Eerste Nederlandse vrouwelijke DJ krijgt oeuvreprijs

Eerste Nederlandse vrouwelijke DJ krijgt oeuvreprijs

Tineke de Nooij

Vorig artikel Volgend artikel

Een dubbele reden om iets te vieren voor de legendarische mediavrouw Tineke de Nooij. Haar verjaardag (27 april) en een oeuvreprijs. Al meer dan 60 jaar is Tineke de Nooij actief op radio en tv. En nog steeds is zij volgens veel luisteraars de Koningin van de Radio.

Vriend en oud-Radio Veronica-dj Ad Bouman reikte daarom dinsdag 27 april de Media Oeuvre Award 2021 aan De Nooij uit op haar 80ste verjaardag in een speciale uitzending van haar eigen Omroep MAX-radioprogramma TinekeShow.

Lovende woorden voor Tineke de Nooij

Het juryrapport meldt hele lovende woorden voor de mediavrouw: Vanaf haar 18de ging ze aan de slag voor Radio Veronica en schreef zij als eerste vrouwelijke diskjockey van Nederland omroepgeschiedenis. En ze is nu ook nog het langst actief in de landelijke media. Tineke is en was radiomaakster tv-presentatrice, voice-over, onderneemster, podcastmaker, middag tv-initiator, regisseuse, producent en columnist. Genoeg redenen waarom zij volgens de jury een oeuvre award verdient, maar de jury legt vooral nadruk op haar enorme vakbekwaamheid waar collega's, maar vooral haar luisteraars van mogen genieten.

Tachtig jaar en nog steeds actief

Volgens jurylid Richard Otto (uitgever van vakmediaplatform Spreekbuis.nl) is het zeer vanzelfsprekend dat De Nooij deze prijs ontvangt. "Haar gehele carrière weet zij Nederlanders voor de radio én tv te krijgen. Zelfs op haar 80ste is ze nog steeds het luistercijferkanon van NPO Radio 5!", aldus Otto.

Ad Bouman: "Zonder Tineke was ik waarschijnlijk nooit bij Radio Veronica komen werken. Zij wist één van de opnametechnici van de zeezender te overtuigen om mij aan te nemen. Naast mijn eigen programma's was ik van haar programma's Koffietijd, Jazzjournaal en later Tineke, de opnametechnicus. In de toch wel mannenwereld van Veronica, stond Tineke haar mannetje wel."

[foto: Julian Schiemann on Unsplash en Fringer Cat on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...