Nieuws06.03.2023

Fors meer elektriciteit uit wind en zon in Nederland


Het CBS heeft becijferd dat in 2022 in Nederland flink meer elektriciteit geproduceerd is uit zogenoemde hernieuwbare bronnen. Daaronder vallen wind, waterkracht, zon en biomassa. In totaal werd in 2022 zo’n 40 procent van de elektriciteit ‘gewonnen’ uit hernieuwbare bronnen. Een stijging van 20 procent ten opzichte van 2021 toen het aandeel ‘groene elektriciteit’ nog 33 procent bedroeg.

Ruim 44 miljard kWh uit hernieuwbare bronnen

In Nederland werd in 2022 bijna 120 miljard kWh elektriciteit geproduceerd. Ruim 66,5 miljard kWh werd opgewekt met behulp van fossiele energie (kolen, aardgas) en iets minder dan 4,5 miljard kWh was afkomstig van kerncentrales. De rest, bijna 44,5 miljard kWh werd geproduceerd met windkracht, zonne-energie, biomassa of waterkracht.

Van de elektriciteit uit deze hernieuwbare bronnen was ruim 21 miljard kWh afkomstig van windmolens. Het aandeel dat uit zonne-energie werd opgewekt kwam uit op bijna 18 miljard kWh. Vergeleken met 2021 was dat een stijging van ruim 55 procent.

Sinds 2020 daalt de productie van elektriciteit die opgewekt wordt uit fossiele brandstoffen gestaag. In 2019 was dat nog ca. 92 miljard kWh. In 2021 was dat al gedaald tot ongeveer 75 miljard kWh. Vorig jaar daalde die productie verder, tot ruim 66,5 miljard kWh. De daling in 2022 werd vooral veroorzaakt doordat er fors minder aardgas gebruikt werd voor de productie van elektriciteit. De elektriciteitsproductie met kolen bleef nagenoeg ongewijzigd.

We halen steeds meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Bron: <a href=\
We halen steeds meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Bron:

Meer uitvoer dan invoer

Nederland voert sinds 2020 meer elektriciteit uit dan dat het importeert. In 2022 werd ruim 18,5 miljard kWh ingevoerd terwijl we bijna 23 miljard kWh aan andere landen leverden.

De meeste Nederlandse elektriciteit wordt uitgevoerd naar Duitsland, gevolgd door België en Frankrijk. Bijzonder is dat dit ook de drie landen zijn waar wij de meeste elektriciteit van kopen (invoeren dus).

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Duurzaam

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

De Verenigde Naties komt nu zelfs met een ‘call to action’, een soort actieplan nu het merkt dat arbeiders vaker in de problemen komen door extreme hitte.

Nieuws26.07.2024

VN komt met actieplan na weer een hitterecord

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Vertegenwoordigers van de datacenters in Nederland hebben de koppen bij elkaar gestoken om energie te besparen.

Nieuws27.06.2024

Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Als je iets bij een kleine webwinkel bestelt, zeker als het een op papierwaren of cadeautjes toegespitste webshop is, dan weet je dat je vaak dat beetje extra kunt verwachten.

Online17.06.2024

5 x waarom een goede verpakking telt bij webshops

Zo haal je magnesium uit je voeding

Ben je wat meer aan het sporten, heb je last van je zenuwen of wil je gewoon bijdragen aan een goede gezondheid? Dan is magnesium uit voeding een essentieel mineraal om je lijf te helpen.

Lifestyle17.06.2024

Zo haal je magnesium uit je voeding

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag