Nieuws06.07.2021

​Circulaire plastics zijn de oplossing voor plastic afval


Plastic is een mooi materiaal en heeft veel toepassingen omdat het sterk, flexibel en licht van gewicht is. Toch heeft plastic de afgelopen jaren snel een slechte naam gekregen, omdat het heel vervuilend kan zijn als het niet op de goede manier wordt verwerkt of gebruikt. Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. We produceren dan geen afval meer, maar maken steeds opnieuw gebruik van grondstoffen. Een duurzame oplossing voor plastic is er nog niet, maar daar wordt hard aan gewerkt. En dat is maar goed ook, want het gebruik van plastics neemt verder toe door. Dat komt onder andere door de bevolkingsgroei en toegenomen welvaart in Afrika en Azië.

Anders omgaan met plastic is noodzakelijk, want plastic heeft een grote waarde als materiaal en kan na gebruik weer ingezet worden als grondstof. Dat heet circulariteit. Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. We produceren dan geen afval meer, maar maken steeds opnieuw gebruik van grondstoffen. Dan gaan we dus van plastic afval naar circulaire plastics. Hoe dat precies werkt leggen we uit in dit artikel.

Het goede van plastic

Laten we plastic eerst eens uit het verdomhoekje halen. Want we kunnen wel stellen dat plastic steeds vaker gezien wordt als een slecht product. En daar moeten we vanaf. Plastic heeft veel voordelen en mogelijke alternatieven belasten het milieu vaak nog meer. Bovendien helpen plastics ook mee aan een duurzame samenleving. Plastic helpt voedselverspilling te voorkomen en dankzij het lichte gewicht zijn voertuigen een stuk minder zwaar, waardoor de CO2-uitstoot daarvan vermindert. De mindere kanten van plastic kennen we allemaal: plastic vernietigt leefgebieden, draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen en komt als plastic soep terecht in onze oceanen.

Circulaire plastics

Plastic leent zich bijzonder goed als circulair materiaal, het kan als een zeer waardevolle grondstof opnieuw gebruikt worden en weer toegepast worden in een nieuw plastic product.

En je zou misschien verwachten dat al het ingezamelde plastic een nieuw leven krijgt, maar helaas. Dat gebeurt met zo’n 31 product van al het plastic dat we weggooien, ongeveer de helft daarvan wordt circulair op een hoogwaardige manier hergebruikt en krijgt echt een nieuw leven.

De andere helft wordt toegepast in laagwaardige producten (=downcycling). En de rest belandtop de afvalberg, die uiteindelijk verbrand wordt.

Plastic is en blijft populair, dan kunnen we het maar beter zo slim mogelijk (her)gebruiken. Bij TNO wordt er veel onderzoek gedaan naar circulaire plastics: van innovaties voor nieuwe ontwerpen van plastic, verzamelen, sorteren tot duurzame technologieën om plastics te recyclen. Nu lijdt plastic namelijk onder zijn eigen succes. Gelukkig is circulaire plastic in opkomst. Om dat tot een succes te maken moeten gebruikers, producenten en de overheid samenwerken en weten hoe plastic op de juiste manier te gebruiken en produceren.

Wat is hoogwaardig plastic?

Om plastic op de goede manier te kunnen recyclen, moet het materiaal zelf geschikt zijn. Je denkt misschien dat elke plastic hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Sommige verpakkingen zijn nu lastig te recyclen omdat ze bestaan uit verschillende plastics en toevoegingen van bijvoorbeeld papier en metaal. TNO ontwikkelt, in samenwerking met producenten, plastic producten die wel goed gesorteerd en gerecycled kunnen worden. Producenten moeten daarvoor innovaties doorvoeren. Denk aan het ontwerp en gebruik van materialen. Daar komen grote uitdagingen bij kijken, zeker wanneer het gaat om producten in de voedingsmiddelenindustrie.

Wat kun je als consument zelf doen?

Niet alleen het juiste plastic kopen, maar vooral minder wegwerpproducten aanschaffen is regel één. In een circulaire samenleving moeten we niet alleen meer producten recyclen, maar vooral minder spullen kopen en weggooien. Je kunt daar nu al mee beginnen! Sta eens wat vaker stil bij wat je aanschaft. Koop bewust alleen wat je nodig hebt. Hervulbare verpakkingen zijn een uitkomst, zoals die waar statiegeld op zit. Recyclen kost ook energie, dus is hergebruiken altijd een duurzamere keuze dan recycling. Voor we zover zijn moet er nog veel gebeuren. Vanaf 1 juli 2021 wordt er statiegeld gerekend op plastic flesjes kleiner dan 1 liter. Je betaalt dan € 0,15 per flesje. Dit soort maatregelen maken ons ervan bewust dat er waarde zit in verpakkingen en we eigenlijk helemaal niet zoveel wegwerpflesjes hoeven te kopen.

Wij als consument moeten bewustere keuzes kunnen en durven maken. En aantrekkelijke alternatieven hebben. Onze wegwerpmaatschappij heeft namelijk geen toekomst.

[Fotocredits – Aleksej © Adobe Stock]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Duurzaamheid

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De kosten die de overheid heeft aan de salderingsregeling zijn 665 miljoen euro per jaar. In de Tweede Kamer werd er daarom al gekozen voor een afschaffing van de regeling.

Technology11.12.2024

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Ben jij ook alweer op zoek naar leuke cadeaus voor de feestdagen? Het vinden van een cadeau dat zowel origineel als passend is, kan best een uitdaging zijn. Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met de 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom. Deze cadeaus zijn veelzijdig en gegarandeerd een succes!

Lifestyle09.12.2024

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Je krijgt van je provider een berichtje dat je kunt verlengen. Leuk! Misschien ga je, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent, meteen op zoek naar een mooi nieuw toestel. Maar is een Sim Only niet eigenlijk iets beter? Dit is waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is.

Mobile02.12.2024

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Verder lezen over Nederland

Funda komt met eigen jaarlijst: Kijkcijfers 2024

Momenteel zoeken helaas heel veel mensen een huis. Dat blijkt ook wel uit de kijkcijfers die Funda deelt over 2024.

Online15.12.2024

Funda komt met eigen jaarlijst: Kijkcijfers 2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Naar aanleiding van de contacten met verschillende wolvendeskundigen heb ik inmiddels voldoende informatie verzameld om nog beter te kunnen duiden waar precies de blinde vlekken van de meeste Nederlandse wolvendeskundigen zitten. Uitzonderingen daargelaten negeren wolvendeskundigen belangrijke historische tijdperken en hun wetenschappelijke werken. Bovendien laten ze zich bij voorkeur leiden door geromantiseerde en naïeve vooronderstellingen met betrekking tot zgn. ideale natuurlijke omstandigheden.

Online11.12.2024

Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit

Wat kost een verkeersbord eigenlijk?

Je hoort wel eens dat verkeersborden of straatnaambordjes worden gestolen. Vaak door dronken jongeren, die het dan als een trofee op hun kamer hangen. Eigenlijk helemaal niet nodig, want je kunt zo’n verkeersbord ook gewoon zelf kopen.

Lifestyle05.12.2024

Wat kost een verkeersbord eigenlijk?

Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026

Na 2026 is er geen Grand Prix van Zandvoort meer. De organisatie van de race wil de handdoek in de ring gooien.

Automotive04.12.2024

Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026

Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?

Biologen en wolvenexperts hebben het ons jarenlang verzekerd. Wolven zouden mensen mijden en van nature schuw zijn. Het tegendeel lijkt inmiddels echter waar te zijn. Wolven wandelden al meermaals onverschrokken door dorpen of wijken en mijden ook in de vrije natuur mensen bepaald niet.

Nieuws04.12.2024

Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Je wil aan het einde van het jaar bezig zijn met je kerstboom optuigen, maar je zal je toch ook over je zorgverzekering moeten buigen.

Nieuws20.11.2024

Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

Het kabinet heeft voor 2025 plannen voorgesteld om de regeldruk voor mkb-bedrijven te verlagen. Doel is dat ondernemers meer tijd hebben voor het ondernemerschap, innovatie en digitale ontwikkeling. Deze tijd is hard nodig voor de digitale ontwikkeling van ondernemers en hun bedrijven.

Technology18.11.2024

Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering

gebrek aan kennis en expertise

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go