Nieuws27.03.2021

Vannacht wordt de klok verzet: 4 tips om snel te wennen aan de zomertijd


Vannacht gaat de zomertijd weer in. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uur vooruit gezet. Dit betekent dat het straks een uur langer licht blijft. Dat is fijn, zou je zeggen. Toch hebben veel mensen last van de overgang. Een paar jaar geleden stond het verzetten van de halfjaarlijkse klok nog ter discussie. Het lijkt er voorlopig niet op dat er iets gaat veranderen, want het zou te verwarrend zijn als alle EU-lidstaten zelf kiezen voor de zomer- of wintertijd. Dus ziet het ernaar uit dat we het hiermee moeten doen. Daarom geven we je een aantal tips!

<em>Om 2.00u vannacht wordt de klok verzet naar 3.00u<\/em>
Om 2.00u vannacht wordt de klok verzet naar 3.00u

Wennen aan de zomertijd: 4 tips

Hoewel het ‘maar’ om een uur verschil gaat, hebben sommige mensen enkele dagen tot wel weken nodig om te wennen aan de zomertijd. Je biologische klok moet ook een uur vooruit worden gezet. Daarmee zorg je ervoor dat je een gezond slaapritme houdt dat past bij de seizoenen. Omdat het niet bij iedereen vanzelf gaat, geven we je 4 tips.

1. Pas de tijd alvast aan

Zet je klok vandaag aan het einde van de middag alvast een uur vooruit. Zo ‘speel’ je dat de zomertijd al is ingegaan. Dat kan helpen om je meteen te laten wennen aan de nieuwe tijd.

2. Zoek het daglicht op

Je lichaam is geprogrammeerd om actief te zijn als het buiten licht is. Zoek in de ochtend direct het daglicht op als je wakker bent. Zet de gordijnen op een kiertje en probeer eens om ’s morgens kort naar buiten te gaan.

3. Ga naar bed als het donker is

Niet alleen vindt je biologische klok het prettig om actief te zijn in het licht, je lichaam maakt melatonine aan als het donker is. Ga slapen als het donker is en sluit licht buiten als het nog schemert. Zo geef je je lijf een seintje dat het tijd is om naar bed te gaan.

4. Vermijd koffie en alcohol na de middag

Drink na de middag geen koffie en alcohol meer, dat helpt je om sneller in slaap te vallen wanneer je eenmaal in bed ligt. Om sneller te wennen aan de zomertijd kan dat je deze week helpen.

<em>Lange zomeravonden: een voordeel van de zomertijd<\/em>
Lange zomeravonden: een voordeel van de zomertijd

Voordelen van de zomertijd

Het aanpassen aan de nieuwe tijd kan even lastig zijn, de zomertijd heeft ook voordelen! De avonden zijn meteen langer en dat zorgt ervoor dat veel mensen meer daglicht ervaren. En wie meer tijd buiten doorbrengt, neemt meer vitamine D op. Zoek de frisse buitenlucht wat vaker op de komende tijd.

Minder stroomverbruik?

De zomertijd is in 1977 in het leven geroepen om het stroomverbruik van huishoudens in de avonden terug te dringen. Inmiddels blijkt dat dit uurtje nauwelijks verschil maakt. Olie was in de jaren 70 schaars en peperduur, dus werd er gezocht naar manieren om geld te besparen. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er er energie bespaard worden. In de avond minder hoefden de lampen minder lang aan te staan. Volgens energieleverancier Essent zijn de voordelen van de zomertijd qua energiebesparing zijn verwaarloosbaar. In de wintertijd ligt het verbruik van energie wel hoger. Zo’n 2,6 procent. Maar slechts een half procent hiervan wordt veroorzaakt door het terugdraaien van de klok.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.