Nieuws03.05.2019

Conducteurs NS krijgen smartwatch


Treinen moeten vaker op tijd gaan rijden

Alle 1900 conducteurs van de NS krijgen vanaf aanstaande maandag, 6 mei, een smartwatch. Hiermee gaan ze ervoor zorgen dat de treinen nog vaker op tijd kunnen vertrekken. Met de nieuwe smartwatches kunnen de conducteurs tot op de seconde nauwkeurig fluiten.

Succesvolle tests met smartwatch

In de zomer van 2018 startte de NS met een test onder 12 conducteurs die de smartwatch gingen dragen. Op deze manier kon het nieuwe horloge en de door NS ontwikkelde app, goed getest worden en de punctualiteit gemeten. Later volgden nog 100 conducteurs over het hele land. Conducteur Ron Bongers was een van de testers en vertelt: “Kort voor vertrek geeft de smartwatch een trilsignaal, zodat ik weet dat ik het vertrekproces kan starten. Uiteraard staat de veiligheid voorop. Daarna telt het horloge af tot het moment van vertrek, zodat de trein precies op de seconde nauwkeurig kan vertrekken.”

Service tot het laatste moment

Het horloge geeft exact dezelfde tijd aan als de machinist heeft, zodat medewerkers op de trein nog beter kunnen samenwerken. Voorheen hielden conducteurs de tijd nauwgezet zelf in de gaten en keken daarvoor op hun eigen horloge of stationsklok. Met de smartwatch kan tot de laatste seconde voor vertrek service verleend worden, omdat er niet meer op de tijd gelet hoeft te worden.

Op Twitter lezen we dat de smartwatch 42 seconden voor vertrek trilt om de hoofdconducteur erop te attenderen dat het vertrekproces bijna gaat beginnen. Vanaf 6 mei ontvangen de eerste conducteurs hun smartwatch. Bij vragen kunnen zij terecht bij de collega’s die het apparaat hebben getest en vanaf het eerste moment betrokken zijn bij het project. Het merendeel van de conducteurs heeft aangegeven graag met de smartwatch te werken.

Mooiste stationskiekje

Reis je binnenkort met de trein? De NS organiseert een fotowedstrijd voor het mooiste stationskiekje. In Nederland zijn 396 stations, van enorme knooppunten tot kleine stationnetjes met één perron. Volgens de NS heeft ieder station zijn charme. De mooiste foto’s krijgen een plek op een expositie op Utrecht Centraal.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.