Nieuws24.01.2024

​Bizar: Doemdagklok blijft op 90 seconden voor middernacht staan


Het was gisterochtend al meteen groot nieuws: die dag zou de Doomsday clock een nieuwe tijd krijgen. We verwachtten allemaal dat het nu wel een minuut voor twaalf zou zijn, maar dat is niet zo. De oorlog in Israël blijkt geen reden om de symbolische klok een beetje dichter tegen die 12 uur te zetten: waarbij 12 uur een wereldwijde catastrofe betekent.

Nog meer oorlog

Veel mensen vonden het jaar 2023 zwaarder dan 2022. Dat komt mede door de oorlog in Israël, maar ook de recent gestarte oorlog in Sudan, terwijl die in Oekraïne nog steeds woedt, en de wereld ook nog steeds verdeelder lijkt te raken, zoals onder andere de verkiezingen in ons eigen land hebben laten zien. Desondanks vinden de wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor die doemdagklok niet dat de wereld er nu slechter voorstaat dan in 2022.

We staan dus niet dichterbij onze ondergang dan een jaar geleden. Nog steeds is het anderhalve minuut voor middernacht. Hoewel wij dachten dat het wel 30 seconden dichterbij dat noodlottige tijdstip zou zijn, vinden wetenschappers blijkbaar geen reden om dat te doen: zelfs 10 seconden niet, terwijl dat wel gebeurde vorig jaar, juist door die oorlog in Oekraïne. Vorig jaar stonden de wijzers al dichterbij die twaalf uur dan sinds het begin van de klok in 1947, maar dit jaar blijft dat dus hetzelfde. Wetenschappers zijn nog steeds bang dat de oorlog in Oekraïne een nucleaire oorlog zou kunnen worden, maar wijst daarbij niet alleen naar Rusland. Ze geven aan dat ook China en de Verenigde Staten hun kernwapens blijven moderniseren en hun arsenaal blijven uitbreiden.

Oorlog, AI en genetische manipulatie

Helemaal de oorlog in Gaza negeren doen de wetenschappers niet: ze erkennen dat dit kan betekenen dat er een breder conflict ontstaat in het Midden-Oosten. Nu is het vaker onrustig in die streek, maar dit lijkt toch ernstiger dan wat we de laatste jaren hebben gezien. Toch zijn de wetenschappers het erover eens dat dit niet betekent dat de wijzer een beetje doortikt. Terwijl ze zelf ook nog andere problemen aanstippen: 2023 was bijvoorbeeld het warmste jaar op aarde, ooit. Klimaatrampen, broeikasgassen, het gaat maar door en er wordt te weinig gedaan om de klimaatverandering aan te pakken, stellen ze.

Ook een ander populair en zeer opkomend potentieel gevaar is kunstmatige intelligentie. AI, maar ook genetische manipulatie, worden door de experts ook aangestipt als problematisch, zeker zonder wetgeving. Fake news verspreidt zich makkelijker, maar ook autonome wapens kunnen een bedreiging zijn. Ook daar zijn meer regels nodig. Hebben de wetenschappers niets positiefs gezegd? Ja, één ding, dat wel wordt geïntroduceerd door iets veel minder moois..

Klimaatakkoord van Parijs

“De wereld dreigt nu al een doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te overschrijden – een temperatuurstijging van niet meer dan 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau – vanwege onvoldoende toezeggingen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en onvoldoende uitvoering van reeds gedane toezeggingen. Om verdere opwarming een halt toe te roepen, moet de wereld de kooldioxide-uitstoot tot nul reduceren. De wereld investeerde een recordbedrag van 1,7 biljoen dollar in schone energie in 2023 en landen die de helft van het bruto binnenlands product van de wereld vertegenwoordigen, beloofden hun capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen tegen 2030.”

