Elon Musk verbreekt een dubieus wereldrecord

Elon Musk verbreekt een dubieus wereldrecord

Vorig artikel Volgend artikel

Elon Musk wil overal de beste in zijn. Dat is op zich geen slechte eigenschap. Echter, hij is ook een beetje (ahum) een ongeleid projectiel. Dat blijkt wel uit de vele vreemde en soms ronduit onbeschofte tweets, opmerkingen en beslissingen die de goede man neemt. Tegenslagen? Die waren er wel, maar daardoor heeft Musk zich nooit laten beperken of tegenhouden. Zijn karakter, visie, doorzettingsvermogen, eigenwijsheid en ondernemersgeest maakten van Musk de rijkste man op aarde. Inmiddels is hij dat niet meer, maar ook als het om verliezen gaat wil Musk schijnbaar de ‘beste’ zijn; ’s werelds beste!

Vermogen slonk met 183 miljard dollar

Het zijn juist die bijzondere eigenschappen die Musk nu parten spelen. En fors geld kosten. Zoveel dat Elon nu een dubieus wereldrecord gebroken heeft. Hij is sinds deze week houder van het Guinness World Record voor de persoon die zijn vermogen het meest zag slinken. In iets meer dan een jaar tijd verloor Musk zo’n 183 miljard van zijn vermogen.

Let wel, dat is niet geld dat van zijn rekening verdween, maar vermogen dat afnam doordat de waarde van zijn bedrijven (Tesla, SpaceX, Twitter) kelderde. Daarmee verloor Musk meer dan de helft van zijn ‘waarde’. Medelijden hoef je echter nog niet te hebben, want ondanks dat enorme verlies is Elon nog steeds goed voor een geschat vermogen van zo’n 144 miljard Euro.

Musk verpulvert oude wereldrecord

Het wereldrecord stond tot deze week op naam van de oprichter en CEO van Softbank, Masayoshi Son. Die zag in 2000 zijn vermogen in korte tijd met meer dan 58 miljard dollar slinken. Vergeleken met de prestatie van Elon lijken dat nu peanuts. Tsja, als Elon iets doet, dan doet ie het ook goed.

Het vermogens-, of waardeverlies, betekent ook dat Musk niet meer de rijkste man op aarde is. Volgens Forbes is dat nu Bernard Arnault en zijn familie. Dat is de oprichter van het concern Louis Vuitton Moët Hennesy, waar ook luxemerken als Dior en Fendi onder vallen. Musk wordt op zijn beurt ook nog op de hielen gezeten door Gautam Adani (Adani Group) en Jeff Bezos (Amazon).

Als de oprichter van Tesla en SpaceX nog even doorgaat met het verdampen van zijn vermogen, dan gaan die miljardairs hem spoedig al voorbij. Mocht hij nog eens de helft van zijn resterende waarde verliezen, dan valt Elon zelfs uit de top 10. Laten we met name voor alle personeelsleden van zijn bedrijven hopen dat het zover niet komt.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...