Nieuws07.06.2019

De NS gaat je reis leuker maken met het nieuwe NS Lab


Van reisplanner naar reisbegeleider

De NS is gisteren gestart met NS Lab: een nieuwe app waarin je als reiziger de kans krijgt om nieuwe functies uit te proberen. Dat gaat dus veel verder dan het geven van een reisadvies, de Nederlandse Spoorwegen gaan zich nu ook bezighouden met reisbeleving. Zoals de naam al aangeeft, is NS Lab vooral ontwikkeld om concepten en functies te testen. De app kan dan ook continu aangepast worden. Die reisbeleving richt zich vooral op het geven van de juiste (reis)informatie op het juiste moment. Heb je bijvoorbeeld een overstap? Dan navigeert de app je op een groot station naar het juiste perron.

Stap voor stap reisbegeleiding en zitplaatszoeker

De app van NS Lab geeft je stap voor stap reisbegeleiding. Voor het plannen van een reis gebruik je echter nog steeds de reguliere app van NS. Theo Su van het ontwikkelteam van NS legt uit:

“Je plant je reis in de NS-app en deelt deze met de NS Lab-app. Vervolgens neemt de app je bij de hand. Vanaf het moment van inchecken begeleidt de app je stap voor stap door je reis met de relevante informatie voor dit moment en deze locatie”. Dat proces wordt steeds verfijnder: “Wij verwachten dat de app je op termijn bijvoorbeeld precies kan vertellen waar er nog plek is in de trein. Maar je zou ‘m in de toekomst bijvoorbeeld ook aan je agenda kunnen koppelen, zodat de app je bij drukte kan adviseren een trein later te pakken, als je daarvoor voldoende tijd hebt. Misschien kunnen we je dan zelfs wel een kop koffie aanbieden”, droomt hij.

Podcasts luisteren en nieuwe functies uitproberen

Wie vaak met de trein reist en het leuk vindt om nieuwe functies uit te proberen, kan onderdeel worden van de testgroep van NS Lab. De NS is de laatste tijd druk met het ontwikkelen van nieuwe concepten en slimme oplossingen. Zo werd eerder dit jaar een thriller via WhatsApp uitgebracht en zijn conducteurs voorzien van een smartwatch. In het NS Lab wordt niet alleen met het geven van reisinformatie geëxperimenteerd, maar ook met on-board entertainment. In het kader van de Dutch Design Week werkten jonge designers mee aan een podcast-reeks met de naam ‘Luisterruit’. Bedoeld om jou als reiziger een treinreis op een andere manier te laten ervaren. Wil je juist graag wat meer rust? Een cursus Mindfulness is ook beschikbaar in de app van NS Lab.

Een diverse testgroep

De functies van NS Lab worden uitgebreid getest en daarvoor zoekt de NS veel gebruikers. Blijken een functies succesvol te zijn? Als ze goed werken en naar tevredenheid worden gebruikt, worden ze uiteindelijk toegevoegd aan de bestaande NS-app.

“Het zou mooi zijn als we straks een diverse testgroep van een paar duizend treinreizigers hebben, die aan de slag willen met NS Lab. Iedereen die wel eens met de trein reist, is van harte welkom om NS Lab uit te proberen”, aldus Su. “Als je het tenminste leuk vindt om alvast een blik in de toekomst te krijgen. En je het niet erg vindt als er af en toe iets niet werkt”, lacht hij.

Download de app van NS Lab in de App Store of Google Play Store.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.