Eerste hulp bij krassen op je telefoon

Eerste hulp bij krassen op je telefoon

De beste lifehacks om je scherm te redden

Vorig artikel Volgend artikel

Als je telefoon volledig aan diggelen is gevallen, dan zit er maar één ding op: zelf het glas proberen te vervangen, of naar de leverancier gaan om het te laten doen. Er zijn echter ook van die vervelende krasjes die bijvoorbeeld ontstaan omdat je je telefoon in dezelfde zak hebt gestoken als je sleutels. Kleine, dunne, rotkrasjes. Als je telefoon uit de fabriek gerold kwam met screenprotector, dan heb je geluk: meestal vangen die precies dit soort krasjes goed op. Ben je niet gezegend met een screenprotector, dan kun je de onderstaande dingen proberen (en even wat geld investeren in een screenprotector dus).

Voordat we je allerlei lifehacks influisteren om die kras te fiksen, is het goed om eerst stil te staan bij de risico’s: je gaat nu dingen op je telefoon doen waar het in principe niet voor bedoeld is. De kans dat er iets misgaat, is geheel op jouw eigen risico. Ga voorzichtig te werk en overweeg bovendien eerst of het echt het experimenteren waard is, of dat het krasje eigenlijk best meevalt. Valt het niet mee? Oke, dan gaan we ervoor.

Doe om te beginnen je telefoon uit. Niet op stil, maar helemaal uit. Hij mag ook zeker niet aan het stroom zitten. Gewoon uit, dood. Haal zelfs de batterij eruit voor de zekerheid (maar doe dat alleen als het kan). Zo ga je het veiligste te werk. Als je vervolgens ook nog wat tape om de poorten van je telefoon doet, dan zit je helemaal goed en is de kans op vochtschade kleiner. En als je toch bezig bent, dan is het misschien ook wel goed om even een doekje over je telefoon te halen om hem schoon te maken.

Oke, je bent er nu klaar voor.

De wondergum van Dr. Proper

Dr. Proper (of is hij nou een Mr?) heeft een wondergum waarmee je allerlei zaken zou kunnen schoonmaken en verbeteren, waaronder je telefoon. Wees hier wel voorzichtig mee, want het zorgt voor een soort schuurspons, dus gebruik dit vooral als je op de rug van je toestel krasjes hebt: Dr. Proper hoort niet thuis op je scherm.

Tandpasta

De meest gebruikte methode om iets te fiksen is.. Coca Cola, maar dat is in dit geval niet zo. In dit geval is het een goede nummer 2: tandpasta. Dit bijzondere goedje, dat voor allerlei handige dingen kan worden ingezet, is ook heel geschikt om je telefoon te fiksen. Geen gel-tandpasta, maar gewoon een lekkere witte sliert: doe daar een klein beetje van op een watje en ga in draaiende bewegingen over de krasjes heen tot je ze niet meer ziet. Wat je nu eigenlijk hebt gedaan? Een beetje schuren, maar dan op microniveau. Maak je telefoon wel even schoon na de behandeling.

Schuurpapier

Interessant detail: er zijn ook mensen die zweren bij een heel fijn schuurpapiertje om krassen uit hun telefoon te halen. Wij hebben die nog niet geprobeerd, want ja, het klinkt wel heel drastisch, maar er zijn mensen die dat serieus gebruiken om bijvoorbeeld krassen op de rug van je telefoon weg te halen: houd het zo ver mogelijk bij je scherm vandaan, want het is schuurpapier.

Baking soda of babypoeder

Het is ook mogelijk om met een deel water en een deel babypoeder of een deel baking soda aan de slag te gaan. Daarmee maak je een soort pasta en net als bij de tandapasta ga je daarmee in cirkeltjes op de krassen. Het is een iets zachtere methode, maar maak ook hierna goed je toestel schoon.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...