​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

​Android krijgt nieuwe functies: dit is er nieuw

En een vernieuwd logo

Vorig artikel Volgend artikel

Android krijgt een facelift. De bekende robot van Google gaat er net even anders uitzien. Zijn bonkige lijf is wat meer bourgondisch rond geworden en hij ziet er sowieso wat ronder en meer knuffelbaar uit. Google vond het wel tijd voor een update: het heeft nu het alles in zijn Material You-design uitvoert ook ergens wel een verplichting om dat te doen. Maar het verandert meer binnen Android: dit is wat je daarvan mag verwachten.

Screenshot 2023-09-06 10.19.30

Nieuw

Google zegt overigens wel iets meer over het logo, dat niet alleen qua droid is aangepast, maar ook qua letter (Android is weer met een hoofdletter): “Elke keer dat we onze branding herzien, evalueren we niet alleen de veranderende behoeften, maar ook toekomstige doelen. We weten dat mensen tegenwoordig meer keuze en autonomie willen, en we willen dat ons merk Android weerspiegelt: iets dat mensen de vrijheid geeft om te creëren op hun voorwaarden. Als open platform is het belangrijk dat zowel onze technologie als ons merk mensen uitnodigt om meer te creëren, te verbinden en te doen met Google op Android-apparaten.”

“Onze nieuwe visuals zijn geïnspireerd op Material Design om het Google-merkpalet aan te vullen en om aanpasbaar te zijn. De opgefriste en dynamische robot laat zien waar Android zich verbindt met mensen, gemeenschappen en culturele momenten. Hij kan individuele passies, persoonlijkheid en context weerspiegelen.” Hij is er dan ook in allerlei vormen: met hanenkam, in prideregenboogstrepen, als discobal, enzovoort.

Screenshot 2023-09-06 10.25.34

At a Glance

Verder is het echter vooral interessant wat eraan komt qua functies. Zo komt er nu een At A Glance-widget naar alle Android-toestellen. Dat is een functie in eerste instantie alleen beschikbaar was op Pixel-telefoons en die je snel informatie geeft, zoals het weer. In principe blijft dat klein, maar je kunt de widget ook groter zien, bijvoorbeeld als het gaat om agenda-afspraken of de vluchtinformatie voor je vakantie die die dag begint. Boardingpasses vindt je nog steeds in Google Wallet, maar die kan nu wel nog sneller passen en tickets importeren via je fotogalerij.

Video-apps Zoom en Webex zijn beter geworden: ze kunnen nu namelijk met Android Auto worden gebruikt. Om de boel veilig te houden wordt de video nog even achterwege gelaten, maar qua audio kun je wel gebruikmaken van deze app en dat is wel handig wanneer het gaat om werkmeetings die je anders niet of op ingewikkelde wijze kon doen. Mensen met visuele uitdagingen kunnen gebruikmaken van de nieuwe Lookout-app, die beter is geworden in het omschrijven wat er op een afbeelding staat. Ook kun je vragen stellen die het nu beter kan beantwoorden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...