Technology22.01.2020

​Apple besluit geen backups te encrypten in iCloud


Wegens klachten van de FBI heeft Apple besloten om de backups binnen iCloud niet van encryptie te voorzien. Dit betekent dat de dingen die je opslaat in Apple’s clouddienst niet worden versleuteld. De FBI schijnt er blij mee te zijn, want de encryptie zou ze enorm dwarsliggen bij onderzoek, zo schrijft Reuters.

Apple versus de VS

Apple heeft dit al twee jaar geleden gedaan en doet dat om tonen dat het de Amerikaanse overheid en inlichtingendienst wil helpen. Het staat in schril contrast met hoe de relatie tussen de techgigant en de regering in de Verenigde Staten ervoor staat. Normaliter hebben de twee partijen regelmatig strijd in de rechtbank, mede omdat Apple vooral het belang en de veiligheid wil nastreven van zijn klanten.

Een van de situaties waarin de macht van Apple naar voren komt, dat is die van het ontgrendelen van iPhones. De politie vindt dat Apple dit voor ze moet doen, maar Apple wil de privacy van zijn klanten beschermen. Ook als die klant een officier uit Saoedi-Arabië is die ervan wordt verwacht drie Amerikanen te hebben doorgeschoten op een marinebasis in Florida. Iets waar de uitgesproken president Trump ook zijn zegje over deed:

(vertaling: “We helpen Apple constant met HANDEL en zo veel andere problemen, maar ze weigeren om telefoons te ontgrendelen van moordenaars, drugdealers en andere gewelddadige criminele elementen. Ze moeten nu echt het voortouw nemen en ons geweldige land te helpen, NU! MAKE AMERICA GREAT AGAIN”)

iCloud hacken

Eerder heeft Apple geweigerd om de autoriteiten toegang te verschaffen tot de iPhone van een verdachte, waarop ook werd gedreigd met een rechtszaak. Uiteindelijk is die afgeblazen omdat er iemand was gevonden die ook toegang kon krijgen tot de telefoon, buiten Apple. Sowieso probeert de FBI vaak door hacken alsnog toegang te krijgen tot een telefoon, maar dit blijkt gemakkelijk door de verdachte te worden opgemerkt. Dit geldt overigens niet voor iCloud, daar kan makkelijk in worden gezocht zonder dat iemand dit door heeft.

Apple heeft nu inderdaad de back-ups van de schutter in iCloud vrijgegeven, maar het is het niet eens met het imago onvoldoende ondersteuning te bieden. Apple lijkt dus iets toegeeflijker te worden, maar tegelijkertijd hebben diverse hooggeplaatsten het plan om met wetgeving te komen tegen end-to-end encryptie, mede omdat hierdoor veel bewijs verloren gaat in zaken waarin de veiligheid van kinderen in het gedrang is.

Encryptie

Als er wel gebruik wordt gemaakt van encryptie, dan is de informatie weliswaar beter beveiligd tegen hackers: het betekent ook dat Apple er zelf geen toegang meer toe heeft. Dit zorgt er ook voor dat de politie of inlichtingendiensten deze data niet kunnen gebruiken in bewijsvoering tegen een verdachte.

Apple zegt dat het in de eerste helft van 2019 voor 1.568 zaken (en 6.000 accounts) back-ups heeft gedeeld met de Amerikaanse overheid. Apple zou in maar liefst 90 procent van de aanvragen van de overheid op zijn minst enige data hebben gedeeld. Apple lijkt het volledig beschermen van gebruikers dus te hebben losgelaten, al schijnt het nog wel te focussen op gevoelige gebruikersinformatie zoals opgeslagen wachtwoorden en gezondheidsinformatie.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apple

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eén van die concurrenten is Apple en dat zegt nu ook: “Waar anderen met audioboeken en podcasts aan de slag gaan, zijn wij gericht op muziek met Apple Music.”

Online19.07.2024

Apple stelt dat Spotify niet meer innoveert

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren