Nieuws18.01.2024

Sneeuw in Zuid-Limburg zorgt voor prachtige plaatjes


En die zijn het mooist als je ze met een drone maakt

Het werd al een paar dagen voorspeld: een pak sneeuw zou woensdag 17 januari mogelijk het zuiden van Nederland gaan bereiken. En hoewel weersvoorspellingen niet altijd uitkomen, was het dit keer wel raak. Tenminste, voor iedereen die in het uiterste zuiden van Limburg woonde. Urenlang vielen de witte vlokken uit het wolkendek boven grote delen van België, Noord-Frankrijk, Duitsland en… het zuiden van ons land. Hoewel het ook enige tijd sneeuwde in de regio Eindhoven en het grensgebied van Noord-Brabant, was het pak sneeuw dat in Zuid-Limburg ontstond met 15 tot lokaal meer dan 25 centimeter verreweg het dikst.

Zonovergoten winters Zuid-Limburg

Een dag later was de sneeuwstoring verdwenen, lostte de bewolking op en konden we voor het eerst in tien jaar weer eens genieten van een ouderwets zonovergoten winters landschap. Tsja, en als dan, zoals ik, in Zuid-Limburg woont en je kent ook nog iemand met een drone… dan is de afspraak snel gemaakt. Want de mooiste foto’s van winterlandschappen schiet je natuurlijk vanuit de lucht.

We togen dus naar de top van de Eyserbosweg – bij (recreatieve) fietsers wel bekend – en lieten daar onze drone los. Vanuit de lucht, kijkend naar het Zuiden, nog dieper het Heuvelland in dus, kregen we een prachtig plaatje voorgeschoteld van het dorp Eys. Verder richting de horizon liggen Wahlwiller, Mechelen en Vijlen. Enfin, kijk en geniet zelf.

Wie wel eens de Eyserbosweg beklommen heeft, of daar in de buurt was, heeft daar zeker wel eens de zendmast zien staan. Daar zijn we ook nog even omheen gevlogen.

Waarom valt Nederland stil bij een paar centimeter sneeuw?

Donderdag konden we dus volop genieten van het pak sneeuw dat woensdag gevallen was. De dag van de sneeuwval was dat wel anders. De hele dag, en avond, ging het in het nieuws vrijwel alleen maar over het stilvallen van zo ongeveer de hele samenleving door een beetje sneeuw. Ok, 15 tot 25 centimeter is een flink pak, maar voor landen waar ze nog échte winters kennen, stelt dat weinig voor. En daar valt niet meteen het hele openbare leven stil.

Waarom bij ons dan wel? Ik denk dat het beste, en enige, antwoord daarop is dat we (extreme) winterse omstandigheden in Nederland nauwelijks nog gewend zijn. En omdat het vrijwel nooit meer voorkomt dat er een flink pak sneeuw valt, houden we er ook minder, of geen rekening meer mee. En dus valt alles stil. Het openbaar vervoer stokt, snelwegen lopen vast, scholen en bedrijven sluiten en op de radio en tv wordt voortdurend gewaarschuwd dat het toch verstandig is om binnen te blijven.

Nu moet wel gezegd worden dat de problemen met de ‘sneeuwstorm’ van deze week ook in Duitsland en België aanzienlijk waren. Bij ons in Limburg stonden de snelwegen vast tot na middernacht. In Duitsland duurden die opstoppingen zelfs tot de ochtend en hebben mensen zelfs in hun auto of vrachtwagen moeten overnachten. Wij zijn het in Nederland misschien niet meer gewend, maar een dik pak sneeuw zorgt ook in ‘winterlanden’ nog altijd voor problemen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Drone

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

DJI heeft zijn nieuwe drone onthuld en die is beter dan zijn voorganger. Logisch, maar het apparaat is ook goedkoper.

Gadgets12.04.2024

DJI’s nieuwe drone DJI Avata 2 valt enorm mee in prijs

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Onderzoekers van Unmanned Valley, Greenport Duin- en Bollenstreek en NL Space Campus zijn erin geslaagd om een AI-model te ontwikkelen waarmee drones botrytis kunnen herkennen. Het model gebruikt kunstmatige intelligenti...

Nieuws07.03.2024

​Drones & AI helpen boeren bij het voldoen aan Europese milieuregels

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

Red Bull staat erom bekend de raarste stunts uit te halen: motorcross met ijshockey, de hoogste parachutesprong maken ooit, enzovoorts. Nu is er een nieuwe challenge verschenen, want de Nederlandse Ralph Hogenbirk van Du...

Technology28.02.2024

Kan drone Max Verstappen bij houden? Nederlandse Ralph test het

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Snap, het bedrijf achter Snapchat, kwam een paar jaar geleden met een vernuftig idee: een kleine Snap-gele drone van plastic waarmee je je Snaps nog interessanter kon maken. Het apparaatje heet Pixy en de verkopen deden...

Gadgets02.02.2024

​Snap roept alle drones die het ooit maakte terug

Gevaarlijke drones…
Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

AI en de elektrificatie gaan de manier waarop we autorijden veranderen. Dat hoor je de afgelopen tijd steeds vaker. Dat gaat nog steeds over autoRIJDEN. En dat terwijl de wereld al meer dan 70 jaar droomt van vliegende a...

Automotive12.01.2024

Xpeng AeroHT onthult vliegende auto met ingebouwde drone

Eerste Deliverydrone van DJI

DJI is allesbehalve een onbekende naam in de wereld van de consumenten drones. Deze week heeft de fabrikant haar eerste echt commerciële drone gepresenteerd. De DJI FlyCart 30 is een drone met een laadvermogen van 30 ki...

Gadgets12.01.2024

Eerste Deliverydrone van DJI

De VlyCart 30 vliegt 16 kilometer met 30 kilo lading
Drones kunnen alles, ook branden blussen

Drones zoals die van DJI zijn vooral bedoeld voor het maken van fraaie video’s op vakantie, in en om het huis en andere bijzondere plekken. Wereldberoemd is de dronevideo van alweer heel wat jaren geleden van de Utrech...

Technology26.12.2023

Drones kunnen alles, ook branden blussen