​Er is eindelijk een emoji voor de :s - smiley

​Er is eindelijk een emoji voor de :s - smiley

De nieuwe iOS-emoji zijn hilarisch

Vorig artikel Volgend artikel

Elk jaar weer komt het Unicode Consortium bijeen om te bepalen welke emoji er nog missen in ons leven. Door corona is bijvoorbeeld de smiley met mondkapje (dus ja, is het dan wel een smiley?) geïntroduceerd. Op basis van het advies van het Unicode Consortium komen Android en iOS dan met hun varianten ervan en Apple heeft bekendgemaakt hoe die van iOS eruit gaan zien. Ze zijn hilarisch én ze bieden ein-de-lijk het alternatief voor de missende :s-smiley.

Antwoord op de missende :s

Vind je het zo warm buiten dat je gezicht eraf smelt? Is iets zo eng of vies om te zien dat je het door je vingers heen probeert te bekijken? Of mis jij net als de schrijfster van dit stuk de smiley :s ook al jaren, en zoek je naar een alternatief? Eindelijk kan het allemaal, want er is een emoji wiens gezicht eraf is gesmolten, eentje die met grote ogen achter zijn handen door zijn vingers heenkijkt én eentje die best kan doorgaan voor de oldschool :S.

Die laatste heeft weliswaar geen omdraaide S als mond, hij heeft een streep die van rechtsonder naar linksboven gaat, waardoor je alsnog een beetje dat: lacht hij nou of is hij verdrietig-idee krijgt. Het is een goede emoji om onzekerheid uit te drukken. Wil je liever vertedering laten zien, dan is er ook een nieuwe geschikte smiley voor jou: eentje met waterige oogjes en een lachje.

Emoji gebruiken

Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van emoji. Zo blijken emoji’s met een gezicht meer emotie te tonen dan zonder. Je kunt dus beter de smiley met hartjesogen sturen, dan een hartje, als je je gevoel wil overbrengen. Gelukkig zijn er nog steeds meer positieve dan negatieve emoji, dus dat is hopelijk een goed teken. Ook blijkt dat mensen die meer positieve emoji gebruiken vaak ook extraverter zijn.

iOS introduceert nu zijn nieuwe emoji, gebaseerd op wat het Unicode Consortium heeft bedacht en zo zien ze eruit (met dank aan Emojipedia):

Emoji1

Wie zien naast nieuwe smileys ook andere emoji, zoals bonen, een discobol, nieuwe huidskleuren handen die elkaar een hand geven, een lelie, een zwangere man, een glijbaan, een lege batterij, bellen, handen die een hart vormen en meer. De icoontjes zijn nu nog in de beta, maar waarschijnlijk worden ze aan de volgende iOS-update toegevoegd (iOS 15.4).

Geheime betekenissen van emoji

Ziet er goed uit, maar zouden deze emoji ook allemaal geheime andere betekenissen krijgen? Daar zijn er namelijk vrij veel van. Iedereen weet dat de gewone lachsmiley een zin ook heel sarcastisch kan maken, dat de aubergine ook staat voor het mannelijk geslachtsdeel, de perzik voor billen en dat de tong-uitsteek-emoji niet bepaald bedoeld is als ‘na-na-na-na-na’ maar meer over welke handelingen iemand wil gaan doen in bed.

We kunnen ons voorstellen dat het gesmolten gezicht ook alles te maken kan gaan hebben met mensen die bijvoorbeeld een pilletje hebben gebruikt of dat het leeggegoten glas met rode substantie misschien wel kan staan voor de menstruatie. Het is afwachten hoe het publiek erop gaat reageren als die langverwachte iOS-update er is.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...