Nieuws13.08.2019

Veilig Verkeer Nederland start socialmediacampagne tegen lachgasgebruik in het verkeer


Er zijn steeds meer incidenten met lachgas in het verkeer en daarom start Veilig Verkeer Nederland (VVN) met een campagne tegen het gebruik van lachgas achter het stuur. Met de nieuwe campagne op social media moeten jongeren zich meer bewust worden van de gevaren die het gebruik van lachgas met zich meebrengt. Omdat het voornamelijk jongeren zijn die lachgas gebruiken, zal de campagne primair via social media verlopen. VVN gebruikt haar social kanalen voor meer campagnes, zoals bij die van het appverbod op de fiets.

Politie meldt toename verkeersincidenten door lachgas

Gisteren meldde de politie dat het aantal incidenten die door lachgasgebruik worden veroorzaakt, steeds vaker voorkomen. In 2016 waren er nog tientallen ongelukken door het gebruik van lachgas en in in het eerste halfjaar van 2019 al 960. De politie ziet vooral in de grote steden verkeersincidenten met lachgas. Vaak worden er dan gevaarlijke manoeuvres uitgehaald, doordat bestuurders bezig zijn met het inhaleren van lachgas. Bovendien is het direct van invloed op de rijvaardigheid. Omdat het gebruik van lachgas niet verboden is, is het lastig om een verbod in te stellen. Maar het is wel goed als gebruikers zich bewust zijn van het risico. Uiteraard kun je wel beboet worden als je een gevaarlijke situatie veroorzaakt.

Rijopleidingen kunnen ook aandacht besteden aan gevaren

Binnenkort start VVN dus met een campagne op social media, naar aanleiding van dit nieuws. Het waarschuwt gebruikers tegen de gevaren van lachgas en VVN hoopt dat het nog verder gaat en rijopleidingen hier ook aandacht aan gaan besteden. Het kan in de theorie worden opgenomen of terugkomen als examenvraag. Zowel VVN als het Verbond voor Verzekeraars vindt dat de politiek lachgas in de toekomst moet gaan verbieden.