Nieuws29.10.2021

​Apple in 2030 CO2-neutraal: steeds meer toezeggingen door leveranciers


Apple heeft bekendgemaakt dat in de loop van afgelopen jaar het aantal leveranciers dat heeft toegezegd 100% schone energie te gaan gebruiken, meer dan verdubbeld is. Dit betekent dat het bedrijf goed op weg is in zijn ambitieuze doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn voor alle producten en de hele toeleveringsketen.

Hernieuwbare energie

175 leveranciers van Apple stappen over op hernieuwbare energie en het bedrijf en de toeleveranciers zullen over de hele wereld meer dan 9 gigawatt schone energie in omloop brengen. Hierdoor wordt jaarlijks meer dan 18 miljoen ton minder CO2 uitgestoten, het equivalent van bijna 4 miljoen auto’s minder op de weg.

Het bedrijf heeft tien nieuwe projecten toegevoegd aan zijn unieke Power For Impact-initiatief, dat over de hele wereld met oplossingen voor schone energie komt. In deze nieuwe projecten wordt hernieuwbare energie geleverd aan gemeenschappen met weinig middelen, waarbij tevens hun economische groei en maatschappelijke ontwikkeling een zetje krijgen.

Apple-100-percent-carbon-neutrality
Apple-100-percent-carbon-neutrality

De operationele kant van Apple draait al helemaal op hernieuwbare energie en in 2030 is elk verkocht Apple device klimaatneutraal. Na de aankondiging van dit doel vorig jaar heeft het bedrijf niet alleen drastisch het aantal leveranciers vergroot dat overstapt op hernieuwbare energie, maar is het ook meer gerecycled materiaal gaan gebruiken in zijn producten. Daarnaast heeft Apple nieuwe projecten opgezet die zich richten op milieu en rechtvaardigheid. En de afgelopen vijf jaar heeft Apple zijn uitstoot van kooldioxide met 40 procent teruggebracht.

Apple-carbon-neutrality-zhaoyunzhai
Apple-carbon-neutrality-zhaoyunzhai

Momentum bij leveranciers

In het kader van het Supplier Clean Energy Program van Apple vergroten 19 leveranciers in de VS, waaronder Solvay, hun gebruik van hernieuwbare energie in de activiteiten voor Apple, en vaak ook daarbuiten. In Europa nemen nu 19 leveranciers aan het programma deel, waaronder STMicroelectronics, dat na zijn toetreding nog eens negen extra projecten is gestart om over de hele linie meer hernieuwbare energie te gebruiken. In China nemen nu al 50 leveranciers deel aan het programma van Apple, die veelal hun eigen lokale oplossingen optimaliseren. In India, Japan en Zuid-Korea doen 31 leveranciers mee, waaronder SK Hynix, een van de eerste Koreaanse deelnemers.

Apple past ook nieuwe methoden toe voor het gebruik van gerecycled materiaal, zonder concessies aan de eigen strenge normen. Hiertoe wordt samen met leveranciers gestreefd naar een circulaire economie waarin geen koolstofintensieve mijnbouw meer nodig is en de hulpbronnen van de aarde niet verder worden uitgeput. Apple gebruikt onder meer gerecycled goud, kobalt, aluminium en gerecyclede zeldzame aardmetalen in zijn producten. Door al deze stappen en doordat steeds meer leveranciers overstappen op hernieuwbare energie, wordt de impact op het milieu van de producten van Apple kleiner. Recente mijlpalen zijn een 11 procent kleinere koolstofvoetafdruk van de iPhone 13 Pro en een 8 procent kleinere van de 16-inch MacBook Pro, vergeleken met eerdere generaties.

