Volgende versie van iOS heeft vooral kleine vernieuwingen

Volgende versie van iOS heeft vooral kleine vernieuwingen

Eerste beta versie iOS 16.4 voor ontwikkelaars is beschikbaar

Vorig artikel Volgend artikel

Je zou denken dat na zestien jaar, met evenzoveel nieuwe versies en vele tientallen updates, de volgende iOS-versie nog maar weinig nieuws te bieden heeft. En dat klopt. Apple heeft deze week de eerste beta-versie voor ontwikkelaars van de volgende iOS update, versie 16.4, vrijgegeven.

Nieuwe emojis, geüpdatete apps

Met de volgende iOS-versie moeten we volgens Apple vooral blij worden van maar liefst 31 nieuwe emojis. Naast een roze hartje, een verbouwereerd of geschokt kijkende ‘smiley’, kunnen we ons ook verheugen op emoji’s van een rendier, een gans, sambaballen, een ezel en gember… ja… gember.

Als je daar niet warm voor loopt, dan zijn er gelukkig ook nog andere nieuwe features en updates die met de komst van iOS 16.4. Zo wordt de Podcasts app vernieuwd. Die krijgt een optie voor ‘Channels’, zodat podcasts makkelijker te bedienen zijn vanuit Apple Car Play. Ook wordt de weergave van ‘volgende podcasts’ aangepast. Daarin verschijnen straks ook podcasts waarop gebruikers niet geabonneerd zijn. Of dat handig en wenselijk is, zal moeten blijken.

iOS-Push-Apple
In iOS 16.4 zitten vooral kleine vernieuwingen. (Afbeelding: Apple)

Pushmeldingen en webapps

Een grotere update van iOS 16.4 heeft te maken met pushmeldingen van ontwikkelaars van apps. Die kunnen in de nieuwe iOS-versie ook gestuurd worden naar webapps die aan het startscherm zijn toegevoegd. Uiteraard wel pas nadat de gebruiker daar toestemming voor gegeven heeft. Het wordt ook mogelijk om webapps aan het startscherm te kunnen toevoegen vanuit andere browsers dan Safari.

iOS 16.4 brngt nog meer nieuwe en verbeterde functies, maar het blijven na zoveel jaren en versies natuurlijk vooral incrementele vernieuwingen, zoals de ondersteuning voor Mastodon in de Berichten app. Of de verbeterde bediening van ht Always-On display. Daarnaast neemt elke nieuwe iOS-versie uiteraard ook de nodige bug-fixes mee… en vaak ook wel weer wat nieuwe bugs die dan weer gefixed moeten worden in de X.X.1 versie ;)

Dat zal ook nooit veranderen, maar een échte disruptieve of monsterlijk innovatieve nieuwe versie van iOS? Dat gaan we denk ik nooit meer zien… al moet je natuurlijk nooit, nooit zeggen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...