Waarom de oprolbare smartphone van Motorola echt een concept is

Waarom de oprolbare smartphone van Motorola echt een concept is

Vorig artikel Volgend artikel

Motorola liet hem een half jaar geleden al zien, maar nu prijkt hij op MWC, waar hij constant kan rekenen op een groepje mensen om hem heen: de oprolbare smartphone van Motorola. Het apparaat heet Rizr, wat geen spelfout is op de bekende Razr: het is namelijk nog een concept. En dat blijft het waarschijnlijk ook.

Motorola schuiftelefoon (2)

Motorola Rizr

De Motorola Rizr is erg leuk om te zien: hij is vrij klein van formaat, maar heeft dat scherm dat dus in de telefoon kan worden gerold. En uitgerold biedt het dus aanzienlijk meer schermruimte (1,5 inch meer: 6,5 inch in totaal) om naar te kijken. Het scherm schuift naar boven: gaat hij weer naar beneden, dan wordt dit scherm zichtbaar aan de achterkant van het toestel. Erg interessant, want je kunt daarop dan bijvoorbeeld meldingen weergeven, alsof het dan toch wel een beetje een vouwbare Razr is.

Motorola maakte het toestel, dat te zien is naast de uitschuifbare laptop van moederbedrijf Lenovo, niet om er een commercieel succes van te maken. Het is een test om te zien wat zulke technologie kan en doet. Het lijkt allemaal wat fragiel, zeker bij de laptop, maar het blijkt allemaal vrij stevig in elkaar te zitten. In principe is het ook zo gek nog niet: hoe meer verticaal je scherm immers is, hoe beter je er social media op kunt bekijken, zoals TikTok.

Concepttelefoon

Er is dus wel degelijk een reden om zo'n telefoon te maken. Meerdere zelfs: dat uitschuifbare scherm dat er als een klein scherm aan de achterzijde opzit is heel handig, omdat je telefoon er niet steeds door hoeft te ontgrendelen. Tegelijkertijd is dat ook waardoor we denken dat het toch beter een concepttelefoon kan blijven: dat dunne uitschuifbare schermpje is uiteindelijk natuurlijk wel kwetsbaar.

Misschien is het tech die zich nog verder moet ontwikkelen, zoals we ook hebben gezien bij de vouwtoestellen (dat eerste scharnier is al heel wat anders dan wat we tegenwoordig zien op vouwtelefoons), maar vooralsnog lijkt het er ten eerste op dat het dunne, uitgeschoven scherm vrij snel kan breken (uiteraard door menselijk toedoen), of dat het scherm wanneer het aan de buitenzijde zit toch ook wat fragiel is.

Ook is het de vraag hoe lang zo'n motortje meegaat. Een telefoon unlock je misschien wel 100 keer per dag, nu zal je vast niet elke keer dat scherm moeten uitschuiven, maar het is wel technologie die stevig in zijn schoenen moet staan, wil het keer op keer maar blijven uitschuiven, al die drie, vier jaren dat jij met je telefoon doet. Uiteindelijk zal het ons niets verbazen als deze technologie in de toekomst nog in een ander toestel van Motorola voorbij komt, maar specifiek dit toestel blijft vooralsnog toch echt een concept. Een concept dat zeker een flink publiek trekt, dat wel.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digtial content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Behalve...