Nieuws06.06.2019

Nog steeds enorme vraag naar namaakproducten


Dit kost Nederlandse economie jaarlijks 2 miljard euro

Namaakproducten zijn een doorn in het oog van de Nederlandse overheid. We kennen allemaal de neppe tassen die zogenaamd van een luxe en duur merk zijn. Vaak is het heel duidelijk dat het om een namaakexemplaar gaat en is de kwaliteit bedenkelijk. Je weet zelf ook wel dat het onmogelijk is dat je een echte designertas voor een paar tientjes kunt aanschaffen. En een Adidas shirt of Nike hoodie voor 5 euro? Ook dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een fake exemplaar.

Misschien denk je dat je nooit een nep product hebt gekocht. Maar ook in bekende grote Chinese webshops wordt veel namaak verkocht. Van nagemaakte koptelefoons tot make-up.

Namaak kost economie 2 miljard

De verkoop van al die namaakproducten schaadt de Nederlandse economie voor maar liefst zo’n 2 miljard dollar per jaar. En als we kijken naar de hele EU, dan loopt dat bedrag op tot 60 miljard. Dit blijkt uit een onderzoek van EUIPO, het bureau voor intellectueel eigendom van de EU. Zij willen dan ook dat producenten van namaakproducten strenger worden aangepakt.

Minder werkgelegenheid door namaakproducten

Volgens het EUIPO is er ook minder werkgelegenheid door de productie en verkoop van namaakproducten. Hoewel er natuurlijk mensen nodig zijn voor het produceren, gaat dit via een illegale manier. Werknemers hebben daardoor weinig rechten. Als de producten op een legale manier worden geproduceerd, dan levert dat in de EU ongeveer 468.000 banen op. Vorig jaar berekende EUIPO nog dat onze economie 1,8 miljard misloopt. Per inwoner is de schade 116 euro en dat is 10 euro meer dan vorig jaar. In Nederland zitten we onder het Europees gemiddelde.

Niet alleen luxeproducten

Waar namaakspullen voorheen vooral nagemaakte luxeproducten waren van bekende merken, zoals tassen en kleding, worden nu steeds meer alledaagse producten nagemaakt. Cosmetica, speelgoed, elektronica en farmaceutische producten bijvoorbeeld. Maar ook auto-onderdelen, dranken en voedsel komen in een nep variant. En blijkbaar is er markt voor, ook in ons land. EUIPO wil dat de producenten strenger worden gestraft. Het is namelijk niet mogelijk om consumenten hiervoor te beboeten. Het bureau denkt wel aan betere voorlichting, zodat minder Europese burgers namaakspullen kopen.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.