Entertainment19.07.2023

Concert? Polsbandjes met licht bieden een extra dimensie


​Zo werkt dat

Ben je naar het concert van The Weeknd geweest, of misschien naar Sensation? Bij sommige concerten krijg je bij de ingang een polsband uitgedeeld. Hij kan dan nog weinig, maar zodra de show begint, merk je dat het niet zomaar een polsbandje is.

Pixmob Coldplay wristband
Pixmob Coldplay wristband
Pixmob Coldplay lichtjes
Pixmob Coldplay lichtjes

Bijzonder concertbandje

Het ene concert is het andere niet: bij sommige concerten geven de bandjes één kleur licht, misschien twee, en is dat het: het kerstboomeffect. Weet je hoe de bandjes werken? Het zijn led-lampjes met daarbij een infraroodontvanger. In de zaal hangen speciale infraroodlampen die zenden naar je bandje en zo gaat het lampje aan in een bepaalde kleur. Omdat er met infrarood wordt gewerkt werkt het dus niet vanuit je bandje (en, goed om te weten: thuis ook niet): wandel jij tijdens het concert een menigte in mét verlichte bandjes, dan zal jouw bandje ook oplichten. Loop je weer terug naar een onverlicht gedeelte, dan is je bandje ook onverlicht.

De bandjes zijn bij concerten meestal vrij rechttoe-rechtaan: ze flikkeren wat en dat geeft een mooi effect, maar je kunt er ook een extra dimensie aan toevoegen. Coldplay doet dat zoals je nog nooit hebt gezien. Samen met het bedrijf achter de bandjes, Pixmob, zorgt ervoor dat het alles naar een nieuw niveau wordt getild. De bandjes tijdens hun Music of the Spheres-tour zijn tot zoveel in staat, dat je het gerust een extra dimensie mag noemen aan een concert. Je kunt er niet omheen en het creëert een waar lichtkunstwerk. Niet slecht, een kunstwerk van 55.000 mensen, waarbij de lampjes soms heel fel schijnen, soms wat minder, soms flikkeren, soms langer aanstaan, en in allerlei kleuren kunnen schijnen. De bandjes voor Coldplay zijn speciaal gemaakt en hebben ook ledjes in de bandjes, wat het totaal op 7 brengt en wat voor nog meer licht en een nog beter effect zorgt.

Pixmob Coldplay Ballen
Pixmob Coldplay Ballen
Pixmob Coldplay regenboog
Pixmob Coldplay regenboog

Niet te mooi

Misschien heb je wel eens zo’n polsband gekregen tijdens een concert, en dacht je: wel een beetje wit allemaal, hadden ze daar niet wat leuke prints op kunnen doen of wat meer reclame kunnen maken voor de band, of Pixmob zelf? Hoewel dat wel mogelijk is, wordt dat bewust niet gedaan. “Dan zien ze er zo leuk uit dat mensen ze eerder mee naar huis nemen als souvenir”, zegt Pixmob. En daar zit ook wel wat in, terwijl het idee juist is om de bandjes in te leveren.

Coldplay maakt daar zelfs een spelletje van. Een wedstrijd. Aan het begin van hun concert zie je eerst de melding dat je je polsbandje om moet doen, maar ook dat je hem moet recyclen. Vervolgens volgt er een leaderboard waarop je kunt zien welk land er het beste voorstaat qua inleveren van de bandjes. Denenmarken staat er het beste voor: het concert in Kopenhagen heeft gezorgd voor een retournering van 96 procent (!) van de bandjes. Heel goed, want ze worden achteraf niet weggegooid. Het gemiddelde van het teruggeven van polsbandjes met licht ligt echter op 87 procent.

Pixmob Coldplay leds
Pixmob Coldplay leds

Pixmob

We kregen een kijkje in de keuken van Pixmob. Ze hebben op het terrein nabij de arena een tent waar de bandjes bewaard worden, maar ook: gerecycled. “Ze worden tijdens de concertenreeks refurbished voor een tweede ronde”, zegt Pixmob. “De batterij in het bandje gaat 3 concerten mee, dus dan zijn ze aan vervanging toe. We hebben hier een team van 60 mensen die zorgen dat de bandjes worden schoongemaakt, worden voorzien van een verse batterij en worden getest.” Zijn er ook wel eens bandjes die het niet doen? Pixmob zegt dat dat bijna niet kan voorkomen, omdat er zowel in de fabriek waar wordt getest als in hun eigen tent wordt gecheckt of het bandje werkt.

Dat recyclen is belangrijk, helemaal bij de Coldplay-concerten. Twee jaar lang reist de band rond met de show, maar de band heeft niet voor niets daarvoor een tijdje niet getourd: duurzaamheid is heel belangrijk voor ze. Dat gaat van het opwekken van energie (onder andere via fietsen en een speciale vloer waarmee de bezoekers kunnen helpen) tot het recyclen van bandjes. Zo heeft Pixmob in elk land waar ze komen een recyclebedrijf gevonden om de batterijen te kunnen inleveren. De bandjes zelf zijn gemaakt van plantgebaseerd materiaal en is geheel composteerbaar.

Pixmob Coldplay rood
Pixmob Coldplay rood

Lichtshow

Tof, die bandjes, maar er moet ook wel iets mee gebeuren: hoe komt zo’n lichtshow nou tot stand? De lichtmensen en de creative director van de band hebben samen met Pixmob een show gemaakt. Pixmob is hierbij aanwezig als adviseur en heeft uitgelegd wat er technisch mogelijk is, maar ook hoe dat werkt: de lichtmensen voeren dit namelijk tijdens het concert uit en die moeten dan ook worden getraind. Daar is onder andere software van Pixmob voor om in 3D te kunnen visualiseren hoe iets eruit gaat zien. En tijdens het concert moeten de lichtmensen aan de bak. Het is niet zo dat er een ‘bandje’ wordt aangezet en het is klaar. Het is dus op vele manieren net zozeer deel van de liveshow als de schermen waarop je de bandleden ziet rondspringen. Het is ook een vrij grote verandering voor lichtmensen: zij zijn gewend om te kijken naar één deel van de venue: het podium, en met die lichtjes is dat toch ineens 360 graden.

Niet dat het werk van Pixmob er daarbij opzit: naast hun kleine refurbishmentfabriek zijn ze ook bezig met de distributie van de armbanden: hoeveel mensen worden er die avond verwacht door welke poort te gaan en liggen daar genoeg bandjes voor klaar? Zijn er mensen aanwezig om de bandjes uit te delen? Maar ook: zijn er mensen om ze aan het einde weer van mensen terug te vragen? Naast dat er natuurlijk ook een logistieke uitdaging is in het verplaatsen van alle bandjes van stad naar stad: ze reizen mee met de karavaan aan trucks van de band.

Pixmob Coldplay hart
Pixmob Coldplay hart

Music of the Spheres

Veel gedoe, maar zeker niet voor niets. Het zorgt dat je concerten op een heel andere manier ervaart: bij Coldplays Yellow kleuren de bandjes natuurlijk geel, bij een dansnummer flikkeren ze in allerlei kleuren, waardoor het lijkt alsof het publiek nog harder uit zijn dak gaat, en bij een romantische balad worden ze wat langer aangezet om een romantische verlichting te creëren. Het is moeilijk in foto’s of video’s te laten zien welke bijdrage de lichtjes aan een concert leveren: ze creëren een ware zee aan licht, en zelfs aan pixels: er zijn speciale beweegbare lampen gemaakt die bandjes naast elkaar compleet anders kunnen laten kleuren. Het is zelfs mogelijk om een vorm te maken, zoals het hart dat je op de foto’s ziet.

En, in het echt ziet het er nog veel beter uit, en niet alleen omdat je dan de energie uit de ruimte voelt. Het is ergens wel goed dat je het niet goed op de foto kunt krijgen, want dat betekent dat je echt naar de show toe moet gaan om het te ervaren, en dat is uiteindelijk waar concerten om gaan. Pixmob zou het liefst een soort video-achtige mogelijkheden creëren en in hun lab schijnen ze hier al ver mee te zijn. Al moeten we zeggen dat het concert van Coldplay met zoveel armen ook aardig dichtbij een video komt. Het is in ieder geval een hele ervaring.

