Nieuws12.06.2021

​Het nieuwe medicijn tegen depressie is… lachgas


Even een ballonnetje kopen op een festival, het is inmiddels lang geleden, al kun je ook voor privégebruik lachgaspatronen kopen. Nu is dat gebruik meestal om even van de wereld te zijn, maar de wetenschap heeft ontdekt dat het ook een ander effect heeft. Lachgas zou het nieuwe medicijn zijn tegen depressies.

Lachgas tegen depressie

De Universiteit van Chicago heeft een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine. Hoewel de studie niet onder een enorme groep mensen werd verricht (slechts 24 stuks), zijn de eerste resultaten veelbelovend. De 24 mensen kregen lachgas toegediend in lage dosissen om te kijken of het de symptomen van depressie kon verlichten. Dat geldt overigens niet standaard, het gaat hier om mensen die resistent zijn geworden voor andere medicijnen.

Het blijkt te werken. Niet maar tijdelijk zoals bij mensen die het recreatief gebruiken, maar het houdt weken aan. De onderzoekers zeggen dat het wel twee weken volop werkte. Ze waren zelfs verrast over hoe groot de uitwerking was en hoezeer het mensen die leiden aan depressieve stemmingen minder lage ‘lows’ hadden. Niet dat dit onderzoek zomaar uit de lucht komt vallen: er is in 2015 eenzelfde soort onderzoek gedaan, alleen werden mensen hier na het onderzoek helaas misselijk door. Anderen werden licht in het hoofd of kregen paranoïde gedachten. Dit nieuwere onderzoek bewijst dat het ook anders kan.

Lagere doseringen

Misschien komt het door de toediening. De 24 depressieve mensen die meededen kregen gedurende drie maanden medicatie toegediend. De eerste maand een hoge dosis lachgas, de tweede maand een lage dosis lachgas en de derde maand een placebo. Hoewel niet iedereen dezelfde reactie had op elke toediening, hielp het de meeste mensen wel. De onderzoekers zagen dat het resultaat op de mens beter was dan dat van de bekende antidepressivia. De hoge dosis in de eerste maand zorgde overigens wel voor meer bijwerkingen, waardoor het aanraadbaar is om meer onderzoek te doen met lagere doseringen.

Probeer dat echter nog even niet thuis. Lachgas is niet alleen maar leuk: het schijnt niet bepaald goed voor je te zijn. Bovendien is er veel vervuiling door rondslingerende lachgaspatronen. Op dit moment is lachgas nog legaal, maar er wordt gewerkt aan wet- en regelgeving om het te verbieden.

Beeldbron: PDPics

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Wetenschap

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

NASA lanceert NASA AI Earth Copilot, waarmee je eigenlijk toegang krijgt tot NASA’s gigantische database aan informatie.

Online15.11.2024

NASA laat je alle vragen stellen over de aarde

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Weet je nog de James Webb-ruimtetelescoop die tijdens kerst 2022 werd gelanceerd? Wat is er nu veranderd, want we horen niet zoveel meer over James Webb?

Technology07.11.2024

Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Is het jou ook weleens opgevallen dat er door sommige eiland- en vulkaanketens op de kaart een duidelijke gebogen lijn of curve kan worden getrokken? Binnen de geologie noemen we een dergelijk verschijnsel eilandbogen of vulkaanbogen.

Online28.10.2024

Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

De webshooters van Spider-Man kun je straks gewoon kopen. Niet die van de speelgoedwinkel die je zelf even later meer moet oprapen, maar zo goed als echte die 80 keer zijn eigen gewicht kan tillen.

Technology23.10.2024

Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’