Apple komt met een lockdownmodus voor doelwitten van hackers

Apple komt met een lockdownmodus voor doelwitten van hackers

En krijgt de Watch een thermometer?

Vorig artikel Volgend artikel

Apple introduceert een nieuwe modus speciaal voor mensen die online worden lastiggevallen door hackers. Het gaat dan om onder andere overheidsfunctionarissen, activisten en journalisten. De modus heet Lockdown en verschijnt deze herfst op alle besturingssystemen van Apple.

Lockdownmodus

Het gaat hierbij niet zomaar om hackers, maar om aanvallen met specialistische malware, zoals Pegasus. Dat is spionagesoftware waardoor kan worden meegekeken in de telefoons, tablets en/of Macbooks van mensen. Het gaat daarbij om mensen die vooral beroepsmatig gezien tot een kwetsbare groep behoren.

Die mensen kunnen de lockdownmodus inschakelen, waarbij er in één keer allerlei functies uitschakelen of veranderen om het zo veilig mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan de Berichten-app, waarin documenten als bijlage worden geblokkeerd. Ook linkjes zullen daarbij niet meer automatisch worden geladen, want via linkjes maken mensen vaak misbruik van anderen.

JavaScript

Als onbekende nummers FaceTimen, dan worden ze automatisch tegenghouden. Het is ook niet mogelijk om het apparaat bedraad te gebruiken wanneer hij vergrendeld is en in de browser laden websites waarschijnlijk een beetje anders, want JavaScript is uit. Alles om hackers buiten de deur te houden. Mede om die reden gooit Apple zijn bug bounty-programmabeloningen omhoog. Je kunt maximaal 2 miljoen dollar krijgen als je een zwak vindt in Lockdown.

De nieuwe en vooralsnog unieke Lockdownmodus (in het Nederland: Isolatiemodus) is vanaf dit najaar beschikbaar in iOS 16, iPadOS 16 en macOS Ventura.

Apple Watch met thermometer

Er wordt gefluisterd dat Apple in de herfst komt met een nieuwe iPhone waarvan alleen het duurste model de nieuwste chip heeft. Dat is een flinke verandering, want normaliter zijn er meer iPhones met die verbeterde chip. In de nieuwe telefoon krijgen alleen iPhone 14 Pro en Pro Max de nieuwe A16-chip. Waarschijnlijk moeten de andere iPhone 14-telefoons het doen met de A15-chip. Hierdoor hoopt het bedrijf (maar dat is niet door Apple zelf bevestigd) dat het meer duurdere modellen verkoopt. Het zal ons echter niets verbazen als ook het chiptekort roet in het eten gooit.

Ook zou er een nieuwe functie voor Apple Watch komen, namelijk de mogelijkheid om hem als thermometer te gebruiken. Het is niet helemaal zoals bijvoorbeeld een echte thermometer, maar als je koorts hebt, dan zal je Apple Watch dat wel kunnen aangeven. De warmte van de huid (en dus van het lichaam) kan ook van invloed zijn op bijvoorbeeld je vruchtbaarheid, waardoor je mogelijk beter weet wanneer je grotere kans hebt om zwanger te raken. Verder zal de Apple Watch volgens geruchten niet heel veel grote vernieuwingen bevatten, maar dat alles moeten we allemaal gaan horen in de herfst, als Apple de aankondigingen doet.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...