Nieuws12.06.2021

​Het nieuwe medicijn tegen depressie is… lachgas


Even een ballonnetje kopen op een festival, het is inmiddels lang geleden, al kun je ook voor privégebruik lachgaspatronen kopen. Nu is dat gebruik meestal om even van de wereld te zijn, maar de wetenschap heeft ontdekt dat het ook een ander effect heeft. Lachgas zou het nieuwe medicijn zijn tegen depressies.

Lachgas tegen depressie

De Universiteit van Chicago heeft een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine. Hoewel de studie niet onder een enorme groep mensen werd verricht (slechts 24 stuks), zijn de eerste resultaten veelbelovend. De 24 mensen kregen lachgas toegediend in lage dosissen om te kijken of het de symptomen van depressie kon verlichten. Dat geldt overigens niet standaard, het gaat hier om mensen die resistent zijn geworden voor andere medicijnen.

Het blijkt te werken. Niet maar tijdelijk zoals bij mensen die het recreatief gebruiken, maar het houdt weken aan. De onderzoekers zeggen dat het wel twee weken volop werkte. Ze waren zelfs verrast over hoe groot de uitwerking was en hoezeer het mensen die leiden aan depressieve stemmingen minder lage ‘lows’ hadden. Niet dat dit onderzoek zomaar uit de lucht komt vallen: er is in 2015 eenzelfde soort onderzoek gedaan, alleen werden mensen hier na het onderzoek helaas misselijk door. Anderen werden licht in het hoofd of kregen paranoïde gedachten. Dit nieuwere onderzoek bewijst dat het ook anders kan.

Lagere doseringen

Misschien komt het door de toediening. De 24 depressieve mensen die meededen kregen gedurende drie maanden medicatie toegediend. De eerste maand een hoge dosis lachgas, de tweede maand een lage dosis lachgas en de derde maand een placebo. Hoewel niet iedereen dezelfde reactie had op elke toediening, hielp het de meeste mensen wel. De onderzoekers zagen dat het resultaat op de mens beter was dan dat van de bekende antidepressivia. De hoge dosis in de eerste maand zorgde overigens wel voor meer bijwerkingen, waardoor het aanraadbaar is om meer onderzoek te doen met lagere doseringen.

Probeer dat echter nog even niet thuis. Lachgas is niet alleen maar leuk: het schijnt niet bepaald goed voor je te zijn. Bovendien is er veel vervuiling door rondslingerende lachgaspatronen. Op dit moment is lachgas nog legaal, maar er wordt gewerkt aan wet- en regelgeving om het te verbieden.

Beeldbron: PDPics

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Nu is dat vooral omdat een kunstenaar dit eist, maar wist je dat een wit dak bijvoorbeeld echt een verschil maakt in temperatuur?

Nieuws05.07.2024

Witte daken zijn ruim een graad koeler dan andere kleuren

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou