De ochtendspits lijkt nu alweer in volle glorie ‘hersteld’

De ochtendspits lijkt nu alweer in volle glorie ‘hersteld’

Corona is voorbij, of..?

Vorig artikel Volgend artikel

Afgelopen weekend kwam een einde aan de meeste (contact) beperkende voorwaarden rondom de corona pandemie. Thuiswerken is geen (dringend) advies meer, de anderhalve meter verdween en we ‘mogen weer los’. Ok, in veel gevallen met behulp van de inmiddels bekende coronapas, maar toch. Een van de tekenen dat we corona zo goed als verslagen lijken te hebben, is de terugkeer van de ochtendspits in zijn volle glorie.

Drukker dan ‘voor corona’

Nadat op dinsdag, voor corona traditioneel de drukste ochtendspitsdag, door de ANWB al bijna 500 kilometer file gemeld werd, was het vandaag (woensdag) al niet veel beter. Van verkeersinfarcten is weliswaar nog geen sprake. Echter, rond 8 uur stond er al meer dan 350 kilometer file. Volgens de ANWB was dat meer dan op een vergelijkbare woensdag in september 2019, een half jaar vóór de corona uitbraak dus.

Niet te hard van stapel lopen

Toegegeven, de twee drukke filedagen van deze week leveren nog niet het ultieme bewijs dat de maatschappij weer volledig teruggekeerd is naar het ‘oude normaal’. Het is wel opvallend dat die twee dagen precies komen op het moment dat de meeste coronamaatregelen opgeheven zijn.

Maar, ik moet zeker ook niet te hard van stapel lopen. Gisteren was het de eerste dag dat een van de belangrijkste verkeersaders van Nederland, de A12 tussen Utrecht en Den Haag, voor negen dagen volledig afgesloten werd. En vandaag regent het. Twee factoren die doorgaans voor heel wat meer files zorgen dan de 500 en 350 kilometer van gisteren en vandaag.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...