Mobile21.04.2023

10 tips en tricks voor WhatsApp


Je gebruikt WhatsApp al jaren, maar haal je echt alles eruit wat erin zit? In onze reeks 10 tips en tricks doen we vandaag wat tips voor de messenger uit de doeken. Misschien ken je ze al, maar wie weet zitten er nog verrassingen voor je bij.

1. Wie in de groep je bericht al heeft gezien

Ongeacht of je blauwe vinkjes aan hebt staan of niet: in groepsgesprekken weten mensen wel iets meer over jou. Het voordeel is dat jij op jouw beurt ook meer weet over anderen. Zo kun je zien wie jouw bericht allemaal hebben gelezen in een groep, wat erg handig is wanneer je bijvoorbeeld iemand kwijt bent en zeker wil zijn dat hij je bericht over waar je staat wel heeft gezien. Je ziet dat door je vinger wat langer op het verstuurde bericht te houden, vervolgens zie je dan de i van informatie en als je daarop tikt, dan ben je een stuk wijzer.

2. Verschillende meldingen per persoon

Wil je graag een ander geluid horen als je vriend(in) je een bericht stuurt? Je kunt in WhatsApp gebruik maken van aangepaste meldingen. Hierbij kun je ervoor kiezen om bij bepaalde mensen (naar keuze) een ander geluid te horen wanneer ze je een app sturen. Hoe? Ga in je gesprek naar de naam van de persoon. Zijn/haar profiel opent en je kunt bij aangepaste meldingen een andere ringtone instellen, of een andere kleur led wanneer die persoon een bericht stuurt.

3. Wie je ‘laatst gezien’ ziet

Het is op WhatsApp mogelijk om je privacy te beschermen, namelijk door de blauwe vinkjes uit te zetten. Op die manier weet iemand niet wanneer je een bericht hebt gelezen (en of je het hebt gelezen), maar ook weet je dat dan niet van anderen. Er is meer: zo kun je zelfs je ‘laatst gezien’-status uitzetten. Je kunt precies instellen wie dat kan zien: bijvoorbeeld alleen vrienden. Je kunt deze optie vinden in de Instellingen (via de drie puntjes) en dan naar privacy.

4. Een back-up maken van je gesprekken

Qua privacy vindt niet iedereen dit prettig, maar mocht je graag een naslagwerk hebben van wat je met mensen hebt besproken, dan is het verstandig om de back-up-optie van WhatsApp wel te gebruiken. Zo kun je via Google Drive een kopie opslaan van je chatgesprekken en de media die hierin worden gedeeld. Ga naar Instellingen, chats, chat back-up om dat voor elkaar te krijgen. Ook erg aan te raden als je bijvoorbeeld een nieuwe telefoon hebt en het een en ander wil overzetten.

5. Overstappen naar een ander nummer

Veel mensen denken dat ze bij een nieuw telefoonnummer ook een heel nieuw WhatsApp nodig hebben. Gelukkig valt dat mee. Je kunt je WhatsApp verhuizen. Dat scheelt weer een heleboel appjes sturen of met twee telefoons lopen. Het is natuurlijk alsnog handig om mensen te laten weten dat je een ander nummer hebt, zodat ze dit kunnen opslaan voor gewoon bellen en sms’en, maar verder kan het bij WhatsApp een overgang zijn waar niemand wat van merkt. Je gaat gewoon naar de drie puntjes, instellingen, account en kiest dan voor nummer wijzigen. Wel moet je dan de simkaart bij de hand hebben waar dat nummer opstaat.

6. Niet automatisch video’s en foto’s downloaden

Misschien ben je op reis, of misschien hoef je gewoon niet meteen alles te zien: op WhatsApp is het vrij standaard dat foto’s en video’s direct worden gedownload, maar je kunt zelf instellen wanneer dat gebeurt. Dat hoeft namelijk niet altijd direct. Je kunt bij chats en oproepen in het instellingenmenu kiezen voor media automatisch downloaden en daar kun je kiezen voor verschillende opties. Wil je dat media ook wordt gedownload op een mobiel netwerk, of alleen als je met wi-fi verbonden bent? Voor de reizigers is er ook nog een ‘tijdens roaming’-optie om uit te kiezen.

7. Sneller naar de chat met die belangrijke persoon

Ben je zo iemand die de hele dag door appt met zijn of haar schatje? Geen probleem, je kunt namelijk een snelkoppeling maken op het homescherm van je telefoon waarmee je in één keer naar het gesprek met die bijzondere persoon gaat. In de lijst met chatgesprekken kun je het gesprek langer indrukken en dan krijg je de optie om er een snelkoppeling voor te maken. Er komt dan automatisch een icoon op je homescreen te staan, dat scheelt toch weer een tikje.

