Apple gaat iCloud backups voorzien van end-to-end encryptie

Apple gaat iCloud backups voorzien van end-to-end encryptie

Advanced Data Protection uitgebreid naar 23 diensten

Vorig artikel Volgend artikel

Apple heeft deze week bekend gemaakt dat het iCloud backups nog beter gaat beveiligen door het toevoegen van end-to-end encryptie. De uitbreiding maakt deel uit van in totaal negen nieuwe beveiligingsopties binnen het Advanced Data Protection programma.

Geavanceerde gegevensbescherming

Behalve de iCloud backups wordt de end-to-end encryptie ook toegevoegd aan onder andere Notes en Photos. Het was al beschikbaar voor diensten als Voice Memos, de Wallet, Passwords en KeyChain, Health- en Home data. De volledige lijst kun je hier bekijken.

Geavanceerde gegevensbescherming voor iCloud is een optionele instelling voor nog betere beveilging van de data van gebruikers. Met deze optie hebben vertrouwde apparaten als enige toegang tot de coderingssleutels voor de meeste iCloud-gegevens. Die worden op deze manier extra beschermd door middel van end-to-end encryptie.

Roep om betere beveiliging iCloud data

Privacy watchers roepen al langer op om end-to-end encryptie ook beschikbaar te maken voor iCloud backups. Aanvankelijk wilde Apple daar echter niet aan omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten, zoals de FBI, dat niet zagen zitten.

Dat was in ieder geval wat in de geruchtencircuits geroepen werd. Voor veiligheidsdiensten betekent het toevoegen van end-to-end encryptie namelijk dat het een stuk moeilijker zal zijn om data van gebruikers die zij willen volgen of ‘afluisteren’, in te zien.

Ook goed om te weten: Als u geavanceerde gegevensbescherming ingeschakeld is en je verliest de toegang tot je account, dan kan Apple je niet helpen. Daarvoor moet je dan de toegangscode of het wachtwoord van het apparaat, een herstelcontactpersoon of een persoonlijke herstelsleutel gebruiken. Daarom is het verstandig om ten minste één herstelcontactpersoon of herstelsleutel in te stellen voordat je Advanced Data Protection activeert.

Advanced Data Protection is beschikbaar voor Apple apparaten die voorzien zijn van iOS 16.2, iPadOS 16.2 en macOS 13.1

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...