Nieuws05.05.2021

​Leesvoer voor in de winkelrij: kinderarbeid is er nog steeds


Is TikTok kinderarbeid?

In een wereld waarin alles aan regels onderworpen lijkt, zou je denken dat kinderarbeid allang niet meer bestaat. Dat is echter bepaald niet waar. Niet alleen kleine merken maken zich er schuldig aan, zelfs flink winstgevende bedrijven als Nike en Apple staan er inmiddels om bekend. Het op de borst slaande Tony Chocolonely is zelfs zijn slaafvrije predikaat kwijt, omdat het niet kan garanderen dat er geen kinderarbeid plaatsvindt op ‘zijn’ cacaoplantages. De reden dat we hier juist vandaag bij stilstaan heeft alles te maken met 5 mei. Op 5 mei 1874 werd in Nederland namelijk het Kinderwetje van Van Houten aangenomen.

Kinderwetje van Van Houten

Waarom er een Kinderwetje in plaats van een Kinderwet van is gemaakt, dat is onduidelijk, want een verkleinwoord is niet nodig. Deze wet tegen kinderarbeid is juist een dijk van een wet: hij is heel belangrijk geweest in onze geschiedenis. In de 19e eeuw waren fabrieken enorm in opkomst en een kind was natuurlijk wel een lekker goedkope kracht, maar door de wet van Van Houten konden kinderen tot twaalf jaar niet meer worden ingezet in de fabriek. Sterker nog, zo’n twintig jaar later werden kinderen tussen zes en twaalf jaar oud verplicht om naar school te gaan.

ISinds 1989 is daar nog meer regelgeving bovenop gekomen, namelijk het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Die schrijft voor dat kinderarbeid verboden is als het ongezond of schadelijk is. Echter blijken er bijvoorbeeld in 2019 maar liefst 152 miljoen te werken, waarvan 73 procent onder gevaarlijke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die voor Primark zouden werken in Bangladesh, waar enkele jaren geleden een fabriek van dat merk instortte met vele doden tot gevolg. Overigens zegt Primark niet met leveranciers te werken die kinderarbeid toestaan.

Dat blijkt echter maar moeilijk te controleren of te veranderen, zo leerde ook Apple. Vorig jaar nog kwam aan het licht dat het techbedrijf bleek samen te werken met een Chinees bedrijf dat soms kinderen inzette. Het is en blijft moeilijk te controleren. Echter wordt het nog moeilijker voor een groot bedrijf om geloofwaardig te blijven, als er niet snel actie wordt ondernomen. Apple liet de samenwerking ondanks alles maar liefst drie jaar doorgaan, nadat het tot de ontdekking kwam van kinderarbeid, schreef The Information destijds. Waarom? Apple kon de handjes goed gebruiken en anders zou de winst in het geding komen.

Is TikTok kinderarbeid?

Kinderarbeid in Nederland is moeilijk voor te stellen. Je denkt toch snel aan kinderen in Aziatische en Afrikaanse landen die voetballen in elkaar zetten of spijkerbroeken in elkaar naaien. Het zal in Nederland ook niet zomaar voorkomen dat een kind in een fabriek werkt, maar dat wil niet zeggen dat we hier nooit te maken hebben met kinderarbeid. Zeker nu we zien dat veel kinderen op social media worden ingezet als ‘kidfluencers’, kun je je afvragen in hoeverre dat eigenlijk kinderarbeid is. Ouders leggen immers veel druk op de kinderen, die bovendien weinig privacy lijken te krijgen. Is influencen door kinderen eigenlijk kinderarbeid?

Het is een moeilijk onderwerp. In artikel 5 van de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM) staat dat het niet is toegestaan dat kinderen van twaalf jaar en jonger rechtstreeks te stimuleren tot het maken van reclame voor producten of diensten op social media. Dit betekent echter niet dat kinderen geen reclame-uitingen mogen doen, het betekent vooral dat andere kinderen niet moeten worden gestimuleerd om zelf op hun eigen social kanalen reclame te maken voor geld of een product als beloning.

Het is qua kinderarbeidvragen enerzijds moeilijk om te weten hoe bijvoorbeeld de ouders met die kinderen omgaan, terwijl anderzijds vaak in zo’n video wel te zien is of de kinderen in gevaar zijn terwijl ze een video maken.