Pixmob Coldplay recycle
Pixmob Coldplay recycle
Pixmob Coldplay recycling
Pixmob Coldplay recycling
Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over LED

​Zo creëer je in snel een Instagrammable tuin

Een nieuw jaar is begonnen en misschien ben je van plan om dit jaar je tuin onder handen te nemen. Geen tegels meer, maar groen, geen kliko’s meer, maar een huisje waarin je deze lelijke bakken neerzet. Misschien zelfs...

Lifestyle11.01.2024

​Zo creëer je in snel een Instagrammable tuin

​Een steentje bijdragen aan een beter milieu? Zo leef jij duurzaam!

Ben je op zoek naar manieren waarop jij een positieve impact kunt hebben op het milieu? We moeten tegenwoordig bewust leven en duurzame keuzes maken in ons dagelijks leven. Er zijn een aantal eenvoudige aanpassingen die...

Lifestyle31.05.2023

​Een steentje bijdragen aan een beter milieu? Zo leef jij duurzaam!

Twee van de drie Hue Lightguide lampen al uit productie

Ze zijn helemaal hip, de LED lampen met grote glazen bollen in verschillende vormen. Enkele maanden geleden presenteerde Signify die gekleurde LED versies in haar Philips Hue assortiment. De zogenoemde Lightguide serie,...

Gadgets15.02.2023

Twee van de drie Hue Lightguide lampen al uit productie

​Een nieuwe lamp, die koop je weloverwogen

Er zijn van die dingen voor je huis die je min of meer zonder na te denken kan kopen. Een nieuw sierkussentje, een leuke plaid voor op de bank. Ja, ze moeten bij de rest van je interieur passen, maar vaak kies je daar in...

Lifestyle03.11.2022

​Een nieuwe lamp, die koop je weloverwogen

​Wat kun je allemaal met de moderne kerstverlichting van Twinkly?

Ben je ook zo dol op de feestdagen? Rondom Kerstmis kun je helemaal uitpakken als het aankomt op de styling binnen- én buitenshuis. Vrolijke verlichting mag daarbij niet ontbreken: dit maakt het feest pas echt compleet....

Lifestyle09.09.2021

​Wat kun je allemaal met de moderne kerstverlichting van Twinkly?

​Verlichting in huis: 5 tips voor meer sfeer

Maak van je huis een thuis met goede verlichting. Met de juiste lampen zorg je voor sfeervolle en prettig verlichte ruimtes. Stem de verlichting af op je interieur en de ruimte. In de badkamer, slaapkamer en woonkamer he...

Lifestyle06.04.2021

​Verlichting in huis: 5 tips voor meer sfeer

​Zou jij het doen, een gloeiende OLED-tattoo nemen?

Terwijl iedereen na die paar zonnestralen vorige week extra blij is dat de tattooshop weer open mag, kun je misschien beter even wachten met een nieuwe tattoo. Wetenschappers hebben namelijk een slimme OLED-tatoeage ontw...

Technology04.03.2021

​Zou jij het doen, een gloeiende OLED-tattoo nemen?

​De toekomst van sfeerverlichting: zo komt deze eruit te zien!

Tegenwoordig is sfeerverlichting niet meer weg te denken uit een gemiddeld Nederlands interieur. We gebruiken sfeerverlichting in de woonkamer, in de keuken en de badkamer. Ook in de tuin wordt steeds vaker voor sfeerver...

Lifestyle25.02.2021

​De toekomst van sfeerverlichting: zo komt deze eruit te zien!

Verder lezen over Music

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Je weet hoe veel AI-chatbots werken: je schrijft een opdracht, een prompt, stuurt die in en wacht dan tot de AI-chatbot er iets mee doet. Spotify wil dat je dat nu ook gaat inzetten om playlists te maken. Uiteraard komt...

