Nieuws16.06.2023

Napolitaanse supervulkaan roert zich


Niet schrikken als je naar Italië in de buurt van Napels op vakantie gaat. Er is geen direct gevaar, maar het redelijk onbekende gebied dat door onderzoekers en geologen wordt geclassificeerd als een supervulkaan, de Campi Flegrei, roert zich wel. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd door Britse wetenschappers. Zij concluderen dat de bodem van Campi Flegrei zijn kookpunt nadert en dat het wel weer eens, voor het eerst n meer dan 500 jaar, tot een uitbarsting zou kunnen komen. Zoals gezegd, men ziet (nog) geen direct gevaar, maar het is zeker een situatie die in de gaten gehouden moet worden.

Drie miljoen mensen

De supervulkaan ligt op nog geen 15 kilometer van Napels. Dat maakt de activiteit van de Campi Flegrei extra risicovol. Binnen het gebied dat door een uitbarsting getroffen kan worden, wonen meer dan drie miljoen mensen. Die heb je, als het mis zou gaan, natuurlijk niet zomaar even geëvacueerd.

Wetenschappers en geologen houden het gebied van de Campi Flegrei al tientallen jaren nauwkeurig in de gaten. Sinds 2005 constateren zij al dat de bodem van het gebied en de ondergrondse vulkaan ‘opgepompt’ wordt met waterdamp en CO2. Dat is afkomstig van de magma, diep in de aarde, van de vulkaan die zich langzaam een weg naar boven baant. Geologen verwachten dat als de trend van de afgelopen achttien jaar zich voortzet, het gebied in 2025 mogelijk een kritische grens doorbreekt. Vanaf dat moment wordt een uitbarsting steeds waarschijnlijker. Klinkt toch behoorlijk onheilspellend, als je het mij vraagt.

De supervulkaan ligt, zoals veel vulkanen, in een gebied dat doorkruist wordt door een breuklijn waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Die maken de kans op een uitbarsting alleen maar groter. Het goede nieuws is echter dat het gebied van de supervulkaan vaker actieve periodes doormaakt. Dat gebeurde de afgelopen 73 jaar al drie keer eerder, tussen 1950 en 1952, 1969 tot 1972 en van 1982 tot 1984. Tot een uitbarsting is het toen echter niet gekomen. Dat gebeurde, zoals gezegd, ruim 500 jaar geleden voor het laatst.

Vanuit de ruimte is het gebied van de supervulkaan goed te zien. (Afbeelding: Google Maps)
Vanuit de ruimte is het gebied van de supervulkaan goed te zien. (Afbeelding: Google Maps)

Geen acuut gevaar

Over het meest recente onderzoek, zegt geoloog Erik Klemetti uit dat ook nu het risico op een daadwerkelijke uitbarsting niet zo heel groot is. In Discover Magazine legt de geoloog uit dat het ‘oppompen’ van het gebied tijdens vorige actieve periodes van de Camp Flegrei uiteindelijk weer gevolgd werd door het ‘inzakken’ van de bodem. Dat wil natuurlijk niet direct zeggen dat de huidige actieve periode nu ook weer zo zal verlopen.

De Campi Flegrei maakt samen met de Vesuvius (die van Pompeï), Etna en Stromboli deel uit van dezelfde breuklijn. Klemetti stelt dat hoewel de situatie rondom de supervulkaan nu geen acuut gevaar vormt, een uitbarsting wel tot de mogelijkheden behoort

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Onderzoek

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Over twijfelaars wordt soms met een zekere minachting gesproken. Ze zouden dralen, nauwelijks doorpakken of niet durven te beslissen. Uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren blijkt echter dat wij twijfelaars letterlijk het voordeel van de twijfel zouden moeten gunnen.

Online01.05.2024

Twijfelen leidt gemiddeld genomen tot betere besluiten

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech