Nieuws27.08.2020

Nederland helpt Amerika met fietsen


Hoe krijg je meer Amerikanen op de fiets?

Dat onze fietscultuur uniek is weten we eigenlijk wel. Toeristen kijken hun ogen uit als ze in Amsterdam continu bijna van hun sokken worden gereden door een fietser. We hebben meer fietsen dan inwoners en alleen al dat feitje zorgt in het buitenland voor opgetrokken wenkbrauwen. En hoewel wij het heel normaal vinden, zijn al onze fietspaden echt bijzonder. We hebben dan wel geen bergen, doordat we zo’n plat land zijn kunnen we ons wel goed verplaatsen op de fiets. En dat doen we massaal. Nu de e-bike al jaren aan populariteit wint hoef je als fietser bovendien veel minder zelf te trappen.

Meer Amerikanen op de fiets

In het buitenland zijn ze jaloers op The Dutchies and their bikes. De Amerikaanse ambassade in Nederland wil Amerikanen laten zien hoe onze fietscultuur in elkaar steekt en ervoor zorgen dat ze aan de andere kant van de oceaan meer gaan fietsen. Om het goede voorbeeld te geven aan zijn landgenoten, is de ambassadeur van de V.S. in Nederland, Pete Hoekstra, deze zomer zelf gaan toeren met de fiets. In 7 dagen tijd heeft hij 700 kilometer afgelegd op de fiets en alle provincies bezocht.

Een webinar vol lessen over fietsen

In Amerikaanse steden wint fietsen de laatste jaren aan populariteit, maar ze zijn er nog niet echt op ingericht. Op je fietsje door Manhattan cruisen is alleen weggelegd voor echte waaghalzen. Om veilig te kunnen fietsen heb je fietspaden nodig. Een goede fietsinfrastructuur is een randvoorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen. Gelukkig kunnen Amerikanen die beleid willen ontwikkelen voor fietsers nu kijken naar een webinar over onze fietscultuur en slimme oplossingen kopiëren naar hun eigen land. We weten niet of de bezorgers van Amazon al op de fiets komen, anders kunnen ze zeker nog iets leren van ons eigen Coolblue.

Opkomst bike share systemen

Wij hebben dan misschien allemaal wel een of meerdere fietsen, dat geldt niet voor Amerikanen. Bike share systemen schieten daarom in steden als paddestoelen uit de grond. Zo kun je toch fietsen zonder zelf een fiets aan te schaffen. Onderschat trouwens niet de populariteit van de deelfiets in ons eigen land. Toeristen maken er gretig gebruik van en Nederlanders pakken zelf graag een OV-fiets.

Voordelen van fietsen

Om de Amerikanen ervan te overtuigen om vaker op de fiets te stappen sommen we de voordelen nog maar eens op:

  • Fietsen is gezond! Je blijft in beweging en dat heeft veel gezondheidsvoordelen. Beter slapen, meer calorieën verbranden en een betere doorstroming van je bloed.
  • Fietsen is duurzaam. Geen uitlaatgassen, alleen de inspanning van jezelf. Een fiets neemt ook veel minder ruimte in beslag om te parkeren.
  • Fietsen is in steden vaak sneller. We begrijpen wel dat 50 kilometer fietsen naar je werk geen optie is, maar je door de stad verplaatsen op de fiets is vaak veel sneller dan met de auto. Je sjeest zo langs al die wachtende auto’s!
  • Fietsen is goed voor je mentale gezondheid. Je hoofd in de wind en lekker doortrappen verlaagt stress. Dat helpt om helder te blijven nadenken.
  • Fietsen is goedkoop. Een fiets is relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud, zeker als je het vergelijkt met een auto.
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over e-bike

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

VanMoof is terug van weggeweest, maar de eerste reviews over de nieuwe fietsen zijn niet heel positief. En komt er een step?

Gadgets12.04.2024

VanMoof is terug: maar nog niet met een echt nieuwe fiets

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Je kunt je fatbike gewoon verzekeren. Er is de laatste tijd een slechte naam gaan hangen aan fatbikes. Dat komt onder andere omdat ze soms makkelijk in een app omgezet kunnen worden naar 45 kilometer per uur en dus onver...

Gadgets25.01.2024

​Fatbike kopen? Je kunt hem gewoon verzekeren

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets09.11.2023

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

Fatbikes zijn heel geweldig, maar niet altijd even geliefd. Het zijn toch een beetje de bad boys van de fietsen geworden en dat is niet alleen omdat ze er wat stoerder uitzien dan de rest. Ze zijn in veel gevallen in sta...

Gadgets03.11.2023

​Wel of niet kopen? Zo zit het nu met fatbikes in Nederland

De kracht van een elektrische bakfiets!

Een elektrische bakfiets is veel milieuvriendelijker dan een auto. Het grote voordeel is dat je veel minder CO2 uitstoot wanneer je ermee rijdt. Hiermee kun je het klimaat verbeteren en zorg je voor schonere lucht. Deze...

Lifestyle23.10.2023

De kracht van een elektrische bakfiets!

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Van e-bikes naar e-steps: VanMoof heeft na zijn faillissement een koper gevonden. Het heeft even geduurd, maar e-stepmerk Lavoie is naar voren gestapt om het bedrijf te redden. Lavoie behoort tot het Britse McLaren en is...

Nieuws31.08.2023

​VanMoof heeft een koper: e-stepfabrikant Lavoie neemt het over

Gazelle organiseert eigen Sprintrace tijdens Dutch Grand Prix

Wie naar de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix in Zandvoort gaat doet dat of te voet of per fiets. Dat laatste is by far de populairste manier om naar het circuit te rijden. En om dat bijna episch te noemen fietsritje o...

Nieuws25.08.2023

Gazelle organiseert eigen Sprintrace tijdens Dutch Grand Prix