Switch to Android app verstopt in de App Store

Switch to Android app verstopt in de App Store

Vorig artikel Volgend artikel

De meeste iPhone gebruikers zijn behoorlijk ‘systeemvast’. Overschakelen naar Android is voor de meesten van hen geen optie. Dat heeft niet alleen met merkentrouw, die bij Apple gebruikers relatief hoog is, te maken, maar vooral ook met het feit dat overschakelen van iOS naar Android (en andersom) nogal een gedoe is. Vroeger kostte het overzetten van contacten tussen een oude en nieuwe mobiel de meeste tijd. Tegenwoordig is het switchen van, bijvoorbeeld, iCloud, iMessage en andere accounts en diensten die aan iOS gekoppeld zijn, de reden dat overschakelen bepaald geen sinecure meer is.

Hulp bij overstappen

Dat geldt andersom ook, zij het in iets mindere mate. Dat komt onder andere doordat Apple al een aantal jaren de ‘Move to iOS’ aanbiedt. Die maakt het overstappen, van Android naar iOS weliswaar, een stuk eenvoudiger.

Met de komst van Android 12 heeft Google het overstappen van iOS naar Android al iets eenvoudiger gemaakt, maar daarvoor had je wel een bekabelde verbinding tussen de twee toestellen nodig. Dat gaat nu ook veranderen. Google heeft namelijk, zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven, de nieuwe ‘Switch to Android’ app gelanceerd. Die app staat al in de Apple App Store, maar daar kun je hem nog niet vinden. Hij is alleen te downloaden via een directe link. De boys en girls van 9to5Google wisten die link te bemachtigen en hebben de app inmiddels getest. In onderstaande video kun je zien hoe dat ging.

Nog maar twee besturingssystemen

Vroeger, in het pre-smartphone tijdperk, had vrijwel elke grote mobiele telefoonfabrikant haar eigen ‘besturingssysteem’, voor zover je bij die mobieltjes over een besturingssysteem kon praten. Met de doorbraak van de smartphone werd het besturingssysteem steeds belangrijker. Aanvankelijk was Nokia de marktleider. Zij kozen voor Symbian, en dus zag je in de jaren die volgden steeds meer fabrikanten die ook het Symbian OS adopteerden; Sony Ericsson en Samsung bijvoorbeeld.

De touchscreen smartphone zorgde voor de volgende mobiele revolutie. Symbian bleek voor die toestellen niet het meest gebruiksvriendelijke besturingssysteem te zijn. Het raakte, net als marktleider Nokia, binnen een paar jaar volledig uit de gratie van de gemiddelde smartphone gebruiker. Aan twee kanten voorbijgelopen door iOS en Android. Inmiddels hebben deze twee besturingssystemen vrijwel de volledig smartphone markt in handen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...