Automotive14.10.2018

Autostadt Wolfsburg: dé toeristische attractie voor autoliefhebbers


Topattractie met inmiddels 37 miljoen bezoekers

Autostadt in Wolfsburg is met meer dan 37 miljoen bezoekers sinds de opening in 2000 uitgegroeid tot de grootste ‘automotive destination’ ter wereld. De opzet van het park is om niet alleen autoliefhebbers te trekken maar ook de andere gezinsleden een leuke dag te bezorgen. Het werkelijk prachtige park ligt aan de rand van de stad, direct naast de Volkswagenfabriek, van grote afstand al te herkennen aan de vier enorme schoorsteentorens. Alles op het park – niet in de laatste plaats de oude fabriek – ademt architectuur en is een genot om naar te kijken. Autostadt is alleen al daardoor veel meer dan zomaar het zoveelste themapark.

Het idee voor Autostadt is gestart in 1994 met als inzet een overzichts-tentoonstelling van Volkswagen voor de wereldtentoonstelling ‘Expo 2000’ in Hannover. In 1998 werd daadwerkelijk gestart met de bouw van het park. Aan het project werkten een team van meer dan 400 architecten met totale kosten – niet schrikken – 435 miljoen euro.

Het park ademt natuurlijk wel de sfeer van Volkswagen en heeft een sterke focus op automerken die onder de Volkswagen Group vallen. In het grootste paviljoen vind je het klantencentrum, tevens de plek waar je volop informatie kunt krijgen over de nieuwste modellen en waar je op verzoek een rondleiding kunt krijgen door de fabriek. Dat laatste kan overigens alleen in combinatie met de optie om je nieuwe auto daar ter plekke te laten afleveren.

Naast alle prachtige paviljoens (bekijk ook onze foto-impressie) vallen de twee 48 meter hoge glazen torens die gebruikt worden als opslagplaats voor nieuwe Volkswagens het meeste op. Deze torens staan in verbinding met de fabriek van Volkswagen via een 700 meter lange tunnel. De logistiek die er voor zorgt dat auto’s uit de fabriek in deze ‘aflevertorens’ terecht komen is volledig gerobotiseerd. In praktijk worden hier dagelijks bijna 800 auto’s afgeleverd die vanaf de productielijn in de fabriek via tunnels in de vakken in de torens worden geplaatst. Daar blijven ze maximaal 48 uur staan, om daarna te worden afgeleverd aan de nieuwe eigenaar.

Autostadt vroeg in de ochtend, verschillende soorten wegdek en de fameuze torens
Autostadt vroeg in de ochtend, verschillende soorten wegdek en de fameuze torens
Op de achtergrond de torens van de oude fabriek
Op de achtergrond de torens van de oude fabriek
Autostadt, het prachtige Porsche paviljoen
Autostadt, het prachtige Porsche paviljoen
Ingang van het Bugatti paviljoen
Ingang van het Bugatti paviljoen
Voor kinderen is er volop interactie voor een leuke dag
Voor kinderen is er volop interactie voor een leuke dag
Spelen en de limieten opzoeken met Volkswagen op de off-road track in Autostadt
Spelen en de limieten opzoeken met Volkswagen op de off-road track in Autostadt

Echt 0 kilometer op de teller

Alleen Volkswagen-kopers kunnen exclusief kiezen om hun nieuwe VW is Wolfsburg te komen halen. Bij aankomst kunnen zij op een videoscherm live volgen hoe hun auto uit de toren wordt verwijderd. Uniek is dat een Volkswagen op deze manier kan worden verkocht met ‘0’ kilometer op de teller. De hoge torens staan tevens in het Guinness Book of Records als ‘the world’s fastest automatic parking system’. Het is bij het zien van zo’n uitlevering wel een ultiem moment voor koper als hij zijn wagen uit de toren ziet worden opgehaald om enkele minuten later aan hem persoonlijk te worden overhandigd. Ondanks de praktische voordelen voor VW om uit te leveren auto’s via zo’n buffer in de twee torens tijdelijk op te slaan is de marketingwaarde voor Volkswagen heel hoog en kweken zij hiermee ook loyale Volkswagen-bezitters.

Naast alle Volkswagen-gerelateerde activiteiten kunnen ook liefhebbers van kunst en cultuur, architectuur en design er genoeg ontdekken. Zo vind je er een pittige off-road track, waar o.a. de Volkswagen Touareg, Amarok, Tiguan en de T-Roc kunnen worden getest in avontuurlijke situaties zoals een waterbak, 30% hellingen of ongeveer net zo scheef hangen (altijd leuk in de auto) en een wip waar je overheen moet rijden. Het minst aangename blijft rijden over boomstammen maar dat moet je echt zelf ervaren.

