De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Examenradio.nl is een site met podcasts en weblogs over de examens van VMBO, HAVO en VWO. Examenkandidaten kunnen hier horen en lezen wat medestudenten, docenten en anderen van de examens vinden. Je kunt zo belooft de site er ook actief zelf aan meedoen!
Elke examendag worden podcasts gemaakt over de examens van die dag. Podcasts zijn een soort radio-uitzending in MP3 formaat waarvan jezelf kunt bepalen waar en wanneer je ze beluistert (radio on-demand). De podcasts kunnen op de site zelf worden beluisterd of via een rss-feed in bijv. iPodder of op een MP3 speler.
Ook zijn er diverse weblogs gemaakt waar iedereen z’n ervaringen kan delen met anderen. De bedenkers van de site zijn nog op zoek naar mensen die meehelpen met het maken van podcasts.
Examenradio.nl maakt vanaf vandaag iedere dag programma’s die via internet op elke gewenst moment gedownload en beluisterd kunnen worden. Daarbij maakt Examenradio.nl gebruik van de zogenoemde Podcasttechniek. De podcasts worden op verschillende scholen in Nederland gemaakt door leerlingen, docenten en andere vrijwilligers. Voor elk vak op het VMBO, de Havo en het VWO worden dagelijks aparte podcasts gemaakt. Ze bestaan uit uitgebreide terugblikken, ervaringen, en natuurlijk antwoorden!
Leerlingen die willen meedoen met het maken van radio-uitzendingen, kunnen zich nog opgeven. “We zoeken leerlingen die bijvoorbeeld een audiodagboek willen bijhouden”, zegt Otto Offringa, bedenker van Examenradio.nl. “Iedereen mag meedoen, maar voor twintig leerlingen is er een iRiver mp3player/recorder beschikbaar die ze na afloop mogen houden”.
Naar mate de examentijd vordert, zal de hoeveelheid podcasts en content op de site flink aangroeien. Per vak en per schoolniveau vinden bezoekers er antwoordmodellen en zijn toelichtingen daarop te horen. Verder zijn er diverse weblogs. Bezoekers kunnen door middel van email of in later stadium via een sms-alert worden gewaarschuwd als er een nieuwe podcast van hun interesse beschikbaar is.
Het idee voor Examenradio.nl ontstond toen Offringa naar toepassingen zocht voor podcasting en zich realiseerde dat de gebruikelijke aandacht voor de examens wel groot is maar toch oppervlakkig bleef: “Natuurlijk bestaan er examenjournaals en examenprogramma’s, maar de doelgroepen zijn zo breed dat de verslaggeving onderwerpen maar beperkt kan behandelen. Doordat je op internet een onbeperkt aantal podcasts kunt aanbieden, kun je voor ieder vak een eigen uitzending maken. In een podcast voor het vak wiskunde op de Havo kun je rustig een interview van 10 minuten maken over die ene moeilijke opgave goniometrie, want je weet dat iedereen die deze podcast dan opvraagt ook écht geïnteresseerd is. Zoiets kan niet met de gewone radio. Dan zou het merendeel van de luisteraars afhaken. Maar duizenden scholieren die net examen hebben gedaan, zijn daar wel in geïnteresseerd.”
Ook 3FM zal haar examenjournaals dit jaar als podcasts aanbieden. Volgens Offringa is dit echter niet te vergelijken: “Zij plaatsen kopieën van hun normale examenjournaals op hun site, zodat je ze later nog eens kunt beluisteren. Maar ze gaan er niet gerichter door werken. Hoe groot examenradio.nl uieindelijk wordt, hangt mede af van de scholieren, scholen en docenten zelf.
In tegenstelling tot traditionele podcasts is er voor het benutten van alle extra’s van podcasting (zoals het je abonneren op uitzendingen via een zg. rss-feed) geen extra software (iPodder) nodig. Zodra scholieren hun opleiding selecteren, worden alle relevante uitzendingen automatisch in een virtuele player geladen. Ook zijn de uitzendingen van derden straks direct op te starten vanuit het weblog. Vanaf maandagavond zijn de eerste podcasts beschikbaar.
Relevante links • Examenradio
Verder lezen over RSS
Online10.01.2024
2024: Zijn RSS-feeds terug van weggeweest?
Media29.03.2013
Netvibes als vervanger iGoogle en Google Reader
Online17.03.2013
Feedly profiteert van het verdwijnen van Google Reader
Technology16.03.2013
Ook Google’s RSS Subscription Browser extensie verdwijnt
Technology14.03.2013
Alternatieven voor Google Reader
Technology14.03.2013
Google stopt met Google Reader
Media16.01.2013
De website van Aaron Swartz leeft nog
Online27.03.2010
Twitterfeed of toch Dlvr.it ?
Verder lezen over Software
Online04.12.2024
Mailbird nu ook beschikbaar voor Mac: populaire e-mailclient breidt uit
Online26.11.2024
Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Marketing11.11.2024
HubSpot introduceert Breeze als nieuwe medewerker voor je bedrijf
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundMobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Artificial Intelligence21.10.2024
Adobe verrast met tool om platte tekeningen 3D te maken
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Verder lezen over Weblog
Online24.10.2024
Je kunt geld verdienen met je WordPress-blog met betaalmuur
Online30.09.2024
WordPress heeft problemen: dit is wat je ervan merkt
Online19.09.2023
WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon
But first, fediverse.Social Media02.05.2023
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten
Search13.03.2023
Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023
Online01.06.2021
Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken
Search24.09.2020
Core Web Vitals update: dit moet je weten!
DC Business31.07.2020