Apple: meer omzet uit iPhones, verkoop Mac’s onder druk

Apple: meer omzet uit iPhones, verkoop Mac’s onder druk

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft gisteren haar meest recente kwartaalcijfers gepubliceerd. Wat op de kalender het tweede kwartaal is, is fiscaal in de VS Q3. De tech-gigant deed het redelijk goed, maar heeft ook problemen. Redelijk verrassend voor Apple, aangezien de fabrikant eigenlijk vrijwel elk jaar weer meer omzet en winst weet te boeken. De iPhone gaat nog steeds als een tierelier, maar de verkoop van Mac’s staat behoorlijk onder druk. Ook de iPads en Wearables (Apple Watch) moesten, vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, omzet inleveren. De omzet kwam wel weer uit op recordhoogte, maar de winst liep terug.

Niet de prijskaartjes, maar de supply chain

Nu zou je misschien denken, net als ik, dat het ook wel een keer afgelopen moet zijn met die almaar stijgende verkoopcijfers van Mac computers en laptops. De prijskaartjes van die apparaten rijzen immers met name de afgelopen twee jaar behoorlijk de pan uit. Dat is echter niet de voornaamste reden waarom Apple het afgelopen kwartaal de omzet uit Macs met dubbele cijfers (10%) zag dalen.

Volgens CEO Tim Cook heeft dat alles te maken met het feit dat onderdelen voor deze producten steeds moeilijker te krijgen zijn. De almaar voortdurende chip-tekorten en andere uitdagingen in de supply chain.

Ook minder omzet uit iPads en Wearables

Apple behaalde het afgelopen kwartaal ook minder omzet uit zowel de verkoop van iPads (-/- 2%) als Wearables (-/- 8%). Dat de omzet toch nog redelijk op peil bleef was dan dus ook vooral te danken aan 12 procent meer inkomsten uit de verkoop van diensten en een hele kleine plus bij de iPhone verkopen.

Ondanks deze tegenslagen wist Apple nog wel een recordomzet te boeken; op een haar na 83 miljard dollar. Ruim anderhalf miljard dollar meer dan in Q3 van 2021. De winst liep wel flink terug, van 21,7 miljard dollar in 2021 naar 19,4 miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar. Nog altijd bedragen waar de meeste concurrenten duizelig van worden.

Wil je de cijfers zelf zien? Die staan in deze pdf.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...