Nieuws07.07.2023

Waterstofboot TU Delft voortvarend van start in Energy Boat Challenge


Enkele weken geleden schreven we al dat het Hydro Motion Team van de TU Delft van plan was om geschiedenis te schrijven in Monaco. Daar wordt op dit moment de Energy Boat Challenge gehouden. Het team van de TU Delft doet daaraan mee met de Aurora, een zelf ontwikkelde en gebouwde vliegende waterstofboot.

Welnu, het eerste stukje geschiedenis is al geschreven, want het Hydro Motion Team is als tweede geëindigd bij het eerste onderdeel, manoeuvreerbaarheid. Nu hoor ik sommigen van jullie al denken ‘Mwah, tweede? Dat is toch de eerste verliezer?!’ Nou, zo zal het team dat zeker niet voelen en daar hebben ze groot gelijk in. Die tweede plaats, met hun zelfgebouwde duurzame waterstofboot, werd behaald in een veld gestreden werd met professionele scheepswerven die jachten bouwen.

Ruim drie uur manoeuvreren

Bij het eerste onderdeel van de race kwam het dus aan op de wendbaarheid van de boot. Daarvoor was een speciaal parcours uitgezet in de haven van Monaco. In dit parcours moesten de teams zo snel mogelijk om een boei heen varen, een slalom afleggen en achteruit 360 graden om een boei heen varen.

De crew van het Hydro Motion Team heeft dit parcours afgelegd in 03:09:25 en is daarmee dus op een prachtige tweede plek geëindigd bij het eerste onderdeel. Zoals gezegd een puike prestatie, aangezien het studententeam het bij de Energy Boat Challenge opneemt tegen professionele bedrijven en wil laten zien wat er al mogelijk is op het gebied van duurzame technologie.

Endurance en snelheid

Het volgende onderdeel van de wedstrijd, dat ook deze week nog gevaren wordt, is de Endurance Challenge. Bij dit onderdeel krijgt het team vier uur de tijd om zo veel mogelijk afstand af te leggen. Aangezien de boot op waterstof vaart heeft het team vertrouwen in dat tweede onderdeel. “Onze concurrenten varen allemaal op elektriciteit van batterijen. Daarom is hun boot veel zwaarder en moet het voor ons makkelijk zijn om een langere afstand af te leggen.” vertelt Joost Meinesz, waterstof ingenieur.

Als ze de Endurance Challenge hebben voltooid, mag het TU Delft Hydro Motion Team hun borst weer natmaken voor het volgende onderdeel; de dag daarna staat namelijk het onderdeel snelheid alweer op het programma. Dit is een echt uitdaging voor het team, omdat batterijen meer energie in korte tijd kunnen vrijgeven vergeleken met waterstofboten. De boten moeten zo snel mogelijk 16 zeemijlen afleggen (ongeveer 30 km). Het studententeam is de komende dagen live te volgen via hun website.

De Monaco Energy Boat Challenge is een internationale wedstrijd die innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame energie en de maritieme industrie samenbrengt. Het studententeam is naar Monaco afgereisd, waar ze in de race moeten uitblinken in snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden