​We spenderen ruim een kwart van onze dag op onze smartphones

​We spenderen ruim een kwart van onze dag op onze smartphones

Vorig artikel Volgend artikel

Een ruime kwart van onze dag spenderen we op onze smartphones. Uiteraard bedoelen we daarmee wel de momenten dat je niet slaapt, want anders zou je helemaal nergens anders meer aan toekomen. Toch blijft het veel tijd: het wereldwijd gemiddelde is zo’n 4,8 uur per dag.

2 miljoen nieuwe apps

Er zijn ook veel nieuwe dingen om te ervaren op je smartphone. Hoewel de toestellen zelf niet heel erg meer veranderen, zijn er wel veel nieuwe ervaringen. Er werden in 2021 alleen al 2 miljoen apps gelanceerd, al zijn we nog steeds vooral bezig met social media, foto-apps en video: zeven van de tien minuten gaan daaraan op. We spenderen daar ook steeds vaker geld aan: iOS, Google Play en Chinese app stores wisten bij elkaar 19 procent jaar op jaar te groeien. Er wordt per minuut (!) ongeveer 300.000 euro gespendeerd.

Brazilië en Indonesië zijn écht mobiele landen: daar zitten mensen gemiddeld 5,4 uur per dag op hun smartphone. De Verenigde Staten staat op de tiende positie met 4,2 uur per dag, wat een uur meer schijnt te zijn dan het aantal uur dat Amerikanen achter de televisie spenderen. Het telefoongebruik is 30 procent meer dan in 2019. Van Nederland zijn geen cijfers bekend gemaakt in het onderzoek van App Annie, maar Duitsland zit op 3,4 uur per dag en Frankrijk op 3,6 uur per dag.

Apps brengen geld op

Er zijn in totaal 233 apps die in 2021 meer dan 100 miljoen dollar binnenharkten. Het gaat dan om zowel games als andere soorten apps. 174 apps waren wel games, tegenover 59 andere apps. Dertien apps wisten zelfs meer dan 1 miljard dollar op te brengen. Het komt volgens App Annie onder andere door de betere schermen en verbeterde verbinding dat het app-ecosysteem zo kan floreren.

Facebook versus WhatsApp

Waar oudere generaties nog wel veel op andere platformen ‘leven’, zoals laptops, is Gen Z echt een generatie die alles mobiel doen: leren, foto’s maken en bekijken, winkelen, reizen boeken, medische informatie raadplegen. Zij hebben er dus veel baat bij als een website mobile first is gemaakt: met dus niet zozeer een volledige, brede webbrowser in gedachten, maar het kleinere smartphonescherm.

Verder valt op dat vrouwen hun smartphone veelal gebruiken voor onderwerpen als opleiding, winkelen, gezondheid en fitness, terwijl mannen een flinke uitschieter laten zien bij sporten, tools en nieuws. Ook qua social media is een verschil op te merken: mannen gaan voor WhatsApp, terwijl vrouwen meer op Facebook en Facebook Messenger zitten.

Nieuwe game-doorbraak in 2021

De games die echt doorbraken in 2021 zijn onder andere Bridge Race, Hair Challenge, Count Masters, Phone Case DIY, High Heels, Stacky Dash, Going Balls, DOP 2: Delete One Part, My Talking Angela 2 en Sculpt People. Vooral extreem casual games waren erg in trek, waarbij je niet echt hoeft na te denken en niet per se uren achter elkaar hoeft te spelen. Daarnaast was er een grote toename in het aantal crypto-apps en online banken dat werd benaderd via mobiel. Coinbase, Crypto.com en Binance bijvoorbeeld. Iets wat naar verwachting in 2022 nog veel meer zal groeien.

Zit je zelf ook te lang achter je telefoon? Lees dit artikel met tips om dat een beetje in te dimmen: Goede voornemens voor mensen die constant op hun telefoon zitten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario...