Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Niet iedereen geniet van concerten: de drukte, de muziek die ineens een stuk rauwer klinkt en dan ook nog de dure tickets… Aan de andere kant zijn er ook mensen die het juist een feestje vinden: de energie, de gezelligheid, de artiest in het echt zien en dat ook nog met leuke mensen. Die laatste categorie blijkt het wetenschappelijk gezien beter te doen dan de mensen die concerten liever mijden: live muziek schijnt veel meer met je te doen. Het is zelfs een emotionele ervaring te noemen.
Opname versus live
Zelfs het luisteren naar een muziekopname kan al een emotioneel proces op gang brengen in het brein. Het schijnt zelfs onze verbeelding te motiveren lekker aan de slag te gaan. Onderzoekers van de universiteit van Zürich gaan een stapje verder: zij onderzochten of dat effect met live concerten nog veel heviger is. En zij deden een interessante ontdekking. De activiteit in de amygdala was veel groter bij de live muziek dan bij de opgenomen muziek. Dat is dus het deel dat verbanden legt tussen zintuiglijke informatie en gevoel.
Het onderzoek werd gedaan met twee pianisten die een geluidsopname maakten van stukken die zowel positieve als negatieve emoties oproepen. 27 proefpersonen in een MRI-scanner kregen het te horen. Daarna kregen diezelfde personen het in die MRI-scanner live te horen van de pianisten en dat was bijzonder. De activiteit in hun amygdala veranderde flink. De pianisten zagen de scans live en werd opgedragen om te zorgen dat die veranderingen nog heviger zouden worden.
Een blije amygdala
Dat was natuurlijk wel even zoeken voor die artiesten: die doen dat niet dagelijks. Uiteindelijk bleek het niet zozeer uit te maken of iemand nu negatieve of prettige emoties had. Het brein begint sowieso ineens veel meer informatie uit te wisselen in het volledige brein en de verwerking van emoties schijnt hierbij enorm sterk te zijn. Het maakt niet uit wat voor muziek je luistert, wel viel op dat grote veranderingen in de muziek ook de emotionele respons van luisteraars veranderde: iets dat niet zichtbaar is als je naar Spotify of andere opgenomen muziek luistert. En ja: zelfs een live opname luisteren wordt door ons lichaam ervaren als een opname. Je zal dus echt naar een concert moeten gaan of aan je huisgenoten moeten vragen om een instrument te bespelen om die ervaring te hebben. De dynamiek ervan is niet te ervaren bij een opname.
Er zijn meer positieve kanten aan concerten bezoeken: zo schijnt je brein ook dopamine aan te maken wanneer je staat te dansen en te klappen. Mensen die een concert hebben bezocht hebben hogere niveaus aan endorfinen en die hormonen zijn in staat om de positieve emoties te versterken. Dat verklaart waarom veel mensen soms een soort euforisch gevoel kunnen hebben bij een concert, zelfs als ze broodnuchter zijn. Een soort muziekhigh dus. En daar is de echte artiest voor nodig. Justin Timberlake is vast blij dat dit onderzoek precies in de week dat de kaartverkoop voor zijn tour begint gepubliceerd wordt.
Verder lezen over Muziek
Entertainment09.12.2024
Nieuwe AI Kersthit: ‘Christmas With You There’
Entertainment05.12.2024
5 redenen waarom Spotify Wrapped een teleurstelling is
Online27.11.2024
Spotify laat je nu veel langer terugkijken wat je luisterde
Media21.11.2024
Wanneer komt Spotify Wrapped 2024 uit?
Online20.11.2024
Shazam heeft al 100 miljard nummers voor ons opgezocht
Entertainment15.11.2024
De biopic van zanger Robbie Williams gaat over een aap
Gaming15.10.2024
PlayStation: The Concert volgend jaar in Ziggo Dome
Artificial Intelligence03.10.2024
Snoop Doggs nieuwe videoclip is volledig AI: oordeel zelf
Verder lezen over Wetenschap
Nieuws13.12.2024
TU Delft-team Epoch wint AI-prijs om hulp bij malaria-doorbraak
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024