Voor de jongeren is er een mini-baan waar kleuters en kinderen in groep een tot en met vier tijdens de zomermaanden hun rijbewijs in het LearnPark kunnen halen. De test omvat zowel theoretische als praktische onderdelen waaronder het besturen van een elektrische mini-kever of mini-Porsche met snelheden tot 4 kilometer per uur. Dat gebeurt op mini-wegen die compleet zijn ingericht met verkeerslichten, straatnaamborden en zebrapaden. Kinderen krijgen sowieso veel aandacht in Autostadt waarbij interactie en zelf ervaren voorop staat. Informatie in Autostadt is zowel in het Duits als Engels te krijgen.

Robots halen je auto op uit de torens voordat deze wordt overhandigd
Robots halen je auto op uit de torens voordat deze wordt overhandigd
Je auto afhalen met letterlijk nul kilometer op de teller
Je auto afhalen met letterlijk nul kilometer op de teller

ZeitHaus

Een van de meest populaire plaatsen in het themapark is het ZeitHaus. In dit automuseum staan zo’n 260 voertuigen van meer dan 50 verschillende merken. Tot de pronkstukken behoren de Benz Patent-Motorwagen Nummer 1 (replica) en een T-Ford. Maar je gaat er ook een Bugatti Atlantic en Volkswagen Beetle vinden. Het museum bevat verder nog genoeg ‘lekkers’ voor autoliefhebbers en geeft een mooi beeld van hoe auto’s zich door de jaren hebben ontwikkeld.

Doordat veel van vooral de oldtimers en neoklassiekers vaak deelnemen aan rally’s en authentieke roadtrips veranderd de collectie van het ZeitHaus regelmatig. De rode draad blijft echter een verzameling van voertuigen welke de mijlpalen in de automobielsector vertegenwoordigen op het gebied van technologie, concept, productie en ontwerp.

Pronkstuk in Autostadt, Bugatti 57 SC Atlantic
Pronkstuk in Autostadt, Bugatti 57 SC Atlantic
Volkswagen Kever uit 1938 mag hier niet ontbreken
Volkswagen Kever uit 1938 mag hier niet ontbreken
Nog zo`n klassieker, de RO 80 uit 1977
Nog zo`n klassieker, de RO 80 uit 1977

Level Green – Het concept van duurzaamheid

Naast al het geweld van klassiekers en andere bijzondere auto’s wordt in Autostadt terecht gekeken naar de toekomst van autorijden en bezit en in hoeverre deze van invloed is op het leven en de levens van toekomstige generaties. Op de permanente tentoonstelling Level Green – The Concept of Sustainability (in het Zeithaus) word je uitgenodigd om de ontwikkeling van onze toekomst te verkennen.

De tentoonstellingsruimte is gebaseerd op een netachtige structuur geïnspireerd op het bekende symbool voor kunststofrecycling. Het creëert een verbinding tussen de 26 interactieve multimedia-exposities die je volop achtergrondinformatie verschaffen over de onderlinge samenhang tussen sociale, economische en ecologische aspecten. Ook word je geïnspireerd om mee te denken of je zelf een bijdrage zou kunnen leveren aan een duurzame toekomst met als eindresultaat je persoonlijke score (en die was met de manier hoe wij leven niet best).

Permanente tentoonstelling <i>Level Green - The Concept of Sustainability</i>
Permanente tentoonstelling Level Green - The Concept of Sustainability
Langzaam ronddraaiende bloempotten met waterbak
Langzaam ronddraaiende bloempotten met waterbak

Automerken in Autostadt

In Autostadt vind je aantal paviljoenen van respectievelijk Volkswagen (x2), Bugatti, Skoda, Lamborghini, Audi, Porsche en Seat. Verwacht hier geen overzichtstentoonstellingen van de diverse merken. De ontwerpers van de fraaie paviljoens wilden vooral essenties naar boven halen van een automerk.

Bij Volkswagen (klantencentrum) kun je o.a. de ontwikkeling en de productie van de nieuwste modellen zien en is er een shop voor echte liefhebbers van het merk. In de cube (een ander woord is er niet te bedenken) vind de meest exclusieve auto’s en kun je met behulp van VR kennis maken met de toekomst van het automerk.

Het Bugatti paviljoen is opvallend omdat het in een heuvel is gebouwd en je alleen de opvallende ingang kunt zien. Binnenin vindt je slechts één zilverkleurige Bugatti Chiron. Hier draait alles om design en architectuur. Het is de ultieme uitstraling van een van de meest bijzondere auto’s ter wereld.

Het Porsche paviljoen verdient eigenlijk een architectuurprijs en valt vooral op door de vorm van een golf die over een vijver hangt. Binnen staan de Boxster, Panamera en natuurlijk de 911, de drie huidige modellen. Het is de plek waar veel liefhebbers van het merk zich laten fotograferen.

Lamborghini heeft gekozen voor een oersaai zwart gebouw waar je alleen een videoshow kunt gaan bekijken. Hoogtepunt is het einde als er een ‘Lambo’ vanuit de muur naar binnen draait, maar daar moet je het dan ook echt mee doen.

Bij Skoda is het meer een stukje museum met wat historie en wordt de link gemaakt met een sportief en avontuurlijk leven. Bij Skoda staan daarin fietsen centraal (Tour de France).

Ook bij Audi hadden we eigenlijk iets meer emotie verwacht. Wel staan zo’n beetje de meest populaire modellen van nu er en natuurlijk het pronkstuk van het merk, de Audi R8. Met behulp van een ronde bal kun je overal in het paviljoen video bekijken. Heel veel video, dat wel.

Seat weet geeft een overzicht van alle modellen en toont net als Audi wat er allemaal vandaag te koop is. Verder is er een led-licht-show waar je kunt zien wat je op basis van design kunt doen.

Zilverkleurige Bugatti in een zwart spiegel decor
Zilverkleurige Bugatti in een zwart spiegel decor
Porsche in Autostadt, 3 modellen that`s it
Porsche in Autostadt, 3 modellen that`s it
Skoda heet duidelijk iets met fietsen (huismerk van de Tour de France)
Skoda heet duidelijk iets met fietsen (huismerk van de Tour de France)
Magic balls bij Audi die zorgen dat tekst krijgt bij wat je gaat zien
Magic balls bij Audi die zorgen dat tekst krijgt bij wat je gaat zien
Beetje bluf bij Lamborghini, geen auto`s, wel veel video
Beetje bluf bij Lamborghini, geen auto`s, wel veel video
En Volkswagen laat je ook meekijken hoe autorijden er in de toekomst uit ziet
En Volkswagen laat je ook meekijken hoe autorijden er in de toekomst uit ziet
Volkswagen eert hun kampeerauto (Transporter) ook bekend als de `Bulli`
Volkswagen eert hun kampeerauto (Transporter) ook bekend als de `Bulli`

Autostadt en Wolfsburg

Inmiddels bezoeken jaarlijks ruim 2 miljoen mensen Autostadt en groeit het park nog steeds in populariteit. Het is buiten enkele feestdagen het gehele jaar geopend. Autostadt is een leuk park waar je kunt rondkijken in de wereld van Volkswagen, kunt relaxen, zwemmen, waterfietsen, spelen en naar de bios kunt gaan. En we zouden het bijna vergeten, maar je kunt er in de vele luxe restaurants (twaalf stuks om precies te zijn) ook heerlijk eten. Gezinsleden die liever gaan shoppen kunnen dat doen via een loopbrug die naar het ernaast gelegen Outlet Centre gaat.

We kunnen er kort over zijn, Wolfsburg en Autostadt zijn meer dan de moeite waard om te gaan bezoeken.

Chillen op het VW strandje na een volle dag Autostadt
Chillen op het VW strandje na een volle dag Autostadt
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Auto

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

De studenten van TU Delft zijn lekker bezig. Eerder kwam er al goed nieuws binnen over de hyperloop, en nu ook over de waterstofauto.

Automotive11.06.2024

Nog een Delfts succes: waterstofauto is geschikt voor openbare weg

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto

Verder lezen over Travel

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

17 maart is een belangrijke dag voor Ieren: St. Patrick's Day. Morgen duiken we dieper in deze feestdag en hoe het is om deze te beleven, maar vandaag genieten we vooral van de prachtige plaatjes. St. Patrick's Day in D...

Entertainment18.03.2024

St. Patrick’s Day: de viering in Dublin in 50 foto’s

​5 reizen die echt je horizon verbreden

Het is natuurlijk heerlijk om elk jaar naar de camping te gaan in Frankrijk: lekker even helemaal niets, je weet wat je kunt verwachten en er is zon: heel veel zon. Echter is het na al die jaren waarschijnlijk niet meer...

Lifestyle14.02.2024

​5 reizen die echt je horizon verbreden

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Inmiddels weten we dat 9 maanden van tevoren op dinsdag boeken echt niet per se de goedkoopste manier is om aan een vliegticket te komen. Ook zou het niet helpen om je cookies te verwijderen. Vliegen wordt echter mede do...

Online13.02.2024

​5 tips om goedkoop een vlucht te boeken

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

Je hebt aan alles gedacht: winterbanden, sneeuwkettingen, een dakdrager: jij kan lekker zelf onderweg naar de wintersport. Of je nou een snowboarder of een skiër bent: je wil veilig en wel met je gezin, vrienden of miss...

Lifestyle14.01.2024

Wintersporter, vergeet je je tolvignet niet?

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

In het nieuwe jaar gezellig een midweek weg met de hele familie? Of met vrienden een weekendje genieten van een subtropisch zwemparadijs, een bowlingbaan en eekhoorns voeren? Als je een huisje op een vakantiepark hebt ge...

Lifestyle03.01.2024

​6 dingen die je moet checken voor je naar een vakantiepark gaat

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

Met de wintersport voor de deur komen ook weer die vragen: hoe ga je al die spullen weer meekrijgen? Het maakt niet uit of je je eigen ski’s meeneemt of niet, want zelfs zonder je gear ben je flink bepakt. Met deze vij...

Lifestyle20.12.2023

5 tips om je koffer veel slimmer in te pakken

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

Op vakantie stappen we allemaal in de hop on hop off-bus om zoveel mogelijk van een stad te zien in een zo kort mogelijke tijd. Maar hoe vaak ga je nu echt op ontdekkingstocht in onze eigen steden? We bespreken 5 leuke d...

Lifestyle13.12.2023

​5 leuke dingen om als Nederlander in Amsterdam te doen

Verder lezen over Volkswagen

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

Parkeren en opladen laat je straks over aan een robot

Persoonlijk vind ik inparkeren en opladen van een EV niet echt een lastige klus. Het vinden van een lege parkeerplaats is dat ook niet, zolang je voor een parkeergarage kiest waar het bord voor de inrit aangeeft dat er n...

Automotive11.01.2024

Parkeren en opladen laat je straks over aan een robot

Meer nieuwe auto’s de weg op in 2023

Het zat er in 2023 al het hele jaar aan te komen; een soort van herstel van de verkoop van nieuwe auto’s. Vanaf de eerste maanden liep het aantal registraties al voor op dezelfde periode in 2022. Alleen in december lag...

Automotive03.01.2024

Meer nieuwe auto’s de weg op in 2023

En bijna een derde was een EV, ondanks de stagnerende verkoop
Sommige VW EV’s ondersteunen nu bidirectioneel gebruik

Er wordt al een tijd over gesproken en technisch is het al lang mogelijk. Waarom zou je je opgeladen elektrische bolide niet gebruiken om je huis van stroom te voorzien? Dit zogenoemde bidirectionele laden kan een behoor...

Automotive08.12.2023

Sommige VW EV’s ondersteunen nu bidirectioneel gebruik

Met je elektrische Volkswagen je huis van stroom voorzien
VW schaalt EV-productie af

Het gaat niet goed met de verkoop van elektrische auto’s. De vraag is dit jaar niet alleen in Nederland afgenomen. Als gevolg van die dalende vraag naar EV’s heeft Volkswagen besloten om de productie in haar fabriek...

Automotive16.11.2023

VW schaalt EV-productie af

Volkswagen noemt het een 'tijdelijke dip' in de vraag naar nieuwe EV's
​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Als je bezig bent met je rijbewijs, dan droom je ervan. Als je een nieuwe auto koopt ook: hoe handig is de bekerhouder, voor als we eindelijk op die roadtrip gaan? Dat ultieme gevoel van vrijheid, dat is wat een auto je...

Automotive15.11.2023

​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Volkswagen ID.Buzz in de uitverkoop

Volkswagen maakte meer dan 75 jaar geleden de eerste uitvoering van haar welbekende busje. De T1, T2 en al diens opvolgers – inclusief de camper-uitvoeringen - waren, zijn en blijven ongekend populair onder hippies, su...

Automotive17.10.2023

Volkswagen ID.Buzz in de uitverkoop

Seat gaat verdwijnen, Volkswagen kiest voor Cupra [UPDATE]

UPDATE (7-9, 12u00): De oorspronkelijke berichtgeving, dat gisteren in diverse media verscheen, wordt door de CEO, Thomas Schäfer op zijn eigen LinkedIn kanaal weerlegd. "Ondanks onnauwkeurige berichten in sommige med...

Automotive06.09.2023

Seat gaat verdwijnen, Volkswagen kiest voor Cupra [UPDATE]