Xiaomi 12 smartphone serie ziet het Chinese daglicht

Xiaomi 12 smartphone serie ziet het Chinese daglicht

Vorig artikel Volgend artikel

Xiaomi behoort al enkele jaren tot de top vijf smartphone fabrikanten van deze wereld. In de zomer van 2021 waren ze zelfs even de grootste. En wanneer die een nieuw toestel, of serie toestellen, onthullen, dan is dat natuurlijk nieuws. Ook als nog niet bekend is wanneer die nieuwe toestellen bij ons in de winkels zullen liggen. Enfin, gisteren is de Xiaomi 12 smartphone serie aan de wereld getoond. Dat gebeurde in het thuisland van de Chinese fabrikant. Er zijn drie modellen onthuld, de Xiaomi 12, de 12X en de 12 Pro. Waarbij wel aangetekend moet worden dat de verschillen tussen de 12 en 12X minimaal zijn. De Xiaomi 12 Pro is, zoals de naam al doet vermoeden, de grotere variant van de drie, met behalve een iets groter scherm ook iets betere specs.

13 in een dozijn looks

Uiterlijk heeft de Xiaomi 12 serie de 13 in een dozijn ‘looks’ voor smartphones van dit moment. Daar is op zich niks mis mee. Want zeg nou zelf, aan de voorzijde kunnen smartphones – met een groot zwart randloos scherm – zich nauwelijks nog val elkaar onderscheiden. Ja, de front-camera kan eventueel in een inham (de nodge) boven het scherm geplaatst worden of met een punch-hole midden, links of rechts bovenin het scherm. Maar dan heb je de variaties wel zo’n beetje gehad.

Het verschil tussen smartphones wordt al jaren aan de achterzijde gemaakt. De positie van het ‘camera-eiland’, eventueel met of zonder ‘camera-bobbel’. Die valt bij de Xiaomi 12 modellen vooral op door de afmeting een van de camerasensoren van het toestel. Die is namelijk, qua omvang, drie keer zo groot als de twee andere camerasensoren.

Xiaomi12-b
De verschillen in afmetingen tussen de drie camera's van de Xiaomi 12 serie valt wel op.

Alle drie de uitvoeringen zijn voorzien van een primaire 50 megapixel camera, een 13 megapixel groothoek camera én een 50 megapixel telelens camera met 2 x optische zoom. De primaire camera is bovendien uitgerust met optische beeldstabilisatie. Een van de verschillen tussen de nagenoeg identieke Xiaomi 12 en 12X is de nieuwe autofocus functie. De 12 Pro en 12 beschikken over wat Xiaomi CyberFocus noemt. De camera herkent verschillende onderwerpen en volgt die voor een optimale, en snelle, autofocus. Aan de voorzijde zit bij alle drie de modellen een 32 megapixel selfie-camera.

Noemenswaardige specs

Zoals gezegd is de 12 Pro het topmodel van de nieuwe Xiaomi smartphone serie. Die heeft een 6,7 inch 120Hz scherm (3200 x 1440 pixels), een Snapdragon 8, Gen 1, processor en een 4600 mAh accu die met een vermogen van 120 Watt opgeladen kan worden. De standaard 12 heeft dezelfde processor, maar met een 6,3 inch 120Hz scherm (2400 x 1080) en een 4500 mAh accu met een maximale laadcapaciteit van 67 Watt.

Xiaomi12-a
De Xiaomi 12 Pro en 12

De 12X is nagenoeg identiek aan de 12, maar dan met een Snapdragon 870 processor en zonder draadloze oplaadfunctie, iets dat de 12 en 12 Pro wel ondersteunen. Qua uitvoeringen zullen alle drie de modellen aangeboden worden met 8GB RAM en 128 of 256 GB opslagcapaciteit, plus een 12GB versie met 256 GB opslag. De Xiaomi 12-serie draait af fabriek op de nieuwste Android 12 variant van het MIUI OS, versie 13.

De prijzen van de drie toestellen, in China, varieren van (ongerekend) ongeveer 535 euro voor de meest voordelige Xiaomi 12X tot ruim 900 euro voor de meest uitgebreide versie van de 12 Pro.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...