8. Een andere achtergrond gebruiken

Wist je dat je ook bij WhatsApp de achtergrond kunt wijzigen? Als je naar chats en oproepen gaat bij de instellingen, dan kun je bij achtergrond kiezen voor een leuke foto als achtergrond, of misschien een grappige wallpaper die je van het internet hebt geplukt. Vaak blijken zelfgemaakte foto’s enorm druk te zijn, dus het kan geen kwaad om te googlen naar toffe WhatsApp-achtergronden.

9. De lettergrootte aanpassen

Heb je er niet heel veel behoefte aan dat iedereen in de trein met je meeleest als je WhatsAppt? Dan kun je heel makkelijk de lettergrootte aanpassen. Je doet dat door naar instellingen te gaan, voor chats en oproepen te kiezen en dan naar lettergrootte te gaan om te kiezen uit klein, middel of groot. Ook handig als je bijvoorbeeld verminderd zicht hebt en baat hebt bij een grote letter.

10. Je statistieken inzien

Bij deze optie hoort een kleine waarschuwing, want weet je zeker dat je wil zien hoe veel je WhatsAppt? Het gaat waarschijnlijk een schrikbarend aantal zijn, maar goed: je leest door, dus blijkbaar overwint de nieuwsgierigheid. Om je statistieken bij WhatsApp in te zien, ga je onder de instellingen (onder de drie puntjes) naar dataverbruik en dan kies je netwerkgebruik. Je ziet dan hoeveel berichten je hebt ontvangen en verzonden, plus media en oproepen. Je kunt de statistieken ook weer op nul zetten.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Apps

5 signalen om datingfraude te herkennen

Ze verschijnen uit het niets en laten je sprakeloos achter. Plotseling ontmoet je de meest perfecte persoon die je je maar kunt voorstellen: lief, attent, charmant, en intelligent. Ze lijken altijd precies te weten wat te zeggen.

Cybercrime14.06.2024

5 signalen om datingfraude te herkennen

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

Temu is een populaire app, maar de winkel blijft maar onder vuur liggen door security-experts.

Gadgets06.06.2024

Waar je rekening mee moet houden als je op Temu shopt

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Verder lezen over WhatsApp

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

WhatsApp gaat nu tonen wie er allemaal recent online waren. Waarschijnlijk is het doel om je makkelijker een praatje te laten aanknopen.

Social Media01.05.2024

WhatsApp laat anderen weten wie het laatst online was

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

Heb je recent nog naar de icoontjes van je WhatsApp gekeken? Kijk eens naar de Formule 1-emoji: die ziet er anders uit he?

Mobile30.04.2024

Deze WhatsApp-emoji ziet er anders uit: heb jij het al gespot?

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

WhatsApp heeft net de mogelijkheid uitgerold om meer chats te kunnen pinnen. Dat had het al voor 3 chats, maar nu zijn dat er 5. Er komen binnenkort meer nieuwe mogelijkheden naar de messenger, waarbij de focus van Whats...

Mobile28.03.2024

​5 slimme dingen die binnenkort naar WhatsApp komen

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

WhatsApp heeft al jaren mogelijkheden om je tekst er net even anders uit te laten zien. Helaas kun je geen ander lettertype kiezen dat andere mensen dan ook zien (dit is namelijk altijd het lettertype dat mensen voor hun...

Social Media22.02.2024

​Je kunt teksten in WhatsApp er nu anders uit laten zien

​Vijf dingen die we graag anders zien aan WhatsApp-kanalen

WhatsApp komt met enorm veel vernieuwingen voor de messenger, waaronder de kanalen. Hartstikke puik, maar er valt nog wel veel te wensen aan deze nieuwe functie die nog in de kinderschoenen staat. 1. Meer zichtbaarheid...

Social Media16.02.2024

​Vijf dingen die we graag anders zien aan WhatsApp-kanalen

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

WhatsApp gaat in Europa veranderen. De messenger heeft mede door de ‘poortwachter’-status die het ontving van de Europese Unie de taak om te zorgen dat WhatsApp-berichten ook in andere apps kunnen worden gelezen. Dat...

Social Media12.02.2024

​WhatsApp krijgt binnenkort de grootste update ooit

Wat is jouw gebruikersnaam?
Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed