Nederland helpt Amerika met fietsen

Nederland helpt Amerika met fietsen

Hoe krijg je meer Amerikanen op de fiets?

Vorig artikel Volgend artikel

Dat onze fietscultuur uniek is weten we eigenlijk wel. Toeristen kijken hun ogen uit als ze in Amsterdam continu bijna van hun sokken worden gereden door een fietser. We hebben meer fietsen dan inwoners en alleen al dat feitje zorgt in het buitenland voor opgetrokken wenkbrauwen. En hoewel wij het heel normaal vinden, zijn al onze fietspaden echt bijzonder. We hebben dan wel geen bergen, doordat we zo'n plat land zijn kunnen we ons wel goed verplaatsen op de fiets. En dat doen we massaal. Nu de e-bike al jaren aan populariteit wint hoef je als fietser bovendien veel minder zelf te trappen.

Meer Amerikanen op de fiets

In het buitenland zijn ze jaloers op The Dutchies and their bikes. De Amerikaanse ambassade in Nederland wil Amerikanen laten zien hoe onze fietscultuur in elkaar steekt en ervoor zorgen dat ze aan de andere kant van de oceaan meer gaan fietsen. Om het goede voorbeeld te geven aan zijn landgenoten, is de ambassadeur van de V.S. in Nederland, Pete Hoekstra, deze zomer zelf gaan toeren met de fiets. In 7 dagen tijd heeft hij 700 kilometer afgelegd op de fiets en alle provincies bezocht.

Een webinar vol lessen over fietsen

In Amerikaanse steden wint fietsen de laatste jaren aan populariteit, maar ze zijn er nog niet echt op ingericht. Op je fietsje door Manhattan cruisen is alleen weggelegd voor echte waaghalzen. Om veilig te kunnen fietsen heb je fietspaden nodig. Een goede fietsinfrastructuur is een randvoorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen. Gelukkig kunnen Amerikanen die beleid willen ontwikkelen voor fietsers nu kijken naar een webinar over onze fietscultuur en slimme oplossingen kopiëren naar hun eigen land. We weten niet of de bezorgers van Amazon al op de fiets komen, anders kunnen ze zeker nog iets leren van ons eigen Coolblue.

Opkomst bike share systemen

Wij hebben dan misschien allemaal wel een of meerdere fietsen, dat geldt niet voor Amerikanen. Bike share systemen schieten daarom in steden als paddestoelen uit de grond. Zo kun je toch fietsen zonder zelf een fiets aan te schaffen. Onderschat trouwens niet de populariteit van de deelfiets in ons eigen land. Toeristen maken er gretig gebruik van en Nederlanders pakken zelf graag een OV-fiets.

Voordelen van fietsen

Om de Amerikanen ervan te overtuigen om vaker op de fiets te stappen sommen we de voordelen nog maar eens op:

  • Fietsen is gezond! Je blijft in beweging en dat heeft veel gezondheidsvoordelen. Beter slapen, meer calorieën verbranden en een betere doorstroming van je bloed.
  • Fietsen is duurzaam. Geen uitlaatgassen, alleen de inspanning van jezelf. Een fiets neemt ook veel minder ruimte in beslag om te parkeren.
  • Fietsen is in steden vaak sneller. We begrijpen wel dat 50 kilometer fietsen naar je werk geen optie is, maar je door de stad verplaatsen op de fiets is vaak veel sneller dan met de auto. Je sjeest zo langs al die wachtende auto's!
  • Fietsen is goed voor je mentale gezondheid. Je hoofd in de wind en lekker doortrappen verlaagt stress. Dat helpt om helder te blijven nadenken.
  • Fietsen is goedkoop. Een fiets is relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud, zeker als je het vergelijkt met een auto.
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn,...