Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
We schreven al dat AI-bedrijven steeds meer moeite hebben om genoeg data te vinden om hun AI-systemen op te trainen. Niantic heeft daar iets op gevonden: het gebruikt gewoon de spelersdata van Pokémon Go om zijn nieuwe AI-navigatiesysteem te bouwen.
Pokémon Go
Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan omdat daar bepaalde virtuele beesten te ‘vangen’ zijn, had ook heel veel niet-gamers op de been. Inmiddels bestaat de game nog steeds en wordt het ook gespeeld, maar is de grote hype allang over.
Wat je je misschien niet bedenkt is dat Niantic wel nog altijd heel veel data heeft. Data van de early adopters nadat het spel in 2016 verscheen, maar ook van de latere jaren toen het zo’n giga-rage was. Die data wordt nu door de ontwikkelaar gebruikt om een navigatiesysteem te bouwen dat gebruikmaakt van AI.
Scaniverse-afbeeldingen
404Media laat weten dat ook gebruikers van de Scaniverse-app hierop kunnen rekenen. Data heb je ooit ‘gemaakt’ en bedrijven gebruiken dat. Zeker rond het trainen van AI is er veel te doen om de oorsprong van het trainingsmateriaal. Er wordt daarbij vaak gebruikgemaakt van alles wat er op het internet te vinden is, ook als daar auteursrechten op zitten. Nu is dat ‘openbaar’ dus kun je je beter voorstellen waarom dat wordt gebruikt, maar je gamedata is dat niet. Echter, je bent er met het spelen van de game wel mee akkoord gegaan dat Niantic je data krijgt.
Niantic schrijft: “In de afgelopen vijf jaar heeft Niantic zich gericht op het bouwen van ons Visual Positioning System (VPS), dat een enkele afbeelding van een telefoon gebruikt om zijn positie en oriëntatie te bepalen met behulp van een 3D-kaart die is opgebouwd uit mensen die interessante locaties in onze games en Scaniverse scannen.” Yep, Niantic gebruikt de beelden die je schoot.
ChatGPT voor de openbare ruimte
Niantic is inmiddels een soort ChatGPT aan het bouwen, maar dan voor fysieke ruimten. Hiervoor maakt het dus onder andere gebruik van afbeelding met geolocatie, zoals Pokémon Go-data. Daar heeft het ook heel wat van: 10 miljoen gescande locaties maar liefst: in Pokémon Go en Scaniverse sturen mensen wekelijks nog meer data op. Het voordeel is dat het allemaal beeld is vanuit een ander perspectief dan we op internet gewend zijn. Google Street View is altijd een beeld vanuit de auto, terwijl wandelaars de wereld toch weer vanuit een ander perspectief bekijken.
Maar als je een soort wereldkaart maakt met beelden, wat is daar dan AI aan? Dat is het aanvullen. Er zijn natuurlijk genoeg zaken die niet op de foto zijn gezet op een manier waar Niantic bij kan. Het maakt gebruik van data om dan toch een beeld te krijgen van hoe de achterkant van bijvoorbeeld een kerk eruitziet. De techniek zou kunnen worden ingezet voor augmented reality, robots en autonoom bewegende apparatuur. Het kan dus erg ver komen, waardoor we verder wat weinig van Niantic horen de laatste tijd.
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Online03.12.2024
Waarom sommige namen zorgen dat ChatGPT crasht
Social Media03.12.2024
Meta test met AI-gegenereerde samenvattingen in Threads
Technology01.12.2024
Samsung Galaxy S24: alleskunner dankzij Bixby en AI
Video27.11.2024
Langverwachte OpenAI-videotool Sora is nu online: niet door OpenAI
Search26.11.2024
Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem
Online26.11.2024
Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken
Technology25.11.2024
Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie
Social Media25.11.2024
Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata
Verder lezen over Pokémon Go
Gaming18.11.2024
Zo speel je Pokémon TCG Pocket in Nederland op je telefoon
Gaming16.08.2024
De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter
Gaming13.09.2023
Wat gaan Pokémon en het Van Gogh Museum samen doen?
Gaming19.07.2023
Waarom je Pokémon Sleep moet downloaden voor je naar bed gaat
Gaming24.05.2023
Niantic laat je Tamagotchi-tijden herleven met Peridot
Gaming30.06.2022
Niantic vindt maar geen opvolger voor het succes van Pokémon Go
Projecten stopgezet, personeel ontslagenNieuws08.03.2022
Drie jaar de cel in voor een zeldzame Pokémon kaart
Gaming31.01.2022