Online08.04.2024

Spotify komt met gepersonaliseerde AI-playlist die je zelf maakt

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

Spotify heeft sinds het begin van de app in 2006 nog nooit zijn prijzen verhoogd, tot het jaar 2023 aanbrak. Toen werd het duurder. En nu we net gewend zijn geraakt aan 2024, gaan ook dit jaar de prijzen van de streaming...

Online05.04.2024

Muziekstreamingdienst Spotify lijkt steeds meer op Primark

​Vinyl blijft het winnen van CD’s: dit is waarom

Vinyl doet het in Nederland al een tijdje beter dan de compact disc, de CD, maar in de Verenigde Staten is dat pas twee jaar het geval. Vorig jaar werd er zelfs dubbel zoveel dollars gespendeerd aan platen versus cd’tj...

Gadgets26.03.2024

​Vinyl blijft het winnen van CD’s: dit is waarom

Lekker analoog
Fans van Taylor Swift zorgen voor aardbeving

De Eras-tour van Taylor Swift staat nu op Disney+ en dat is een bijzonder concert. Niet zozeer omdat Swift nou zo bijzonder is, want deze Person of the Year is vooral een popzangeres, maar wel eentje die veel mensen raak...

Entertainment15.03.2024

Fans van Taylor Swift zorgen voor aardbeving

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

Terwijl mensen inmiddels steeds vaker afhaken van Spotify omdat het zijn belofte op Hi-Fi maar niet waarmaakt, zien we dat Spotify wel met allerlei andere zaken blijft komen. Denk aan een medium om je levensvragen te bea...

Online13.03.2024

​Spotify laat je nu ook muziekvideo’s bekijken

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Frankrijk kondigde eind vorig jaar een nieuwe belasting aan, waarop Spotify meteen besloot zijn support voor verschillende muziekfestivals in te trekken. Maar nu merken de gebruikers van Spotify direct hoe vervelend die...

Entertainment08.03.2024

​Spotify wordt veel duurder in Frankrijk: ook bij ons?

Hoeveel is nog onbekend
​10 tips om concertkaartjes te kopen via Ticketmaster

Ticketmaster heeft het de laatste tijd geen enorm prettige ervaring gemaakt om concertkaartjes te kopen. Je komt in een wachtrij te staan, maar je hebt geen idee wat daarbij nou precies de regels zijn. En dan is er ook n...

Online01.03.2024

​10 tips om concertkaartjes te kopen via Ticketmaster

Tips tegen ticketstress

Verder lezen over Technology

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

In de taxi, in de trein of in de kroeg: het zijn typisch plekken waar mensen hun smartphone vergeten. Iets te veel gedronken, een gladde zitting, donker, het zijn allemaal redenen waardoor je je smartphone nog sneller ui...

Technology09.04.2024

Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Het was een video die volledig viral ging, en terecht: Amazons kassaloze supermarkten. Nu lijkt het daar echter op terug te komen. Het verwijdert de Just Walk Out-technologie uit de Fresh-supermarkten in de Verenigde Sta...

Technology03.04.2024

​Opmerkelijk: Amazon stopt met zijn kassaloze supermarkt

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

Is het een 1 april-grap, of is het echt? Het snijdt in ieder geval een belangrijk punt aan: Lenna, een vrouw die in 1972 in de Playboy stond als centerfold en eigenlijk Lena Forsén heet, wil niet meer worden gebruikt in...

Technology01.04.2024

Dit plaatje uit de Playboy is niet meer welkom in de tech

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

Wanneer je een televisie wilt aanschaffen, dan zijn er veel overpeinzingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is het type scherm. Daarin kun je steeds meer keuzes maken en er komen daarbij veel afkortingen je kant o...

Gadgets11.03.2024

​TV kopen? Dit is het verschil tussen LCD, OLED, QLED en mini-led

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?

Nieuw, snel of kostenbesparend; tech-oplossingen worden vaak met deze termen beschreven. Het gaat over oplossingen die zorgen voor een efficiëntere wereld, een betere wereld. Maar er is meer nodig om een betere wereld t...

Technology07.03.2024

​Hoe kan jij Tech for Good inzetten?