​Smartphonemakers moeten beter informeren wat een update betekent

​Smartphonemakers moeten beter informeren wat een update betekent

Vorig artikel Volgend artikel

De EU wil graag dat telefoonmakers zo lang mogelijk updates verzorgen en hier ook transparant over zijn. Dat gaat echter om hoe lang een bepaalde telefoon wordt ondersteund. Wat mij betreft mogen smartphonemakers ook wel wat beter informeren wat een update precies betekent.

Telefoon-updates

De meeste updates tweaken hier en daar iets en zijn dus niet heel groot. Waar veel telefoons ineens met een pop-up komen dat er een update is, hoe groot die is en of je die al wil installeren, mis ik informatie over wat die update dan inhoudt. Niet zozeer de technische verandering, maar juist wat je hiervan merkt in het gebruiken van de telefoon. Je kunt natuurlijk googlen als je de update-melding krijgt, maar waarom niet een kleine samenvatting in een pop-up op je scherm? Eventueel met een linkje naar de langere uitleg.

Het beste voorbeeld van hoe een update verschil kan maken, dat is de Android 12-update die recent naar OnePlus Nord-toestellen is gekomen. Ten eerste is het heel fijn dat dat gebeurt: zo kun je immers met je inmiddels toch alweer twee jaar oude toestel toch nog gewoon meekomen met de rest. Ten tweede is het wel een zodanig ingrijpende update (een upgrade eigenlijk) dat je hele telefooninterface er anders uitziet.

Geen informatie

Op zich is er natuurlijk prima te leven met een nieuwe interface, maar het voelt raar dat je hierover niet wordt geïnformeerd. Veel mensen vinden verandering een grote aanpassing en willen waarschijnlijk liever wat meer op de hoogte zijn voordat ze een update downloaden. Zeker op een gadget die ze zo veel gebruiken als hun smartphone. Ben je een telefoonfan die het nieuws op de voet volgt, dan is zo’n plotselinge pop-up met een update geen probleem, want dan weet je wat je kunt verwachten. De gemiddelde telefoongebruiker heeft echter geen idee: die weet niet bij welke versie van Android we inmiddels zijn beland, laat staan wanneer zijn eigen telefoon hiernaar wordt geüpdatet.

Nu is dat ook niet zo heel belangrijk: de eindgebruiker moet weten wat zo’n update precies voor gevolgen heeft voor het gebruik van zijn telefoon. Sommige telefoons zouden het wel doen, maar even een paar schermpjes met uitleg wat er nieuw is en hoe dat in zijn werk gaat, dat zou al enorm veel schelen voor gebruikers. OnePlus hoeft echt niet te vertellen waarom het lettertype anders is geworden, maar het kan wel aangeven waarom het een lettertype heeft gekozen en wat er de voordelen van zijn. Dat creëert veel meer begrip bij de gebruiker.

Liever langer

Uiteraard is het ten eerste belangrijk dat updates vooral zo lang mogelijk worden verzonden: ze zorgen ervoor dat je een telefoon langer kunt gebruiken. Het is vanzelfsprekend dat Europa hierop de focus legt. Daarbij gaat het niet alleen om grote software-updates zoals die van Android 11 naar Android 12. Het gaat ook om beveiligingsupdates die je toestel veilig houden. Nu is het bij die laatste categorie niet echt van belang dat mensen geïnformeerd worden over de updates: de telefoon wordt veiliger en minder zwak voor hackers, dus dat is goed.

Alleen waar het gaat om veranderingen die je als gebruiker merkt in het uiterlijk of in de werking van het toestel, zou een fabrikant meer zorg moeten dragen voor uitleg wat er verandert: nog voordat je akkoord gaat met een update. Weten waar je aan begint, zonder dat je hiervoor eerst Google erbij hoeft te pakken: wel zo transparant.

Een beetje context

Bovendien scheelt het waarschijnlijk ook veel vragen op een klantenservice van een telefoonmerk. Zeker omdat er ook ruimte is om de positieve kanten van de verandering te belichten door pop-ups of kleine tutorials, kunnen mensen die niet zulke grote fans zijn van verandering toch beter meekomen. Zo blijven ze langer fan van je merk en is de kans groot dat hun volgende toestel ook van dat merk is. Al hangt het natuurlijk van de update-belofte af hoe lang het duurt voor iemand aan zijn volgende toestel toe is.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...