Valve zet een valstrik en pakt meteen 40.000 cheaters aan

Valve zet een valstrik en pakt meteen 40.000 cheaters aan

Vorig artikel Volgend artikel

Gamebedrijf Valve heeft door een slinkse truc uit te halen in één keer 40.000 cheaters tegen de lamp laten lopen. Het bedrijf was het helemaal zat met de vele gamers die de regels die in Dota 2 gelden aan hun laars lappen. Tijd voor een ‘honeypot’, die meer een soort paard van Troye bleek te zijn voor diverse games die nu worden bestraft voor hun daden.

Valve's honeypot

Is het uitlokking van Valve? Natuurlijk, maar niet zonder reden. Waar het cheaten in games heel vroeger vooral iets was om bijvoorbeeld via een code een level te kunnen overslaan, en waar je in de tijden zonder internet toch vooral jezelf mee had, heeft dat in een tijd waarin er online grote games worden gespeeld met miljoenen mensen tegelijk toch heel andere betekenis. Zeker in het geval van Dota 2, dat ook nog eens een grote esportstitel is, moet het valsspelen zeker worden bestreden. Dit is hoe Valve dat heeft aangepakt.

De PC-game had last van software die mensen gebruikten om te cheaten in Dota 2. Het had het lek wel gepatched, maar besloot om daar een mechanisme in te bouwen om al die cheaters te pakken te krijgen. De cheatersoftware kon werken omdat het gebruikmaakte van interne informatie van de Dota-client die in principe normaliter tijdens het spelen niet beschikbaar is.

40.000 Dota 2-cheaters

Valve schrijft: “"We brachten een patch uit zodra we begrepen welke methode deze cheats gebruikten. Deze patch creëerde een honeypot: een gedeelte van de gegevens in de gameclient dat tijdens normale gameplay nooit zou worden gelezen, maar dat wel door deze exploits kon worden gelezen." Alle 40.000 van de accounts die nu een ban hebben gekregen hebben volgens Valve de verborgen informatie gebruikt. Het vertrouwt er volledig op dat elke ban terecht is.

Het blaast niet voor niets hoog van de toren. “Hoewel de strijd tegen valsspelers en cheat-ontwikkelaars vaak niet in de spotlight wordt gezet maar juist stilletjes gebeurt, wilden we nu heel duidelijk maken hoe we erin staan. Als je applicaties gebruikt die data uitlezen van de Dota-client terwijl je gamet, dan loop je kans dat je account permanent wordt geband ooit nog Dota te kunnen spelen.“ Valve is niet alleen in de strijd, er wordt overal keihard gestreden om mensen die niet sportief spelen uit spellen te verwijderen.

Andere gamebedrijven

Ubisoft heeft in zijn games nu een systeem ingebouwd dat wanneer je probeert te richten, dat maar heel haperig en moeilijk gaat. Spelers van League of Legends zijn ondertussen door Riot Games gewaarschuwd: pas op want de broncode voor zijn games is gestolen en daaruit zullen ongetwijfeld cheats voortkomen. Makers van cheats kunnen denken dat hun ‘werkzaamheden’ maar een spelletje zijn: Bungie heeft 4 miljoen dollar in een rechtszaak toegewezen gekregen nadat AimJunkies (een bekende maker van cheats) schuldig werd bevonden aan het schenden van het copyright van Bungie.

Gisteren werd ook nog bekend dat de cheatdienst EngineOwning 3 miljoen dollar moet betalen aan Activision door hun cheats voor Call of Duty. De gamewereld is nu eenmaal een wereld waarin veel geld omgaat. Dus als je die scheve schaats rijdt, dan val je meteen keihard. Als gebruiker is dat vaak minder hard: al is het ook niet tof om al die voortgang die je ongetwijfeld ook gedeeltelijk wel zelf hebt behaald kwijt te zijn. Maar ja, eigen schuld: als je het toch op eigen kracht niet denkt te kunnen…

Cheaten in games

Natuurlijk gebruikt iedereen wel eens een cheatcode of een walkthrough wanneer hij of zij er even niet uitkomt. Het gaat echter een stuk verder dan een Rosebud in De Sims: dit zijn grote, online games die worden gespeeld door de massa en waarbij secundaire software de sfeer en het spel verziekt. Naast dat het zelfs de competitie in gevaar kan brengen, waarin wederom miljoenen euro’s omgaan. Serious business dus, waar gamebedrijven helaas ook hun belangrijke tijd in moeten steken. Maar, wie weet kunnen er vaker van die honingpotten worden gemaakt zoals die van Valve, om cheaters zo pas echt op hun nummer te zetten.


Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...