Het is positief, maar de wetenschappers zeggen dat dat alles teniet werd gedaan door investeringen in fossiele brandstoffen à 1 biljoen dollar. “Als de inspanningen niet aanzienlijk worden opgevoerd, zal de tol aan menselijk leed als gevolg van de klimaatverandering onverbiddelijk toenemen.”

Samenwerking is de enige oplossing

Kortom, voor ons voelt het door al deze zaken meer alsof we 80, 70 of misschien zelfs maar 60 seconden tot mindernacht zijn. Blijkbaar zien de wetenschappers het toch iets positiever in, al benadrukken ze wel dat om de klok terug te zetten, veel werk gedaan moet worden: “Iedereen op aarde heeft er belang bij om de kans op een wereldwijde ramp als gevolg van kernwapens, klimaatverandering, vooruitgang in de biowetenschappen, ontwrichtende technologieën en de wijdverspreide corruptie van het informatie-ecosysteem van de wereld te verkleinen. Deze bedreigingen, afzonderlijk en in hun onderlinge wisselwerking, zijn van een dusdanige aard en omvang dat geen enkele natie of leider ze onder controle kan krijgen.”

De wetenschappers benadrukken dat samenwerking de sleutel is. “Dat is de taak van leiders en naties die samenwerken in de gedeelde overtuiging dat gemeenschappelijke bedreigingen gemeenschappelijke actie vereisen. Als eerste stap, en ondanks hun diepgaande meningsverschillen, zouden drie van ’s werelds leidende mogendheden – de Verenigde Staten, China en Rusland – een serieuze dialoog moeten aangaan over elk van de hier geschetste mondiale bedreigingen. Op het hoogste niveau moeten deze drie landen verantwoordelijkheid nemen voor het existentiële gevaar waar de wereld nu voor staat. Zij hebben de capaciteit om de wereld terug te trekken van de rand van een catastrofe. Ze moeten dat doen, met duidelijkheid en moed, en zonder uitstel.”

VS, China en Rusland

Het is jammer, maar waar: je kunt er als individu zeker iets aan doen om te zorgen dat de problemen niet groter worden, door bijvoorbeeld meer te doen om duurzaamheid van de aarde te stimuleren. Echter zijn de grote zaken die moeten gebeuren, niet binnen ons bereik: dat is aan de wereldleiders die de VS, China en Rusland runnen, en daarbij is verzoening en een goede band opbouwen nog erg ver weg. Doem daarentegen, dat is heel dichtbij, want 90 seconden, dat is aanzienlijk minder dan net na de koude oorlog, toen de klok met 17 minuten voor 12 op een stuk positievere plek stond.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Duurzaam

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Meta verliest elke maand een hoog bedrag door virtual reality: miljarden. Nu verdient het nog steeds meer, maar dit blijft wel even doorgaan.

Metaverse27.04.2024

Meta verliest elke maand weer miljarden euro’s door virtual reality

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Heb je al gehoord van Adobe VideoGigaGAN? Het is niet voor iedereen beschikbaar, maar de eerste resultaten zijn fenomenaal.

Online25.04.2024

Vage, oude video’s worden scherp door nieuwe tool Adobe

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over nepnieuws in het kader van verkiezingen. Iets wat veel voorkomt op social media.

Social Media23.04.2024

Veel consumenten bezorgd om nepnieuws rondom verkiezingen

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?

De wereld van missverkiezingen gaat veranderen. Er komt namelijk nu een verkiezing voor AI-missen. Beoordeeld door AI-modellen (en twee mensen).

Online19.04.2024

AI organiseert eigen missverkiezing: wie wordt Miss AI 2024?

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

De AI-hype brak pas echt uit met modellen als ChatGPT. Kunstmatige intelligentie is echter geen nieuwe rage op de markt! In 1996 gebruikte de schaakcomputer “DeepBlue” bijvoorbeeld zijn veldstukken om de koning van toenmalig wereldkampioen Garry Kasparov schaakmat te zetten.

Gaming17.04.2024

AI is gearriveerd in gaming – hoe wordt de technologie gebruikt?

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein