Mobile30.10.2023

​Tijdmachine: BlackBerry liet ons massaal pingen: tot de storing


BlackBerry: het maakte telefoons zoals we ze nu niet meer kennen. Deze week stappen we in een tijdmachine en reizen we af naar het jaar 1999, want toen begon het allemaal voor het telefoonimperium van RIM.

Research in Motion

Research in Motion (RIM) was een Canadees bedrijf dat in 1999 voor het eerst een BlackBerry op de markt bracht. Het bedrijf bestond toen echter al veel langer: in 1984 richtten Mike Lazaridis en Doug Fregin het bedrijf op. In 1990 introduceerde het een soort streepjescodelezer, maar het werd pas echt een groot bedrijf toen het in 1999 met die allereerste BlackBerry kwam: die nog steeds wordt gezien als de voorbode van de smartphone.

Toen al vrij revolutionair, want het ondersteunde push-email. De telefoons werden echter pas écht populair in de tweede helft van de 00’s. Door hun fysieke toetsenbordjes waren de telefoons heel handig. Touchscreens waren er steeds meer, maar die waren vaak maar klein waardoor daarop typen minder aantrekkelijk was. Daarnaast werden BlackBerry’s gezien als heel veilige toestellen, waardoor topmensen bij grote bedrijven ze ook massaal gebruikten. Opvallend, want later zou het bedrijf nog in opspraak komen omdat de Amerikaanse regering BlackBerry’s juist stelselmatig afluisterde.

BlackBerry Bold

Ze waren er vooral in het zwart en wit, de BlackBerry Bold, de BlackBerry Curve, de BlackBerry Pearl, en dan was er ook nog de BlackBerry Torch: stuk voor stuk toestellen die als zoete broodjes verkochten. Het toppunt beleefde BlackBerry in het jaar 2009. Toen had het maar liefst 20 procent marktaandeel. Iedereen pingde wat af: pingen was een soort lokaal berichtjessysteem. Op dat moment kenden we alleen nog sms, dus was pingen (dat via internet was en dat ook nog eens onbeperkt) een soort hemels iets. Het was zeker weten door dat pingen en dat grappige kleine toetsenbordje dat BlackBerry zo immens populair werd.

Het werd dan ook gezien als een kleine ramp dat BlackBerry op een gegeven moment een paar dagen serverproblemen had. Het was oktober 2011 en door een grote storing (door een kapotte core-switch, zo bleek pas vrij laat) hadden mensen dagenlang geen mogelijkheid om te pingen. Paniek brak uit: hoe moesten mensen nog communiceren: live?!

Pingen

Het is niet die storing geweest die BlackBerry uiteindelijk de das omdeed. Dat was toch echt die controverse rondom dat afluisteren. Frankrijk deed het merk volledig in de ban voor regeringsambtenaren en in Nederland mochten ze wel gebruik worden, maar nooit voor vertrouwelijke informatie. Het waren de vroege jaren van smartphone: veel encryptietypes die we nu kennen werden toen nog niet op zo’n grote schaal gebruikt. Het was waarschijnlijk wel een combinatie van dingen: zo bracht het ook een paar producten uit die gewoon keihard flopten: de Storm, die moest concurreren met de iPhone maar vol bugs en problemen zat. En ook nog de PlayBook Tablet, een tablet die ook miserabel was.

En ja, Steve Jobs zei bij de introductie al dat iPhone een geduchte concurrent zou worden voor BlackBerry en dat heeft hij met zijn mensen waargemaakt: het is waarschijnlijk vooral iPhone geweest die de strop van BlackBerry knoopte. En ja, toch ook een andere berichtendienst die voor Ping deed wat Ping zelf voor sms deed: beter zijn. WhatsAppen doen we inmiddels een decennium later nog steeds.

Toch geen tweede leven

Pas in 2016 na een heleboel ellende werd aangekondigd dat BlackBerry geen smartphones weer zou maken. Er was vorig jaar nog even een kleine hoop dat het toestel terug zou komen, maar dat is uiteindelijk niet van de grond gekomen. We kunnen dus wel rustig stellen dat BlackBerry echt in de 10’s blijft, en niet meer terugkomt. Pingen zouden we toch ook niet meer doen nu, dus eigenlijk is het vooral een mooie herinnering van een tijd dat telefoons ontzettend spannend waren.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over BlackBerry

​De trailer van de film BlackBerry is heerlijk nerdy

“Stel je voor: een telefoon en e-mail-apparaat in één.” Als je dat als knappe kop bedenkt, dan ben je briljant. Dat is wel gebleken, want het telefoonmerk BlackBerry heeft zichzelf in een heel korte tijd onsterfeli...

Mobile16.03.2023

​De trailer van de film BlackBerry is heerlijk nerdy

Tik 'm aan, 2-duimentypers
BlackBerry is dood, R.I.P. BlackBerry

UPDATE (21-02, 07u10): Het was de afgelopen maanden, en vooral ook de laatste zes weken, ‘spannend’ rondom BlackBerry. De nieuwe ‘eigenaar’ van de merknaam, OnwardMobility, had eigenlijk al in 2021 een of meerder...

Mobile21.02.2022

BlackBerry is dood, R.I.P. BlackBerry

[UPDATE]: Het welles-nietes spel is ten einde. BlackBerry smartphones zijn passé
​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

Pingen, wie doet het ooit nog? Ja, als je een geluid selecteert voor WhatsAppjes dat klinkt als ‘ping!’ misschien, maar het pingen zoals we dat bedoelen, namelijk chatten op een BlackBerry, is officieel iets voor in...

Mobile31.12.2021

​RIP BlackBerry: de smartphone sterft 4 januari

AWS en BlackBerry vernieuwen intelligent voertuig-dataplatform Blackberry IVY

Amazon Web Services (AWS) en BlackBerry gaan een meerjarige, wereldwijde overeenkomst aan om het Intelligent Vehicle Data Platform (IVY) van BlackBerry te ontwikkelen en op de markt te brengen. BlackBerry IVY is een aa...

DC Business01.12.2020

AWS en BlackBerry vernieuwen intelligent voertuig-dataplatform Blackberry IVY

BlackBerry gaat de OS leveren voor de Xpeng smart car

Het eens zo baanbrekende BlackBerry maakt nauwelijks nog smartphones, maar vond een toekomst in het leveren van software voor slimme apparaten, waaronder auto's. Het Canadese bedrijf heeft deze bedrijfstak nu naar China...

Tech in Asia27.08.2020

BlackBerry gaat de OS leveren voor de Xpeng smart car

Goed Nieuws op vrijdag: Wie is de mol kandidaten, The Crown en comebacks

Het weekend staat weer voor de deur en die beginnen we inmiddels traditiegetrouw met een artikel vol goed nieuws. Een beetje positiviteit kunnen we allemaal wel gebruiken toch? In dit wekelijkse overzicht dus geen wereld...

Nieuws21.08.2020

Goed Nieuws op vrijdag: Wie is de mol kandidaten, The Crown en comebacks

Het lijkt erop dat BlackBerry smartphones definitief gaan verdwijnen

Misschien moet je diep in je geheugen graven naar wat de BlackBerry ook alweer was. Toch zijn er nog altijd fervente fans te vinden van de ooit zo populaire smartphone. De van oorsprong Canadese fabrikant verloor de stri...

Mobile04.02.2020

Het lijkt erop dat BlackBerry smartphones definitief gaan verdwijnen

BlackBerry komt met nieuwe telefoons

Laatst bracht Blackberry nog de Key2 uit, en nu komen er weer twee nieuwe telefoons van het merk op de markt. Dit zijn de Blackberry Evolve en de Blackberry Evolve X. Blackberry Evolve en Evolve X De twee nieuwe telefoo...

Mobile03.08.2018

BlackBerry komt met nieuwe telefoons

Verder lezen over Smartphone

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

Je kind vraagt al even om een mobiele telefoon, de eerste klasgenootjes of oudere broer en zus hebben er al een. Waar doe je als ouder goed aan en wat is nou het juiste moment om de eerste telefoon te geven? Het is een vraag waar iedere ouder wel mee zit. 

Mobile23.04.2024

Wanneer geef ik mijn kind zijn of haar eerste telefoon?

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

OPPO's nieuwe toestel is aangekondigd: het gaat om de OPPO Reno11 F 5G en het is een midrange-toestel.

Mobile19.04.2024

OPPO introduceert nieuw Reno-toestel: OPPO Reno11 F 5G

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Porsche werkt al een tijdje samen met smartphone-bedrijven, zoals Huawei en Honor, maar automaker Polestar maakt zijn eigen telefoon.

Automotive18.04.2024

Elektrische auto-maker Polestar komt met een smartphone

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Verlang je soms terug naar die tijd van eenvoud: dat je je telefoon alleen gebruikte voor telefoneren en Snake? Die tijd kun je herbeleven: dit is de Boring Phone.

Mobile17.04.2024

Heineken introduceert telefoon die amper iets kan: Boring Phone

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI