Mobile10.04.2022

​Het is niet toevallig dat telefoonmakers met DIY-kits komen


Telefoon stuk? Repareer het lekker zelf

Apple komt met DIY-kits, Samsung laat je je eigen telefoon repareren en nu begint Google er ook al mee. Heel handig en fijn dat het kan, maar helemaal spontaan komt dit niet van deze grote telefoonmakers.

Telefoonreparatie

Het is altijd een onzekere tijd, je telefoon inleveren ter reparatie. In veel gevallen krijg je geen tijdelijk toestel, heb je geen idee hoe lang je zonder je smartphone moet doen en is het ook nog onduidelijk wat het je gaat kosten. Kortom, je wil zo lang mogelijk proberen uit te stellen om je telefoon op te sturen, maar dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een scherm dat is gebroken en waarvan microscopische kleine stukjes glas in je oor of vinger terecht kunnen komen.

Reden dus om te zorgen voor een betere manier om je telefoon te repareren: doe het lekker zelf. Maar doe het wel met onderdelen en in een goedgekeurd programma door de telefoonmaker. Je zou denken dat die telefoonmakers nu met allerlei fiks-het-lekker-zelf-programma’s komen om het klanten makkelijker te maken, maar dat is niet helemaal waar. De kans is namelijk groot dat bedrijven het vooral doen met het oog op toekomstige wet- en regelgeving.

Wet- en regelgeving vanuit de EU

Zo werkt de EU inmiddels al jaren aan regelgeving rondom de duurzaamheid van elektronica, waarin het ‘recht op zelfreparatie’ een belangrijke troef is. Het zou graag zien dat elektronische apparatuur meer de Fair Phone-kant opgaat, waarbij je zelf onderdelen kunt vervangen. Het is bijvoorbeeld vaak de accu die steeds minder goed is waardoor mensen een andere smartphone uitzoeken.

Zorg je ervoor dat die accu vervangbaar is, dan verleng je daarmee de levensduur van het toestel. Dat scheelt een consument bovendien geld voor een gloednieuw toestel. Overigens moet daarbij wel de kanttekening worden geplaatst dat je met zo’n uit vervangbare onderdelen bestaande telefoon waarschijnlijk eerder het risico loopt op water- of stofschade: immers kan het toestel niet zoals voorheen volledig worden afgesloten.

Circulaire economie

Virginijus Sinkevičius, verantwoordelijk voor het milieu binnen de EU, heeft gezegd: “Het lineaire groeimodel van ‘nemen, maken, weggooien’ heeft zijn grenzen bereikt. Met de groei van de wereldbevolking en de consumptie, duwt dit lineaire model ons steeds dichter bij een hulpbronnencrisis. De enige weg vooruit is het loskoppelen van economische groei van de winning van primaire hulpbronnen en hun milieueffecten.” Plus, zonder een circulaire economie zou de EU zijn CO2-doel van 2050 niet halen. En, zo’n recht-tot-reparatie is tegelijkertijd voor telefoonmakers een manier om te zeggen: ’Kijk, wij dragen ook bij aan duurzaamheid’.

Wat daarbij waarschijnlijk ook speelt, is dat veel consumenten tegenwoordig niet per se altijd voor een high-end telefoon hoeven te gaan voor nieuwe snufjes. Veel mensen gebruiken hun smartphone al jaren voor dezelfde apps en functies. Aangezien de camera’s van midrange-telefoons steeds beter worden en de toestellen qua design of nieuwe toevoegingen eigenlijk al een paar jaar redelijke copycats zijn, is de keuze voor een midrange-toestel eerder gemaakt. Maar: als je je high end toestel zelf kunt fiksen, dan zul je misschien nog een jaar met het apparaat kunnen doen en kies je dan uiteindelijk toch eerder voor weer een duurder exemplaar.

Zelf je telefoon fiksen

Het is echter niet alleen de EU die met zijn Green Deal wil bereiken dat telefoonmakers beter nadenken over repareerbaarheid. Ook in de Verenigde Staten is eenzelfde trend op gang gekomen, toen de Federal Trade Commission stemde om ‘illegale reparatierestricties’ tegen te gaan.

Immers maken smartphoneleveranciers hun telefoons vooral om esthetische redenen zo ingewikkeld om te repareren en dat ziet de FTC als iets illegaals, omdat makers het hiermee nagenoeg onmogelijk maken voor consumenten om hun eigen telefoon te fiksen. Telefoonmakers willen waarschijnlijk zorgen dat er zo min mogelijk regelgeving volgt, waardoor ze nu snel met allerlei opties komen voor consumenten om het heft in eigen hand te nemen en organisaties als de FTC de mond te snoeren.

iFixit

Eén van de bedrijven die ondanks de misschien wat discutabele drijfveer van de makers toch heel blij is met het nieuws, dat is iFixit. Dit is een website waarop je enerzijds een community vindt van mensen die elkaar helpen met handleidingen en video’s om dingen te repareren, anderzijds is het een bedrijf dat ook reparatiekits aanbiedt voor bijvoorbeeld het vervangen van je telefoonscherm of de SSD in je MacBook. Het is niet alleen blij omdat het al jaren bezig is met dit goede werk, het heeft ook nog eens deals gesloten met Samsung én Google om instructies en kits aan consumenten te kunnen aanbieden.

In een Frans onderzoek waarbij makers duidelijke cijfers moesten overleggen van hoe repareerbaar hun gadgets waren, is gebleken dat 80 procent van de consumenten die reageerden op het onderzoek ook daadwerkelijk bereid waren om hun favoriete merk op te geven voor een product dat een hogere score heeft op de repareerbaarheidsladder. Het lijkt er dus op dat niet alleen wet- en regelgevers, maar ook consumenten wel wat overhebben voor repareerbare gadgets en mogelijk ook af willen van de weggooicultuur.

Niet voor leken

Met de nieuwe reparatiekits worden officiële onderdelen van bijvoorbeeld Google en Samsung geleverd, maar wel wordt er aangeraden alleen aan een DIY-project te starten als je wel een beetje technische kennis hebt. Het is in die zin dus ook weer niet voor iedereen, maar aan de andere kant: veel mensen kennen wel iemand die ze erbij zou kunnen helpen. Zo kan hun telefoon zonder vage processen weer een nieuw leven worden ingeblazen. Want wat de reden van telefoonmakers ook is om dit mogelijk te maken: dat het kan is uiteindelijk het belangrijkst.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apple

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eén van die concurrenten is Apple en dat zegt nu ook: “Waar anderen met audioboeken en podcasts aan de slag gaan, zijn wij gericht op muziek met Apple Music.”

Online19.07.2024

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Verder lezen over Google

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Er zijn nieuwe emoji voor dit jaar gepresenteerd. Eén van de sterren van de show is… een dorre boom met kale takken.

Online17.07.2024

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Op Android doet de app dit al jaren, maar nu krijgt Apple die mogelijkheid eindelijk ook. 

Mobile12.07.2024

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Laten we het even hebben over ons zoekgedrag in Google en de effecten daarvan als we de zoekmachine minder gaan gebruiken. In een tijdperk van AI lijkt dat misschien vanzelfsprekend al is daar nog niet echt bruikbare data over beschikbaar.

Advertising25.06.2024

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

Verder lezen over Samsung

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

Verder lezen over Smartphone

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

CMF Phone 1 kost niet heel veel en hij heeft -net als Nothing zelf- een leuke quirky toevoeging om zich te onderscheiden.

Mobile08.07.2024

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Motorola heeft zijn vouwbare telefoon aangekondigd. Het is de Razr 50 Ultra en de standaard-versie Razr 50. De Ultra komt in opvallend roze.

Mobile25.06.2024

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil