Het is zomertijd!

Het is zomertijd!

Klok uur vooruit

Vorig artikel Volgend artikel

Het is weer even opletten vanochtend. De klok is namelijk verzet naar zomertijd. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur vooruit, wat betekent dat het nog iets langer licht blijft 's avonds.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Zomertijd best 'vermoeiend'

De lente is natuurlijk een mooi vooruitzicht, maar van het verzetten van de tijd kan je biologische klok behoorlijk van slag raken. In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.

Zomertijd hoe en wat

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt.

De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden. Of dat ook daadwerkelijk zo is valt te betwijfelen.

Wil je liever dat het langer licht is, ook al is het dan de hele ochtend donker? De Europese Commissie wil het verzetten van de klok zo snel mogelijk afschaffen. Landen mogen dan zelf kiezen welke tijd ze willen aanhouden, de zomertijd of de wintertijd. Op 31 oktober gaat de klok weer naar wintertijd.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...