Smartphone maker ontwikkelt 5G toestel met satellietcommunicatie

Smartphone maker ontwikkelt 5G toestel met satellietcommunicatie

Vorig artikel Volgend artikel

Witte vlekken in mobiele netwerken bestaan nog steeds. Providers zijn er niet altijd happig op om hun netwerk in deze, doorgaans verlaten, gebieden uit te breiden. Een andere oplossing is satellietcommunicatie. Satelliettelefoons worden al jaren in afgelegen gebieden gebruikt. Op zee bijvoorbeeld, of in de bergen. Probleem is echter dat deze telefoons duur in aanschaf en gebruik zijn. En ze kunnen niet gebruikt worden op de ‘gewone’ mobiele (4G/5G) netwerken.

Hybride 5G smartphone met satellietcommunicatie

Bullit Group, die we vooral kennen van de CAT smartphones, heeft nu de handen in een geslagen met chipmaker MediaTek voor de ontwikkeling van een hybride smartphone. Dat toestel is straks in staat om zowel via de bestaande mobiele netwerken te communiceren als via satellieten. Dat wordt volgens de twee bedrijven de eerste smartphone ter wereld met tweerichting-satellietberichtentechnologie.

De telefoon- en OTT-satellietservice worden in het eerste kwartaal van 2023 gelanceerd, zo meldt Bullit Group. “We zijn er al lange tijd van overtuigd dat een combinatie van mobiele netwerken en satellietcommunicatie een prima oplossing is voor de ‘gaten’ in het bereik van mobiele netwerken. Echter, de ontwikkeling van een toestel waarin de tweeweg satellietcommunicatie naadloos geïntegreerd is met 5G-netwerktechnologie, is een flinke uitdaging”, aldus Bullit Group. De smartphone fabrikant en chipmaker hebben zo’n twee jaar aan de oplossing van die uitdaging gewerkt. Begin 2023 verschijnt het resultaat daarvan dus op de markt.

Satelliettelefoon-a
Over enkele maanden lanceren Bullit Group en MediaTek een hybride smartphone met zowel 5G als satellietcommunicatie.

Witte vlekken zijn een ‘blijvertje’

Bij ons worden de zogenoemde ‘witte vlekken’ in het mobiele netwerk, plaatsen waar nog steeds geen mobiel (data)verkeer mogelijk is, steeds zeldzamer. Providers slagen er steeds beter in om die gaten in hun mobiele netwerken te dichten. Dat geldt zeker niet voor alle landen. Bij onze oosterburen, om maar eens een ontwikkeld voorbeeldland te noemen, zijn nog honderden van die plekken en houden de providers zich volgens de lokale autoriteiten niet aan afspraken om de mobiele dekking ook in die gebieden op te krikken.

Dat heeft alles te maken met het feit dat het plaatsen van zendmasten in die betreffende gebieden niet bepaald rendabel is. Een oplossing waarbij op de locaties mobiel (data)verkeer mogelijk gemaakt wordt met behulp van satellietcommunicatie, komt met een smartphone zoals Bullit Group die samen met MediaTek nu ontwikkelt, kan daar uitkomst bieden.

Ook in landen zoals de VS en Australië zijn nog heel veel plekken waar je maar heel weinig hebt aan een smartphone, maar dat heeft ook alles te maken met grote afgelegen gebieden, waar nauwelijks mensen wonen of komen. Het is daarom niet zo gek dat providers op zoek zijn naar andere manieren om hun klanten in die gebieden van mobiel bereik te voorzien. De oplossing zoals T-Mobile die in de VS voor ogen heeft is daarom ook zo gek nog niet. Zij willen de ‘witte vlekken’ samen met Starlink, de satelliet internetprovider, gaan ‘dichten’.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...