Het is vandaag Wereld Radio Dag

Het is vandaag Wereld Radio Dag

Vorig artikel Volgend artikel

Het is vandaag 'Wereld Radio Dag' (World Radio Day). Vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie staan op 'Wereld Radio Dag' centraal.

Hallo hier Hilversum

In 2019 bestond de radio 100 jaar en de NPO heeft daar een mooie podcast serie over gemaakt. Luister hier de teaser.

'Wereld Radio Dag' (World Radio Day)

'Wereld Radio Dag' (World Radio Day) is ingesteld door UNESCO/Verenigde Naties. Normaal worden er op deze dag wereldwijd evenementen georganiseerd door omroepen en radioverenigingen om het belang van vrije en onafhankelijke radio te benadrukken. In deze coronatijd zal dat op ongetwijfeld een andere manier gebeuren

Op 13 februari 1946 begon de radio van de Verenigde Naties met uitzenden vanuit het hoofdkwartier in New York.

Volgens de Verenigde Naties is radio een 'krachtig medium om de mensheid in al zijn diversiteit te vieren en vormt een platform voor democratisch discours. Op mondiaal niveau blijft radio het meest gebruikte medium. Dit unieke vermogen om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, betekent dat radio vorm kan geven aan de diversiteitsbeleving van een samenleving en kan fungeren als een arena voor alle stemmen om zich uit te spreken, vertegenwoordigd en gehoord te worden. Radiostations dienen diverse gemeenschappen te bedienen, een breed scala aan programma's, standpunten en inhoud te bieden, en de diversiteit van het publiek in hun organisaties en activiteiten te weerspiegelen'.

Spotify vindt radio opnieuw uit met Anchor

Het is inmiddels 101 jaar geleden dat het eerste Nederlandse radioprogramma werd uitgezonden. Het medium dat is uitgevonden door de Italiaan Marconi lijkt nu opnieuw uitgevonden door de Zweedse streaminggigant Spotify.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...