Augmented reality-optie in Pinterest is net IKEA

Augmented reality-optie in Pinterest is net IKEA

Vorig artikel Volgend artikel

Pinterest wil zorgen dat je je nog beter kunt voorstellen hoe een meubel precies staat in jouw interieur en komt met een augmented reality-tool waarmee je een virtueel meubel in je eigen huis kunt uitproberen. Klinkt bekend? Klopt, de Scandinavische meubelgigant IKEA bood dit jaren geleden al aan.

Pinterest

Hoewel er veel wordt nageaapt in de wereld van social media, is sommig kopieergedrag juist te prijzen. Zo zorgt Pinterest er met deze optie waarschijnlijk voor dat er minder meubels worden geretourneerd. Retourneren is sowieso een proces dat niet erg helpt bij duurzaamheid, maar helemaal als het gaat om meubels die vaak groot zijn en vreemde vormen hebben. Natuurlijk zal Pinterest het niet daarom hebben gemaakt, want het is vooral om meer verkopen te genereren, maar uiteindelijk helpt het wel.

Zelf zegt het bedrijf dat het ziet dat mensen het ook verwachten. “Miljoenen mensen gaan ervanuit dat ze virtuele en mobiele mogelijkheden krijgen aangereikt voor dat ze tot aankoop overgaan.” Dat zie je ook steeds meer bij online winkels voor kleding: mensen willen zien hoe een model er in een video in rondloopt, of beter nog: ze willen zien hoe het bij een persoon staat van hun huidskleur en/of lichaamstype (of beter nog: op zichzelf door een foto te uploaden of augmented reality te gebruiken).

Try On For Home Decor

De nieuwe augmented reality-mogelijkheid van Pinterest heet Try On For Home Decor en hiermee kun je het meubel dankzij de camera van je telefoon in je eigen huis plaatsen. Als het goed is wordt het meubel precies zo geschaald dat het ook echt in je interieur past. Dat is erg belangrijk, want iedereen die wel eens in de winkel een bank heeft gekeken en deze heeft gekocht zonder te meten, weet dat het in een ruim opgezette meubelwinkel al moeilijk is om in te schatten hoe groot het gevaarte is in een klein appartement, laat staan als je op internet shopt.

Als je Pinterest vooral gebruikt om leuke make-uptips te bewaren, dan is het waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk een ver-van-je-bed-show, maar interieurdecoratie blijkt één van de grootste, meest populaire en belangrijke categorieën te zijn voor Pinterest. Logisch dus dat het deze mogelijkheid heeft gelanceerd voor deze categorie, al kunnen we ons voorstellen dat met bijvoorbeeld make-up en augmented reality, of met kleding en augmented reality ook veel te halen is. Meubels zijn echter net even handiger om in augmented reality voor te stellen.

Try On for Home Decor Image_1_0

IKEA-kopie

Eerder bewees IKEA dat al door een app te ontwikkelen waarmee je alle meubels van de meubelwinkel in je interieur kon plaatsen met behulp van de camera van je telefoon. Het augmented deel is dan het meubel dat digitaal is, en de camera laat je huis zien zoals je dat ook ziet als je zelf bijvoorbeeld een foto wil maken. Je kunt niet alleen zien welk formaat goed past in je huis, maar ook welke kleuren het beste voegen bij dat van je interieur.

Het is ook niet zo dat alle meubels die op Pinterest staan zomaar met de AR-functie kunnen worden bekeken. Het gaat daarvoor samenwerkingen aan met grote retailers, zoals Target, Walmart, Wayfair en Crate & Barrel. Zij hebben immers de blauwdrukken van hun meubels en kunnen deze relatief gemakkelijk overzetten in 3D-modellen voor augmented reality. Echter heeft het in zee gaan met bepaalde retailers ook een nadeel: voor Nederlanders is het bijvoorbeeld niet heel interessant om iets van Walmart te kunnen zien: we kopen in ons land eerder bij winkels als IKEA, Loods5 en Leenbakker. De functie is op dit moment dan ook alleen live in de Verenigde Staten.

Metaverse

Toch kan het wel groot worden. Hoewel Pinterest laat is met de optie als je het vergelijkt met IKEA, kun je ook zeggen dat het er vroeg mee is. Dit zou natuurlijk gemakkelijk kunnen uitbreiden naar het metaverse, waar ook in principe alles juist 3D is, zodat je er met een virtual reality-bril of augmented reality-bril op omheen kunt lopen of interacties mee kunt hebben. Het is samen met de duurzaamheid en de verwachting van mensen dus waarschijnlijk een toekomstbestendige keuze van het pinplatform.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...