Nieuws27.08.2020

Nederland helpt Amerika met fietsen


Hoe krijg je meer Amerikanen op de fiets?

Dat onze fietscultuur uniek is weten we eigenlijk wel. Toeristen kijken hun ogen uit als ze in Amsterdam continu bijna van hun sokken worden gereden door een fietser. We hebben meer fietsen dan inwoners en alleen al dat feitje zorgt in het buitenland voor opgetrokken wenkbrauwen. En hoewel wij het heel normaal vinden, zijn al onze fietspaden echt bijzonder. We hebben dan wel geen bergen, doordat we zo’n plat land zijn kunnen we ons wel goed verplaatsen op de fiets. En dat doen we massaal. Nu de e-bike al jaren aan populariteit wint hoef je als fietser bovendien veel minder zelf te trappen.

Meer Amerikanen op de fiets

In het buitenland zijn ze jaloers op The Dutchies and their bikes. De Amerikaanse ambassade in Nederland wil Amerikanen laten zien hoe onze fietscultuur in elkaar steekt en ervoor zorgen dat ze aan de andere kant van de oceaan meer gaan fietsen. Om het goede voorbeeld te geven aan zijn landgenoten, is de ambassadeur van de V.S. in Nederland, Pete Hoekstra, deze zomer zelf gaan toeren met de fiets. In 7 dagen tijd heeft hij 700 kilometer afgelegd op de fiets en alle provincies bezocht.

Een webinar vol lessen over fietsen

In Amerikaanse steden wint fietsen de laatste jaren aan populariteit, maar ze zijn er nog niet echt op ingericht. Op je fietsje door Manhattan cruisen is alleen weggelegd voor echte waaghalzen. Om veilig te kunnen fietsen heb je fietspaden nodig. Een goede fietsinfrastructuur is een randvoorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen. Gelukkig kunnen Amerikanen die beleid willen ontwikkelen voor fietsers nu kijken naar een webinar over onze fietscultuur en slimme oplossingen kopiëren naar hun eigen land. We weten niet of de bezorgers van Amazon al op de fiets komen, anders kunnen ze zeker nog iets leren van ons eigen Coolblue.

Opkomst bike share systemen

Wij hebben dan misschien allemaal wel een of meerdere fietsen, dat geldt niet voor Amerikanen. Bike share systemen schieten daarom in steden als paddestoelen uit de grond. Zo kun je toch fietsen zonder zelf een fiets aan te schaffen. Onderschat trouwens niet de populariteit van de deelfiets in ons eigen land. Toeristen maken er gretig gebruik van en Nederlanders pakken zelf graag een OV-fiets.

Voordelen van fietsen

Om de Amerikanen ervan te overtuigen om vaker op de fiets te stappen sommen we de voordelen nog maar eens op:

  • Fietsen is gezond! Je blijft in beweging en dat heeft veel gezondheidsvoordelen. Beter slapen, meer calorieën verbranden en een betere doorstroming van je bloed.
  • Fietsen is duurzaam. Geen uitlaatgassen, alleen de inspanning van jezelf. Een fiets neemt ook veel minder ruimte in beslag om te parkeren.
  • Fietsen is in steden vaak sneller. We begrijpen wel dat 50 kilometer fietsen naar je werk geen optie is, maar je door de stad verplaatsen op de fiets is vaak veel sneller dan met de auto. Je sjeest zo langs al die wachtende auto’s!
  • Fietsen is goed voor je mentale gezondheid. Je hoofd in de wind en lekker doortrappen verlaagt stress. Dat helpt om helder te blijven nadenken.
  • Fietsen is goedkoop. Een fiets is relatief goedkoop in aanschaf en onderhoud, zeker als je het vergelijkt met een auto.
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over e-bike

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

De laatste tijd zijn ongelukken met fatbikes veelvuldig in het nieuws, omdat ze worden opgevoerd, zo ook de V20Pro.

Gadgets16.07.2024

Fatbike V20Pro is illegaal op de Nederlandse weg

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

Hoe leuk het ook is om te racen, is dat op sommige plekken niet het beste idee. Cowboy heeft onder druk van de Gemeente Amsterdam besloten om te stoppen met zijn net geïntroduceerde racespel.

Gaming15.07.2024

E-bikemerk Cowboy stopt onder druk Amsterdam met zijn racespel voor de fiets

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

In de app van je Cowboy-fiets is een nieuw gedeelte te vinden dat In-Ride Games heet en hierdoor kun je het al fietsend opnemen tegen anderen.

Gaming04.07.2024

E-bikemerk Cowboy laat je gamen op de fiets

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

ekend van drones, maar nu ook actief in de wereld van elektrische fietsen. Elektrische mountainbikes om precies te zijn: onder de merknaam Amflow.

Gadgets03.07.2024

DJI onthult dure, maar stille e-mountainbike Amflow

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

DJI zal het dus niet onder zijn eigen naam doen: de ‘DJI’-fietsen lijken onder het merk Amflow Bikes uit te komen.

Gadgets02.07.2024

Drone-merk DJI lijkt fietsen te willen gaan maken

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go