Bill Gates gelooft niet zo in Web3 en het metaverse

Bill Gates gelooft niet zo in Web3 en het metaverse

Maar dat is goed nieuws

Vorig artikel Volgend artikel

Voormalig Microsoft-topman Bill Gates is niet erg te spreken over Web3 en het metaverse. Kunstmatige intelligentie daarentegen, daar ziet hij zeker wel heil in. Toch hoeven mensen die juist aan Web3 en het metaverse werken zich niet slecht te voelen bij de uitspraken van Gates: hij is de man die ooit zei dat het internet alleen interessant was als je echt wist waar je naar op zoek was.

AMA met Bill Gates

Techmiljardair Bill Gates deed mee aan een Ask Me Anything op Reddit en hoewel hij al langer niet meer een heel belangrijke rol speelt bij Microsoft, wordt hij nog steeds gezien als één van de techgroten der aarde. Wat hij heeft te melden over technologie is dus wel degelijk interessant. Bovendien investeert hij wel volop in tech, zoals Impossible en Coupang. Bill Gates mag door al zijn donaties lang niet meer de rijkste man op aarde (willen) zijn, hij wordt nog steeds gezien als een toonaangever, zelfs al mag hij soms -bijvoorbeeld zoals over het internet destijds- wel een toontje lager zingen.

Tijdens de AMA liet hij weten dat hij kunstmatige intelligentie vrij revolutionair vindt. Hij is positief verrast door hoe snel de AI kan worden verbeterd en verwacht dat ze grote impact gaan hebben. Er zijn immers inmiddels al veel AI-apps en websites ontstaan. Onder andere ChatGPT, waarover Gates ook iets te zeggen had. Hij denkt dat ChatGPT vooral een inzicht geeft in wat er komen gaat en zegt dat hij ervan onder de indruk is. Zou het toeval zijn dat hij zo enthousiast is, of heeft het ook iets te maken met het feit dat Microsoft op het punt staat gigaveel te investeren in het bedrijf?

Web3 en het metaverse

Web3 en het metaverse ziet hij niet als revolutionaire technologie. Hij is daar niet enorm diep op ingegaan, maar het is een opvallende uitspraak. Zeker omdat hij een jaar geleden nog op 2021 terugkeek en zei dat we over twee, drie jaar allerlei meetings zouden houden in het metaverse. Nu zegt hij letterlijk: “AI is waar het om draait. Ik denk niet dat Web3 zo groot was of dat dat metaversegedoe zo revolutionair was, maar kunstmatige intelligentie is vrij revolutionair.” Kortom, Gates is helemaal pro-kunstmatige intelligentie, maar lijkt het metaverse en Web3 als een soort tijdperk uit het verleden te zien waarin eigenlijk weinig is gebeurt.

Zou hij het nog eens zijn met zijn blog van een jaar geleden, of weet hij meer? In ieder geval zijn het interessante uitspraken die kunnen worden toegevoegd aan een lange lijst met interessante uitspraken die Gates heeft gedaan. Denk aan een: “Ik zie weinig commerciële potentie voor het internet over 10 jaar.” en “Over twee jaar is ongewenste emailspam verleden tijd”. Hij zei dat laatste in 2004: inmiddels is de hoeveelheid spam groter dan ooit tevoren.

Goed of fout?

De tijd zal het leren: heeft Gates het aan het verkeerde eind zoals met internet en spam, of heeft hij het bij het goede eind, zoals hij dat al vaker bewezen heeft?

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...