“Slaafvrije” chocolade

Terug naar de grote bedrijven der aarde, want er worden wel goede dingen gedaan. Nike heeft bijvoorbeeld zijn leven zeker gebeterd als het om kinderarbeid gaat. Het controleert zijn leveranciers heel grondig, juist omdat het bedrijf na veel protesten bekend is gaan staan om kinderarbeid. Tegelijkertijd blijft het een heikel punt: want zelfs als je dit artikel in de rij bij de Footlocker leest, dan weet je nog niet helemaal zeker of die nieuwe sneakers straks niet iets te maken hebben met kinderarbeid.

Het is erg moeilijk om het goed te doen: recentelijk is het hoog van de anti-slavernij-toren-blazende Tony Chocolonely nog uit de lijst met slaafvrije chocoladeproducenten gehaald. Dat gebeurde omdat het samenwerkt met Callebaut, dat wel van cacao gebruikmaakt die mede door kinderarbeid is geproduceerd. Kortom, als je na een lange dag shoppen thuiskomt en je neemt een kop thee met een stukje ‘slaafvrije’ chocolade, dan weet je nog niet of je wel echt oké bezig bent. Precies zoals dat ook geldt voor grote bedrijven.

De oplossing? Het is de vraag of die er is, want het is moeilijk om 24/7 te weten of er geen kind heeft gewerkt. Tegelijkertijd is controle wel de manier om meer zekerheid te bieden. Dus, voor bedrijven: meer controle, en dan niet alleen bij eigen fabrieken, maar ook bij alle toeleveranciers. En jij? Toch wat vaker kiezen voor bedrijven die wel positief in het nieuws zijn waar het gaat om kinderarbeid.

Beeldbron: WikiImages

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apple

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eén van die concurrenten is Apple en dat zegt nu ook: “Waar anderen met audioboeken en podcasts aan de slag gaan, zijn wij gericht op muziek met Apple Music.”

Online19.07.2024

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Verder lezen over Kinderen

Efteling start een virtuele rij voor zijn meest populaire attractie

Je kunt voor de Droomvlucht aansluiten in de virtuele wachtrij. Dat scheelt urenlang je kinderen vermaken.

Online02.07.2024

Efteling start een virtuele rij voor zijn meest populaire attractie

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Snapchat blokkeert vanaf nu automatisch vriendenverzoeken blokkeren als ze van kwaadwillenden afkomstig lijken te zijn. Dat is niet zomaar.

Social Media26.06.2024

Deze nieuwe Snapchat-functie willen we in alle socials

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Steam introduceert Families, hele familie een ban bij cheaten

Steam komt met een nieuw programma: Steam Families. De bedoeling is dat je hiermee op een makkelijke manier games kunt uitwisselen die iemand in het gezin al bezit. Heel handig, maar het heeft ook zo zijn keerzijde. Is i...

Gaming19.03.2024

Steam introduceert Families, hele familie een ban bij cheaten

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

1000 woorden per dag, dat is wat een kind dat niet vaak schermen om zich heen heeft wel meekrijgen, maar kinderen met schermen niet. Peuters zouden door schermgebruik zo’n 1000 woorden per dag missen en dat verstoord d...

Gadgets12.03.2024

Schermen veroorzaken communicatie-achterstand bij kinderen

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Het was schattig en irritant tegelijk. Het was speelgoed, maar ook een verplichting. Het was zelfs op sommige basisscholen verboden. Op andere basisscholen moest je hem tijdens de les in je laatje doen, maar soms hoorde...

Gadgets04.03.2024

​Tijdmachine: Tamagotchi was op sommige scholen verboden

Veeleisende sleutelhangers
TikTok verslavend? De EU gaat het uitzoeken

Zelfs mensen van dertig, veertig jaar oud hebben het: even iets opzoeken op TikTok betekent meestal dat je wel wat langer in de app blijft hangen. Al die korte leuke filmpjes met onderwerpen die je leuk vindt: dat is ook...

Social Media19.02.2024

TikTok verslavend? De EU gaat het uitzoeken