Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Vorig artikel Volgend artikel

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wurst uit eigen fabriek. Hoe populair die worst was, en is, bleek wel uit het feit dat de curryworst feitelijk de meest verkochte Volkswagen ter wereld was. Sterker nog, je kon hem in de buurt van Wolfsburg ook in verschillende supermarkten vinden. Hij is tot een cultproduct verworden die zelfs zijn eigen VW-onderdelennummer heeft.

Curryworst moet het veld ruimen

Maar goed, in augustus van 2021 verdween de VW-worst dus van het menu. Het automerk wilde duurzamer, en gezonder, eten voor haar medewerkers gaan aanbieden. Hoewel je een dergelijke beslissing – gezonder eten – natuurlijk alleen maar kunt toejuichen, was het wel erg cru dat daarmee ook de ‘eigen’ curryworst het veld moest ruimen.

En dat heeft Volkswagen geweten ook, want hoewel de curryworst alleen in de centrale grote kantine verdween, kwamen toch heel wat medewerkers in opstand tegen het gezonde besluit van VW. Die protesten hebben er nu, twee jaar later, toe geleid dat de autofabrikant besloten heeft de curryworst, samen met andere vlees- en visgerechten, weer op het menu te zetten. Daar waar hij overigens in tientallen andere bedrijfskantines van de fabrieken van het bedrijf nooit weggeweest is.

VW-Currywursr
De Volkswagen curryworst is zelfs online te koop (Foto: Crafted Meats)

Gezond eten is goed, maar toch niet ten koste van alles?

Steeds meer bedrijfskantines doen snoep, vette happen en ook echt vlees in de ban. We moeten gezonder eten en liefst voedsel dat zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd is. Prima hoor, maar daarvoor hoeft toch niet meteen álles vegan of vegetarisch te worden?

Het is een trend die mij, als liefhebber van een goed stuk vlees en – al zeg ik het zelf – bereider van een van de lekkerste spareribs die je ooit kunt eten, soms wat verdrietig maakt. De komende dagen vertoef ik weer in Berlijn en de voormalige DDR. Wie mij een beetje kent, weet dat er dan weer een aantal currywursten en halve hanen van Die Henne op het menu staan. En misschien ook wel een VW-worst, als ik er een kan vinden in Berlijn… Ach, en anders ligt Wolfsburg zo ongeveer op de route…
Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...