Apple kondigt nieuwe iPhone SE aan met snelle Bionic A15-chip

Apple kondigt nieuwe iPhone SE aan met snelle Bionic A15-chip

En een nieuwe desktop voor creators

Vorig artikel Volgend artikel

Apple komt inderdaad met een nieuwe iPhone SE. De budgetvariant van de iPhone is verkrijgbaar vanaf 529 euro in de kleuren middernacht, starlight en rood (productred). Hij wordt voorzien van de snelle processor van Apple: de Bionic A15, wat hem toekomstbestendiger moet maken.

iPhone SE

We hadden het al verwacht, maar nu is het officieel: Apple iPhone SE komt eraan. Het gaat om een nieuwe variant en de derde iPhone SE ooit. Deze derde generatie ‘budget’-iPhone kost 529 euro, maar hiervoor krijg je wel de snelle A15-processor die we kennen uit iPhone 13 én 5G-ondersteuning. Het toestel heeft een 4,7-inch scherm en vrij dikke randen, maar hij is dan ook goedkoper dan de high end iPhones die Apple normaal uitbrengt.

De SE heeft één camera aan de achterzijde, maar Apple belooft hierbij dat het zodanig veel aanpassingen heeft gedaan aan de software, dat je er alsnog goede foto’s mee kunt maken. HDR 4 en Deep Fusion zijn aanwezig, zodat er minder ruis in je foto’s komt. Mocht je met deze smartphone in een regenbui terechtkomen, dan hoef je je weinig zorgen te maken: met zijn IP67-rating kan hij goed tegen stof en water. Ook zou hij beter bestand zijn tegen vallen.

De batterijduur is volgens Apple langer: je kunt er zeker een dag mee vooruit. Het toestel heeft verder een Touch ID-sensor zodat je hem met je vingerafdruk kunt ontgrendelen. De pre-orders voor dit toestel kunnen vanaf aanstaande vrijdag worden geplaatst (14:00 uur Nederlandse tijd), met een release op 18 maart.

iPad Air

De tablet van Apple, iPad Air, wordt voorzien van een betere processor, namelijk de M1, die we eerder zagen in de Mac van het merk. Hierdoor zou deze tablet maar liefst 60 procent sneller zijn dan zijn voorganger (die gebruikmaakt van de A14-processor). De selfiecamera is met 12 megapixel beter dan de 7 megapixel van zijn voorganger. Ook zit er Center Stage op het apparaat, waardoor je automatisch in beeld blijft wanneer je in een call zit. Het scherm is 10,9 inch en heeft HDR-ondersteuning.

Het is inmiddels alweer twee jaar geleden dat de iPad Air een upgrade kreeg, waardoor veel fans van de goedkopere iPad waarschijnlijk blij zijn. Verder heeft Apple geen aanpassingen aangekondigd, dus de tablet heeft nog steeds een USB-C-poort, ondersteuning voor Apple’s magische toetsenbord en een iets kleiner scherm dan de Pro. Er is ook 5G-ondersteuning aanwezig op de nieuwe iPad Air. De Wi-Fi-modellen van iPad Air zijn verkrijgbaar vanaf 698,50 euro en de Wi-Fi + Cellular-modellen vanaf 868,50 euro. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs, sterrenlicht, roze, paars en blauw met een opslag van 64 GB of 256 GB. De pre-orders zijn geopend vanaf aanstaande vrijdag, met de lancering op 18 maart.

Mac Studio en Studio Display

Apple heeft ook een geheel nieuw product aangekondigd dat we nog niet eerder hebben gezien, namelijk de Mac Studio. Het is een desktop-computer zoals Mac Mini. Hij is slechts 40 cm² in grootte met een hoogte van nog geen 10 cm, maar komt met veel meer kracht dan Mac Mini. Je kunt kiezen tussen een variant met een M1 Max-processor of met een M1 Ultra-processor. De M1 Ultra-processor is eigenlijk twee M1 Max-processoren op elkaar geplakt en ze zijn in staat om maar liefst 18 streams 8K ProRes 422 af te spelen (met andere woorden: zware, kwalitatief goede bestanden, waar andere chips waarschijnlijk flink op zullen haperen).

Het apparaat met de M1 Max-uitrusting is 50 procent sneller dan Mac Pro met een 16-kernen processor en 2,5 keer zo snel dan een iMac met 10-kernen Core i9 van 27 inch. Kortom: hij is enorm snel. M1 Ultra is nog beter: die is 3,8 keer zo snel als de zojuist genoemde iMac en zelfs 60 procent sneller dan de Mac Pro. De computer bevat 4 Thunderbolt 4-poorten, twee USB-A-poorten, een HDMI-poort, een 3,5mm-audiopoort en een 10Gb ethernetpoort. Hij kan de nieuwste wifi- en Bluetooth-standaarden ondersteunen en er zit een SD-kaartlezer in.

Mac Studio

Studio Display

Daarnaast is de Apple Studio Display aangekondigd, dat is een zeer luxe 4K retinamonitor van 27 inch. Daarnaast bevat het scherm een 12 megapixel ultragroothoekcamera die automatisch zorgt dat je in het midden van het scherm te zien bent. Ook is er een hifi-audiosysteem aanwezig met zes speakers en ruimtelijke audio.

Mac Studio en Studio Display zijn bedoeld voor mensen die met grote bestanden werken en veel vragen van hun computer. Denk aan mensen die in de muziek werken, of appontwikkelaars, videomakers en fotografen. Mac Studio is verkrijgbaar vanaf 2329 euro (de M1 Ultra-uitvoering kost zo'n twee keer zoveel). Apple Studio Display kost 1779 euro. De preorders zijn nu geopend en de producten verschijnen op 18 maart.

Legergroene iPhone 13

Andere aankondigingen tijdens het online evenement van Apple zijn twee nieuwe groentinten voor iPhone 13 (ook hiervoor geldt: preorders vanaf vrijdag en release op 18 maart) en de mogelijkheid om op vrijdagavond naar twee exclusieve honkbalwedstrijden te kijken via AppleTV+. Echter is dit laatste niet in Europa beschikbaar.

iphone 13 groen
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...