Media09.01.2012

Google omhelst oude media met Google Currents


Google wil een graantje meepikken van het succes van newsreaders als Flipboard en Zite en heeft in de VS een betaversie van een nieuwe newsreader app voor smartphones en tablets gelanceerd: Google Currents – het is nog niet bekend wanneer Currents in Europa beschikbaar is.

Newsreaderapps als Flipboard, Zite en Feedly zijn zeer populair onder iPad gebruikers (Flipboard staat op zo’n 10 procent van alle iPads) dus het is te begrijpen dat Google er brood in ziet. Minder te begrijpen is dat Google, ondanks alle informatie, kennis en techniek die het in huis heeft, er niet voor kiest om een intelligente, social newsreader te ontwikkelen – maar kanalen van uitgevers in een nieuw jasje steekt.

google-omhelst-oude-media-met-google-cur.jpg
google-omhelst-oude-media-met-google-cur.jpg

In Google Currents kun je trending nieuwsartikelen of video’s zien, je kunt er een rss-feed van Google reader inzetten en je kunt de kanalen van uitgevers bekijken. Currents heeft al ruim 150 ‘publishing partners‘ die samen 180 edities maken – waaronder The Guardian, TechCruch en de Huff Post. Google biedt ook een ‘self-service platform’, waar uitgevers makkelijk zelf een kanaal kunnen maken. Hiermee slaat Google deels dezelfde weg in als Flipboard, die naast een magazine van je Facebook- en Twittercontacten ook een platform biedt voor kanalen van publishers.

Vreemd
Dit is best vreemd. De uitgevers die zich erbij hebben aangesloten, zeggen eigenlijk: de layout van onze eigen iPad-app is niet goed genoeg – of onze selectie op ons eigen kanaal is niet scherp genoeg, dus doen we het nog eens dunnetjes over in de apps van Flipboard/ Google Currents.

Flipboard en Google dwingen de gebruiker weer terug te gaan naar kanalen van publishers. Terwijl juist de grote opkomst van nieuwsconsumptie via social media bewijst dat mensen niet meer kanaalgebonden willen zijn – en ook moe zijn van langs tientallen website- of app-hoppen. We willen de beste verhalen van ‘all over’ het web, we willen dat de krenten voor ons uit de pap worden gevist. We willen dat ons nieuwsaanbod is aangepast aan onze interesses, maar onze interesses zijn dynamisch en soms weten we niet precies wat deze interesses zijn. En we willen het belangrijke nieuws ook als eerste.

De trending nieuwsartikelen in Current zijn nog wel leuk, maar geeft dus alleen het echt grote nieuws – dat je als het goed is ook bij alle publishers leest. Wat de nieuwsvoorziening nodig heeft is juist om uit de mainstream bubble te ontsnappen en jouw parels uit de longtail te ontdekken. Het enige wat Currents nog enigzins cool maakt is de integratie van de kringen van Google+. Helaas ben je dan wel afhankelijk van wat de mensen in je kringen actief delen, en bij Google+ levert dat op dit moment nog niet veel op om als volwaardig nieuwsnetwerk te dienen. Kringen zijn kleine filter bubbles, waar longtail-nieuws niet snel doorheen reist en vooral trending, viral of exhibitionistisch nieuws te vinden is.

Google Currents is best een leuk tooltje, maar is vooral relevant voor publishers die zelf geen iPad-app willen maken. Currents is verder niet veel meer dan een tablet-compatible rss-reader.

 

Dit artikel is onderdeel van de DutchCowboys-startupserie ‘Van alpha naar beta’ en is geschreven door sociale-mediaredacteur Heleen van Lier voor nine connections (voorheen FdForward).

...

Verder lezen over Google

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Willow is de kwantumcomputer van Google en de processor binnenin kan in 5 minuten iets berekenen waar een andere computer waarschijnlijk nooit iets mee zou kunnen.

Technology11.12.2024

Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

We blijven ondanks dat TikTok ook steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt toch vrolijk door-Googelen. Dit was trending in 2024.

Search10.12.2024

Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Hij zei dat je zelfs al vroeg in 2025 heel nieuwe dingen kunt doen dan nu. Hij spreekt over een duidelijke shift en zegt dat er nog heel veel innovatie aankomt.

Search06.12.2024

Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

Google en OpenAI zijn verwikkeld in een strijd: wie heeft straks de generatieve AI-tool voor video's in handen?

Online05.12.2024

Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

DeepMind, het AI-onderzoeksbedrijf van Google, heeft GenCast gelanceerd: een geavanceerd AI-model dat niet alleen weersvoorspellingen naar een hoger niveau tilt, maar ook levens kan redden door sneller en nauwkeuriger extreme weersomstandigheden te voorspellen.

Technology05.12.2024

DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Elk jaar publiceert Google een overzicht van de meest trending zoekopdrachten wereldwijd, beter bekend als de "Year in Search" (voorheen Zeitgeist). Dit rapport geeft inzicht in de onderwerpen die mensen het afgelopen jaar het meest bezighielden.

Search03.12.2024

Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Je steekt elke dag heel veel tijd en liefde in je website, maar dat wordt niet beloond in de vorm van meer bezoekers of inkomsten? De manier om je website meer op het vizier te krijgen van bijvoorbeeld Google, en daarmee indirect dus ook meer mensen, dat is om je content te verrijken. Dat kun je bijvoorbeeld doen met beeld, maar ook met backlinks. Dit is wat dat is en vooral: hoe je ze gebruikt.

DC Business02.12.2024

Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken

Het is bij bijvoorbeeld Slack letterlijk hoe een snelle call heet: Huddles zijn mogelijk om te houden als videomeetings, straks ook in Google Chat.

Online28.11.2024

Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken