Nieuws18.01.2021

Vandaag is het Blue Monday: is het echt de meest deprimerende dag van het jaar?


De meeste mensen kijken niet echt uit naar maandagen. Het begin van een nieuwe werkweek luidt namelijk het einde van een weekend in. Blue Monday wordt zelfs gezien als de meest deprimerende dag van het jaar en vandaag is het weer zover. Het is maandag in de toch wel donkere januarimaand en we zitten nog middenin een lockdown. Reden om juist vandaag somber te zijn? Welnee, Blue Monday is een verzinsel en het is helemaal niet bewezen dat we ons massaal gedeprimeerd voelen vandaag. Wel is het een goede dag om juist extra aandacht te besteden aan depressiviteit. Want aan een depressie lijden is vreselijk en er mag zeker meer aandacht komen voor mensen die zich lange tijd somber voelen.

Gelukkige en ongelukkige dagen

Blue Monday kreeg een wetenschappelijk tintje doordat de Britse psycholoog Cliff Arnall een formule ontwikkelde die zou aantonen dat de maandag van de laatste week van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Er is totaal geen bewijsvoering voor zijn theorie en Arnall heeft deze zelfs ontwikkeld in opdracht van een reisorganisatie die hiermee mensen wilde aansporen om een vakantie te boeken.

Het is onmogelijk om gelukkige en ongelukkige dagen van het jaar te bepalen. En wij Nederlanders staan al jaren in de top 10 van gelukkigste landen ter wereld. Dus of je je nu somber of juist blij voelt vandaag, het heeft in ieder geval niets te maken met Blue Monday. Je kunt trouwens ook vandaag beginnen met mediteren, lees hier hoe je dat doet.

Neem depressie serieus

Wat ons betreft is dit juist een dag waarop we depressies serieus moeten nemen. Volgens het Trimbos Instituut krijgt iets minder dan 1 op de 5 volwassenen ooit in het leven te maken met een depressie. Vrouwen tussen de 25-34 jaar hebben hier de grootste kans op. Hoe een depressie verloopt is afhankelijk per persoon. Ongeveer de helft van de volwassenen herstelt na gemiddeld zes maanden. We voelen ons natuurlijk allemaal af en toe somber, maar dat is niet hetzelfde als een depressie. Als je je gedeprimeerd blijft voelen en steeds minder zin in het leven krijgt of je opziet tegen de dag die voor je ligt, zou je een depressie kunnen hebben. Hulp zoeken is in alle gevallen het beste advies. Voel je je vaak somber? Kijk dan eens op de website van de Depressie Vereniging.

Laten we depressiviteit serieus nemen, maar Blue Monday met een korreltje zout nemen. We verzamelden nog wat leuke inhakers en tweets over Blue Moday, want vandaag is toevallig gewoon een dag als iedere andere dag in het jaar!

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.