Deze drone vliegt over de vulkaanuitbarsting in IJsland

Deze drone vliegt over de vulkaanuitbarsting in IJsland

Vorig artikel Volgend artikel

Wow! Dat dronebeelden vet kunnen zijn wisten we al. Maar dit is toch wel next level. We vliegen mee met de uitbarsting van de vulkaan Fagradalsfjall nabij de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

Bjorn Steinbekk, een IJslandse dronepiloot maakte de beelden afgelopen vrijdag. Hij zette de beelden op zijn Facebook. Op Twitter zien we ook veel filmpjes van de uitbarsting, die gelukkig klein was en niemand in gevaar bracht.

Vulkaan barst uit in IJsland

Afgelopen vrijdag begon de vulkaan Fagradalsfjall nabij de IJslandse hoofdstad Reykjavik voor het eerst in 800 jaar uit te barsten nadat het eiland werd getroffen door duizenden kleine aardbevingen.

De IJslandse dronepiloot Bjorn Steinbekk, dacht dat moet ik filmen en pakte zijn drone! Het resultaat zijn super gave beelden.

Vulkaanuitbarsting Fagradalsfjall

Op 19 maart 2021 rond 21.30 uur begon de vulkanische uitbarsting. Het IJslandse Meteorologische Bureau (IMO) rapporteerde een spleetopening van 600 à 700 meter die lava begon uit te stoten. Hiermee is het de eerst bekende uitbarsting op het schiereiland in 800 jaar, en van deze berg na 6000 jaar. Hoewel er geen gevaar voor de bewoners is, houdt men wel rekening met vervuiling van zwaveldioxide.

Fagradalsfjall is een tufsteenberg op het schiereiland Reykjanes in IJsland. De berg is van oost naar west langgerekt en ongeveer 385 meter hoog. Daarmee is het de hoogste berg op Reykjanes.

De Fagradalsfjall is ontstaan tijdens een ijstijd bij een eruptie onder een gletsjer. Een kleine lavalaag aan de bovenzijde geeft aan dat deze een klein stukje bovenuit de gletsjer uitkwam. De berg is geclassificeerd als een tafelberg.

Op 3 mei 1943 stortte een Amerikaans militair vliegtuig neer. Hierbij kwamen veertien mensen om en één overleefde.

[foto: Vadim Sadovski on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...