Ondersteuning van gemeenschappen

Apple heeft ook aangekondigd tien nieuwe projecten rondom hernieuwbare energie te gaan ondersteunen via het Power For Impact-programma:

In de Verenigde Staten gaat Apple samen met de Oceti Sakowin Power Authority (een organisatie van zes Siouxstammen) lokale hernieuwbare energiebronnen ontwikkelen, door faciliteiten voor het opwekken en transporteren van energie te helpen financieren, ontwikkelen, bouwen en exploiteren voor de groothandelsmarkt. Dit grootschalige project voor ontwikkeling van zonne-energie in het westen van de VS is opgezet nadat de Power Authority zich heeft aangesloten bij de Impact Accelerator van Apple, die weer deel uitmaakt van het Racial Equity and Justice Initiative van het bedrijf.

In Zuid-Afrika ondersteunt Apple een project waarbij meer dan 3500 huishoudens worden voorzien van hernieuwbare energie. Ook financiert het bedrijf de installatie van zonnepanelen op het dak van de Pioneer School for the Visually Impaired, zodat deze minder stroomkosten heeft. En in Nigeria gaat Apple de ontwikkeling van een zonne-energie-installatie voor een basisziekenhuis in de staat Ondo ondersteunen, en ook voor 200 huishoudens in de omgeving van het ziekenhuis.

In de Filipijnen draagt Apple bij aan de financiering van een onderwijsinstelling die beurzen regelt voor getalenteerde studenten met weinig geld, door middel van zonnepanelen op het dak die de stroomkosten drukken. In Thailand neemt Apple deel aan een project voor de productie van hernieuwbare energie en energieopslag in accu’s, voor een afgelegen vissersdorp dat koelkasten nodig heeft om goede visproducten te kunnen leveren. Zo wordt hun elektriciteitsvoorziening betrouwbaarder, maar dan zonder vervuilende diesel. In Vietnam ondersteunt Apple een programma voor zonne-energie voor twintig scholen in het hele land, waarin kinderen leren over duurzame ontwikkeling.

In Colombia draagt Apple bij aan de installatie van zonnepanelen op het dak van het Santa Anaziekenhuis. Zo bespaart het ziekenhuis geld op de energierekening, dat weer kan worden gebruikt voor apparatuur en medicijnen. En met zonnepanelen op het dak van de Ciudad Don Bosco, een non-profitorganisatie die onderwijs en maatschappelijke hulp geeft aan jongeren die dat nodig hebben, wordt bijgedragen aan de doelen voor duurzame ontwikkeling van die organisatie.

In Israël ondersteunt Apple het Nitzana Educational Eco-Village met zonnepanelen, om de stroomkosten te drukken en nieuwe inkomsten voor de organisatie te genereren.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Apple

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels

Verder lezen over Duurzaam

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

Happy Earth Day 2024! Deze maandag staat geheel in het teken van de aarde en vooral het behoud van onze planeet. Onder andere dankzij bijen.

Nieuws22.04.2024

Earth Day 2024: Waarom zijn bijen eigenlijk zo belangrijk?

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Zonneplan heeft iets nieuws bedacht om te zorgen dat het elektriciteitsnetwerk minder snel overbelast raakt: het schakel tijdelijk de omvormers van de zonnepanelen van klanten uit als het te veel wordt. Het gaat dan om d...

Nieuws22.03.2024

​Zonneplan gaat je zonnepanelen uitschakelen op piekmomenten

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland
​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Nvidia is bekend van chips, maar ook van intelligentie. Het heeft nu een tweede versie van aarde gecreëerd: een digitale tweeling, die kan laten zien hoe klimaatverandering eruitziet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het...

Technology20.03.2024

​Nvidia maakt een tweede planeet aarde om levens te redden

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Volgens de nieuwste gegevens van de Sustainable Brand Index heeft het vertrouwen van Nederlanders in de duurzaamheid van bedrijven inmiddels een dieptepunt bereikt. In het onderzoek scoort Tony Chocolonely wederom als de...

Marketing16.03.2024

Het gaat niet goed met het vertrouwen van Nederlanders in duurzaamheid

Tony Chocolonely nog steeds op één

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland